Een ‘nazi-jager’ vertelt hoe Twitter zijn strijd tegen antisemitische trollen saboteert

Een Amerikaans-Joodse journalist die er genoeg van kreeg om lastig gevallen te worden door neo-nazi’s, had een software-robot ontworpen om ze te ontmaskeren. Maar het sociale netwerk heeft het net geblokkeerd.

Yair Rosenberg, een Amerikaanse journalist, zegt in een artikel in de New York Times dat, net zoals veel Joodse journalisten die de campagne van Donald Trump voor de presidentsverkiezingen versloegen, hij lastig werd gevallen door antisemitische aanhangers van de Republikeinse kandidaat.

Raciale beledigingen, fotomontages met gaskamer, kreeg hij een stortvloed van aanvallen over zich heen, tot aan het punt dat hij de tweede meest door trollen aangevallen journalist werd, volgens een studie van de Anti-Defamation League (ADL). Volgens deze Amerikaanse vereniging tegen antisemitisme waren er tussen augustus 2015 en juli 2016 niet minder dan 2,6 miljoen antisemitische berichten op Twitter, waaronder 19.253 die waren gericht tegen Amerikaanse journalisten.

Meer dan 800 journalisten werden het slachtoffer van antisemitische aanvallen via Twitter, 10 van hen concentreerden 83% van de aanvallen. Yair Rosenberg zegt: “Mijn ouders hebben me niet opgevoed als een nummer twee, maar gelukkig is er 2020.”

Na de overwinning van Trump besloot hij om een ​​tegenaanval uit te voeren, vooral gericht op de bedriegers van de trollen: deze trollen zijn veel boosaardiger dan de fundamentele racist en zijn beledigingen, want deze twitteraars creërden accounts die doen alsof ze een van hun doelwitten zijn – in het algemeen zwart, Joods of moslim, met duidelijke elementen herkenbaar (keppel voor een Jood, sluier voor een moslim, enz.) – of door het stelen van een foto of een naam.

Bijvoorbeeld met dit nep-account van een rabbijn (plaatje hieronder), met een gestolen foto van de opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk die zogezegd zei: “Ik weet dat het verrassend is voor mij, maar de nazi’s waren niet allemaal slecht, maar slechts een klein aantal extremisten ging echt te ver.”

Deze bedriegers nemen vervolgens deel aan discussies met Twitter-gebruikers met veel abonnees, om hatelijke opmerkingen te maken die onverwacht lijken gezien hun profiel.

Een digitale Golem
Met de hulp van een ontwikkelaar, heeft Yair Rosenberg een bot geschreven (software die een robot autonoom laat werken zoals diegene die veel intern werk verrichten op Wikipedia), genaamd Impostor Buster (misdaad bestrijder).

Het wezen, een echte ‘Golem van het digitale tijdperk’, was snel in staat om de bedriegers te ontmaskeren, waardoor ze hun lezers niet voor de gek konden houden. “We hebben ontelbare dankbetuigingen ontvangen van mensen die werden gewaarschuwd vooraleer ze het slachtoffer werden [van deze bedriegers]”, schrijft Rosenberg.

De neonazi-trollen probeerden toen verschillende tactieken uit: verander de afbeelding van hun account, keer terug naar hun oude naam of probeerde de bot zelf te simuleren; geen van deze tegenaanvallen werkte.

Stalkers spelen de slachtoffers
Omdat ze begrepen dat ze de bot niet zouden kunnen verslaan, namen de trollen hun toevlucht tot massarapportage: ze maakten Twitter erop attent dat ze het slachtoffer waren van intimidatie. In april schortte het sociale netwerk Twitter voor de eerste keer Impostor Buster op, zonder uitleg. Hij werd hersteld nadat het ADL anti-cyberbullying-team contact had opgenomen met Twitter.

Rosenberg en zijn ontwikkelaar hebben de bot ingesteld om minder tweets te verzenden en nemen minder snel een stalker mee. De acties van de trollen gingen door, maar zonder effect, dus dachten de twee mannen dat het probleem was opgelost.

Fout: deze maand december heeft Twitter het account opnieuw opgeschort, deze keer voor onbepaalde tijd. En zegt: “Veel mensen hebben je geblokkeerd als reactie op grote hoeveelheden niet-gerichte, ongevraagde of gedupliceerde inhoud van je account.”

De ironie van de zaak, zegt Yair Rosenberg, is dat Impostor Buster een klus uitvoerde die Twitter zelf had moeten doen: “We hebben Twitter-tools gebruikt om hem te controleren, totdat Twitter zelf de sheriff neerschoot.”

door Thierry Noisette


Bronnen:

♦ met dank aan Paul S. voor de hint

♦ naar een artikel “Un “chasseur de nazis numériques” raconte comment Twitter sabote sa lutte anti-trolls” van Thierry Noisette van 29 december 2017 op de site van l’ Obs

Een gedachte over “Een ‘nazi-jager’ vertelt hoe Twitter zijn strijd tegen antisemitische trollen saboteert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.