Absurdistan: Israëlische hospitalen verkiezen Palestijnse patienten boven Israëlische

“De [medische] verzorging van de Palestijnse bevolking is eerst en vooral een morele en professionele verplichting voor ieder van ons,” zei luitenant-kolonel  Michael Kassirer van de Medische Divisie van het IDF naar aanleiding van de kritiek dat Israël zonder onderscheid mensen verzorgt in haar hospitalen ook al hebben de patienten terreuraanslagen gepleegd tegen Israëli’s. In 2009 werden 180.000 Palestijnen verzorgd in Israëlische ziekenhuizen.

Plaatje hierboven: Ahmed Mansara, een 13-jarige Palestijn die op 12 oktober 2015 samen met enkele anderen Israeli’s met messen had aangevallen en verwondde, raakte zelf ook gewond en werd nadien verzorgd in een Israëlisch ziekenhuis. De Palestijnse president Abbas beweerde eerder dat de jongen was ‘geëxecuteerd’ door Israël. Fout dus. Palestijnen liegen graag en veel. [beeldbron: Voice of the Cape]

De Lavi-organisatie onthulde op maandag 1 januari 2018 in een interview met een medewerker van het Hadassah Ein Karem Medisch Centrum in Jeruzalem, dat bevestigde dat slechts één Joodse patiënt in het departement Hematologie/Oncologie in het ziekenhuis was opgenomen, terwijl al de overige patienten Arabieren zijn van de Palestijnse Autoriteit. Lavi zei hierover: “Israëlische ouders moeten worstelen om een bed te verkrijgen voor hun zieke kind – terwijl de afgelopen jaren de omvang van medische behandeling voor Palestijnse inwoners is verdubbeld – dat is absurd.”

Voorafgaand aan een debat op maandag in het Comité voor Werk, Welvaart en Gezondheid van de Knesset, dat wordt voorgezeten door parlementslid Elie Elalouf (Kulanu), publiceerde de Lavi-organisatie een schokkend rapport over het aantal patiënten van de Palestijnse Autoriteit dat wordt behandeld in Israëlische ziekenhuizen. Volgens het rapport is het aantal PA-ingezetenen dat wordt behandeld in Israëlische ziekenhuizen de afgelopen vijf jaar verdubbeld om en werden het afgelopen jaar reeds 75.291 ziekenhuisopnamedagen bereikt en dat enkel wat de oncologische afdelingen betreft, waarvoor nochtans een enorme vraag naar behandeling bestaat.

Volgens het rapport is het aantal PA-patiënten in sommige van de oncologische afdelingen driemaal het aantal patiënten uit het buitenland (gezondheidstoerisme) en tweemaal het aantal Israëlische patiënten. Het Lavi-rapport citeert het State Comptroller’s Report van 2015, waarin de staat van geavanceerde beeldvormingstests in Israël werd onderzocht, en ontdekte dat buitenlandse patiënten en PA-Arabieren een aanzienlijke voorkeur krijgen boven Israëlische patiënten bij toegang tot CT, MRI en PETCT.

Hetzelfde rapport citeert een onderzoek van de afdeling Hematologie/Oncologie. in het Safra-kinderziekenhuis in het medisch centrum Sheba, in de buurt van Tel Aviv, dat onder enorme druk staat van kinderen die strijden voor bedden – waaruit bleek dat ten minste de helft van de gehospitaliseerde patiënten geen Israëliërs zijn en soms zijn wel 75% geen Israëli’s.

Sommige ouders meldden dat ze, toen ze een klacht bij de directeur van het ziekenhuis hadden ingediend, minachtende antwoorden kregen in de stijl van: “Als je het niet leuk vindt, neem dan je kind op en verplaats het naar een ander ziekenhuis.” Een ouder van Sheba berichtte: “Vorige week was een dokter aan het huilen omdat ze een kind uit zijn bed moest halen en naar huis moest laten gaan, niet om medische redenen, maar om ‘bed’-overwegingen – om zijn bed beschikbaar te maken [voor zieke Palestijnen]. Toen haar werd gevraagd waarom ze dit deed, begon ze te huilen en liet uiteindelijk het kind niet gaan.”

Het Lavi-rapport citeert ook een onderzoek waaruit bleek dat de duur van ziekenhuisopname van Arabische patiënten uit de PA vaak veel langer is, omdat sommige Israëlische artsen de voorkeur geven aan PA-Arabische kinderen in Israëlische ziekenhuizen gedurende zeer lange perioden, omdat ze vrezen dat als ze dit niet zouden doen deze niet zouden terugkeren voor de vervolgbehandelingen.

En zo blijven patiënten van de Palestijnse Autoriteit vele maanden in de afdelingen, soms een heel jaar lang, terwijl ze hun bedden opnemen terwijl ze niet echt een doorlopende behandeling ontvangen. Deze redenering voor langdurige ziekenhuisopname van PA-Arabieren werd herhaald in een onderzoek bij de afdeling Hematologie/Oncologie. in het Safra Children’s Hospital in Sheba, zegt het Lavi-rapport.

door David Israel


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Exposé: Israeli Hospitals Heavily Favor Palestinian Authority Patients over Israelis” van 1 januari 2018 op de site van The Jewish Press

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.