Palestijnen boos omwille van Likoedvoorstel om soevereiniteit uit te breiden naar Judea & Samaria

Fatah en Hamas hebben zondagavond beiden de goedkeuring veroordeeld door het Centraal Comité van de Likoedpartij van een voorstel om de Israëlische soevereiniteit over Judea en Samaria uit te breiden. “De beslissing van de Likoed-partij om de Israëlische controle over de bezette Westelijke Jordaanoever op te leggen, betekent het einde van de restanten van het vredesproces”, zei de Fatah factie die wordt geleid door Mahmoud Abbas, aka de president van de Palestijnse Autoriteit (PA).

De terroristische organisatie Hamas die Gaza controleert, veroordeelde ook de houding van de Likud en zei dat het een “radicalisering is van het beleid van agressie tegen het Palestijnse volk, gebruikmakend van Amerikaanse posities, waaronder de gevaarlijke verklaring van Trump”, een verwijzing naar de recente Amerikaanse erkenning door Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. De terreurgroep waarschuwde verder dat de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem “zou leiden tot meer weerstand” (lees: terreur en geweld), aldus Yediot Aharonot.

Zo’n 1.500 leden van het Centraal Comité van Likoed hadden eerder op zondagavond met eenparigheid van stemmen een voorstel goedgekeurd om de Israëlische soevereiniteit over Judea en Samaria uit te breiden. Tijdens een speciale feestbijeenkomst in het Avenue Conference Center nabij Ben Gurion Airport in centraal Israël, kwam ongeveer de helft van de centrale commissieleden van de partij bijeen om de eerste grote verandering in het Likud-platform sinds 2005 te bespreken. De vergadering werd bijeengeroepen nadat 900 leden van het centrale comité een petitie hadden ondertekend waarin werd gevraagd om een ​​debat en om stemming over het voorstel.

Hoewel dit van symbolisch belang is, heeft de verandering in het platform van de partij geen directe invloed op het beleid van de regerende Likud-factie. Activisten van de Soevereiniteitsbeweging van Israël prezen de Likud na de anname van dit voorstel en zeiden dat het een belangrijke stap was in de richting van het doel van de beweging om de Israëlische soevereiniteit over geheel Judea en Samaria te vergroten.

Video: Soevereiniteitsresolutie goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

door Elad Benari


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint: “Ze hebben het eindelijk begrepen!”

♦ naar een artikel van Elad Benari “Fatah blasts Likud: The end of the peace process” van 1 januari 2018 op de site van Arutz Sheva.