Zeldzame vondst uit de Eerste Tempel-periode brengt het Bijbelse verhaal weer even tot leven

Een gestempeld stukje klei uit de Eerste Tempelperiode (zevende tot zesde eeuw v.Chr.), dat toebehoorde aan de ‘stadhouder van de stad’ van Jeruzalem – de meest prominente lokale positie die 2700 jaar geleden in Jeruzalem bestond – werd gevonden tijdens archeologische opgravingen die momenteel plaatsvinden onder de vloer van de Western Wall Plaza (aan de Kotel of Klaagmuur), in opdracht van de Israel Antiquities Authority en in samenwerking met de Western Wall Heritage Foundation.

Deze buitengewone vondst is een klomp klei, gestempeld en voorgebakken en meet 13 x 15 mm en is 2 à 3 mm dik. Het bovenste deel van het zegel toont twee figuren die tegenover elkaar staan ​​en het onderste deel bevat een inscriptie in het oude Hebreeuwse schrift. Het zegel werd vorige week gepresenteerd aan de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, tijdens zijn bezoek aan het centrum van Davidson, vlakbij de Westelijke Muur. Na de voltooiing van het wetenschappelijk onderzoek, zal het zegel tijdelijk tentoongesteld worden in het kantoor van de burgemeester.

Het zegel, waarvan het doel onbekend was, werd gevonden door een IAA-medewerker, Shimon Cohen genaamd, die de grond nat filterde van een gebouw uit de Eerste Tempelperiode. Dr. Shlomit Weksler-Bdolah, de IAA onderzoekster van de locatie – gelegen in het noordwestelijke deel van het westelijke Wall Plaza – gelooft dat “het zegel was bevestigd aan een belangrijk transport en diende als een soort logo, of als een klein souvenir , die werd verstuurd namens de gouverneur van de stad.”

Ze suggereerde verder dat “het waarschijnlijk is dat een van de gebouwen in onze opgraving de bestemming was van dit transport, verzonden door de stadsbestuurder. De vondst van het zegel met deze hooggeplaatste titel, in aanvulling op de grote verzameling feitelijke zegels die in het verleden in het gebouw is gevonden, ondersteunt de veronderstelling dat dit gebied, gelegen op de westelijke hellingen van de westelijke heuvel van het oude Jeruzalem, zowat 100 m ten westen van de Tempelberg, werd gedurende de Eerste Tempelperiode door hooggeplaatste functionarissen bewoond. Dit is de eerste keer dat zo’n zegel wordt gevonden in een goedgekeurde opgraving. Het ondersteunt de bijbelse weergave van het bestaan ​​van een gouverneur van de stad in Jeruzalem 2700 jaar geleden,” merkte ze op.

Prof. Tallay Ornan van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en professor Benjamin Sass van de Universiteit van Tel Aviv, hebben het zegel bestudeerd. “Boven een dubbele lijn staan ​​twee staande mannen, die op een spiegelachtige wijze tegenover elkaar staan,” beschreven ze en voegden eraan toe: “Hun hoofden zijn afgebeeld als grote puntjes, zonder enige details. De naar buiten gerichte handen vallen naar beneden en de naar binnen gerichte handen zijn verhoogd.

Elk van de figuren draagt ​​een gestreept, knielangs kledingstuk.” In het register onder de dubbele lijn staat een inscriptie in het oude Hebreeuws: ‘LSARIR’, לשרער zonder tussenruimte tussen de woorden en geen bepaald artikel. Het duidt ‘Lesar Ha’Ir’ aan, wat “behorend tot de gouverneur van de stad’ betekent”, concludeerden ze.

Professor Ornan en professor Sass voegden toe dat “de titel van ‘gouverneur van de stad” bekend is uit de Bijbel en uit extra-bijbelse documenten, verwijzend naar een door de koning aangestelde ambtenaar. Gouverneurs van Jeruzalem worden twee keer genoemd in de Bijbel: in Koningen 2 is Jozua de gouverneur van Jeruzalem in de regeerperiode van koning Hizkia (715 v.Chr. tot 687 v.Chr.) in Kronieken 2 is Maaseja de gouverneur van Jeruzalem in de regeerperiode koning Josia (641 v.Chr. tot 609 v.Chr.)”

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, vertelde, toen de vondst aan hem werd voorgelegd, dat “het overweldigend is om begroetingen te ontvangen uit de tempel-periode in Jeruzalem. Dit laat zien dat Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, al 2700 jaar geleden een sterke en centrale stad was. Jeruzalem is een van de oudste hoofdsteden van de wereld en wordt al meer dan 3.000 jaar door het Joodse volk bewoond. Vandaag hebben we het voorrecht om nog een andere van de lange keten van personen en leiders te ontmoeten die de stad hebben gebouwd en ontwikkeld. We zijn dankbaar dat we in een stad met zo’n prachtig verleden wonen en zijn verplicht om zijn kracht te verzekeren voor toekomstige generaties, zoals we dagelijks doen,” zei de burgemeester.

Volgens dr. Yuval Baruch, archeoloog van het district Jeruzalem in de IAA, “heeft de buitengewone betekenis van de vondsten geleid tot de beslissing om het gebouw uit de eerste tempelperiode te bewaren en de uitgravingen van de westelijke muur te exposeren en openen voor het publiek”. Conserverings werkzaamheden op de locatie werden in opdracht van de Israel Antiquities Authority uitgevoerd door Yossi Vaknin en Haim Makuriya.

Video: A Unique find Unearthed in Jerusalem


Bronnen:

♦ naar een artikel “Western Wall Plaza Excavations Yield First Temple Hebrew-Inscribed Message” van 1 januari 2018 op de site vanThe Jewish Press

♦ naar een artikel “Rare First Temple-Era Discovery Brings Biblical Narrative Alive” van 1 januari 2018 op de site van United With Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.