Trump: ‘Palestijnen willen niet praten met Israël, waarom zouden we hen nog betalen?’

De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag dat de Palestijnse Autoriteit (PA) geen waardering noch respect betoont voor de Verenigde Staten, vandaar dat het in feite duidelijk is dat de PA niet de grote hoeveelheden financiële steunt verdient die het jaarlijks van de VS ontvangt.

Plaatje hierboven: Palestijnen in Gaza verbrandden vlaggen van de VS en Israël en portretten van Donald Trump na diens erkenning op 6 december 2017 van Jeruzalem als hoofdstad van Israël [beeldbron: ZUMA Wire/REX/Shutterstock]

“Het is niet alleen Pakistan dat we miljarden dollars betalen voor niets, maar ook voor veel andere landen en anderen. Als voorbeeld betalen we de Palestijnen HONDERDEN MILJOENEN DOLLARS per jaar en we krijgen geen waardering of respect. Ze willen niet eens onderhandelen over een langverwacht vredesverdrag met Israël.”

“We hebben Jeruzalem, het moeilijkste deel van de onderhandelingen, van de tafel gehaald, maar daarvoor had Israël meer moeten betalen. Maar met de Palestijnen die niet langer bereid zijn om over vrede te praten, waarom zouden we een nog langer een van deze enorme toekomstige betalingen aan hen doen?” twitterde hij:

Zijn tweets kwamen uren nadat de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, waarschuwde dat de PA het risico liep de honderden miljoenen dollars kwijt te raken aan hulp die het van de Verenigde Staten krijgt als het vredesonderhandelingen blijft vermijden.

“De president heeft gezegd dat hij geen extra financiering wil geven voordat de Palestijnen akkoord zijn gegaan om terug te komen naar de onderhandelingstafel,” zei Haley, eraan toevoegend dat als de onderhandelingen niet hervatten, “de president dat geld niet zal blijven financieren in die situatie” en voegde eraan toe “De Palestijnen moeten nu hun wil tonen dat ze naar de tafel willen komen. Vanaf nu komen ze niet naar de tafel maar vragen ze om hulp. We geven de hulp niet. We gaan ervoor zorgen dat ze naar de tafel komen en we willen doorgaan met het vredesproces.”

De PA reageerde boos op de recente erkenning door Trump van Israël als de hoofdstad van Jeruzalem, waarbij PA-voorzitter Mahmoud Abbas aankondigde dat hij geen Amerikaans vredesplan zou accepteren. “Het is vanwege dit Amerikaanse besluit om onwettigheid en de flagrante schendingen van onze rechten te ondersteunen, dat we de VS niet langer als bemiddelaar in het vredesproces zullen accepteren en we zullen ook geen plan van de kant van de VS accepteren”, schreef Abbas.

“De VS kozen ervoor bevooroordeeld te zijn. Hun toekomstig plan voor Palestina zal niet gebaseerd zijn op de tweestatenoplossing aan de grens van 1967, noch zal het gebaseerd zijn op internationaal recht of VN-resoluties. De VS hebben besloten om de beweringen en retoriek van Israël van een exclusieve ‘Joodse hoofdstad’ te steunen over de insluiting en het respect dat een stad van belang is voor de drie monotheïstische religies,” schreef hij. “De VS hebben ook genegeerd dat Oost-Jeruzalem een ​​integraal onderdeel is van de bezette staat van Palestina.”

Op zondag riep Mahmoud Abbas de PA-gezant aan Washington, Husam Zomlot, terug naar Ramallah voor ‘overleg’ omtrent het besluit van president Trump over Jeruzalem. Zomlot keerde echter een dag later reeds terug naar Washington, wellicht om namens zijn chef Abu Mazen even te controleren of de Amerikaanse geldkraan naar de PA nog altijd openstaat en de miljoenen dollars gestaag binnenstromen…


Bronnen:

♦ naar een artikel “‘PA doesn’t want to talk with Israel – why should we pay them?'” van 3 januari 2018 op de site van Arutz Sheva.

Een gedachte over “Trump: ‘Palestijnen willen niet praten met Israël, waarom zouden we hen nog betalen?’

  1. De tijd is gekomen om “het Palestijnse volk met hun historische rechten & gestolen land waaruit Jezus is opgestaan” een beetje proportie te leren over wie/wat ze precies zijn.

    Het dichtdraaien van de geldkraan is een eerste stap.

    Hun obsessieve EU beschermers zullen hier wel zéér verbolgen over zijn………..de Arabische landen zal het verder een zorg zijn.

    Like

Reacties zijn gesloten.