Opmerkelijk: Nieuwe ‘Verenigd Jeruzalem-Wet’ verhindert feitelijke verdeling van de stad

Gisterochtend, 2 januari 2018, na een serie hartstochtelijke redevoeringen voor en tegen, nam het Israëlische parlement (Knesset) de zogenaamde “Verenigd Jeruzalem-wet” aan. Bij de nieuwe wet gaat het om een verandering van de Jeruzalem-wet, die op 30 juli 1980 werd aangenomen. Daarmee verklaarde Israël destijds officieel heel Jeruzalem tot zijn ongedeelde hoofdstad.

De nu aangenomen nieuwe wet vereist een drie vierde meerderheid in de Knesset, dus 80 parlementariërs, om de status van Jeruzalem te wijzigen of delen van de stad in het kader van een toekomstig vredesakkoord af te staan. Zoals de stemming over dit wetsontwerp bewijst, is het bijna onmogelijk om in de Knesset een drie vierde meerderheid te behalen. Vóór de nieuwe wet stemden 64 parlementariërs, 51 tegen, één parlementariër onthield zich van stemming, hoewel de grote meerderheid van de Israëlische Joden erop staat dat Jeruzalem nooit meer gedeeld mag worden.

De initiatiefnemer van de wet, minister van Onderwijs Naftali Bennett (de Joodse Huispartij) was er zich volledig van bewust wat hij had gedaan. “Juist nu hebben we ervoor gezorgd dat Jeruzalem voor eeuwig verenigd zal zijn. Wij hebben de wet geïnitieerd die Jeruzalem beschermt, zodat ze niet zonder een grote meerderheid van 80 parlementariërs gedeeld kan worden”, schreef Bennett op zijn Facebook-pagina.

“De Olijfberg, de Oude Stad, de Tempelberg en de stad van David zullen voorgoed in onze handen blijven. Er zal geen politieke manoeuvre zijn, die het zal toestaan onze hoofdstad uit elkaar te scheuren. Dit is tevens Israël´s antwoord op de schandalige stemming van de Verenigde Naties tegen Jeruzalem. Het is een feestdag voor Israël”, schreef hij verder.

Ook minister Ze´ev Elkin (Likoed) schreef iets dergelijks op Twitter: “Ik feliciteer de Knesset met de met grote meerderheid aangenomen wijziging van de grondwet: Jeruzalem, dat de verdedigingsmuur tegen links versterkt, dat zou kunnen proberen in de toekomst schade toe te brengen aan de Israëlische soevereiniteit in het verenigde Jeruzalem.”

Nabil Abu Rudeineh, de officiële woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit (PA) voorzitter Mahmoud Abbas, beschuldigde dinsdag Israël en de Verenigde Staten van het verklaren van oorlog tegen het Palestijnse volk. In een officiële verklaring zei Abu Rudeineh dat de erkenning door de VS van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de Knesset-stemming over de ‘Verenigd Jeruzalem Wet’ een “oorlogsverklaring is tegen het Palestijnse volk en hun politieke en religieuze identiteit”.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Neues Jerusalem Gesetz verhindert Teilung der Stadt” op Israel Heute van 2 januari 2018.

bron-logo

Een gedachte over “Opmerkelijk: Nieuwe ‘Verenigd Jeruzalem-Wet’ verhindert feitelijke verdeling van de stad

  1. “oorlogsverklaring […] tegen het Palestijnse volk en hun politieke en religieuze identiteit”. Wat een omdraaiing van zaken. Het zogenaamde Palestijnse volk (lees: de terreurbeweging die Israël wenst te vernietigen) vormt op zichzélf een oorlogsverklaring! En zij wordt nog eens betaald en in stand gehouden door de Europese belastingbetaler. Via Fatah voert de wereld oorlog tegen de Joden – niet half in het geheim zoals Nazi-Duitsland het deed, maar heel openlijk en met publieke gelden.

    Like

Reacties zijn gesloten.