Dozijnen anti-Assad rebellen geëvacueerd uit Syrisch gebied aan de grens met Israël

Militanten, waaronder sommigen die gelieerd zijn met Al-Qaeda, worden samen met hun families weggestuurd uit het gebied dat grenst aan de Israëlische Golan-hoogvlakte in een overeenkomst tussen Assad en de rebellen, waardoor de controle over het strategische gebied (groen gekleurd op het kaartje) terugkeert naar de strijdkrachten die het Assad-regime ondersteunen (rood gekleurd).

Zoals op het kaartje van het gebied per 31 december 2017 te zien is, hebben aan de grens tussen Syrië nabij de Golan Hoogtes zich ook nog enkele pockets jihadisten ingegraven die met ISIS zijn gelieerd, gekend als het Khalid Ibn Walid Leger (zwart gekleurd) [beeldbron: Isis livemap].

Tientallen Syrische militanten en hun families vertrokken aan boord van bussen uit een gebied dat begin zaterdag belegerd werd door regeringstroepen nabij de Golan-hoogvlakte, als onderdeel van een akkoord om nog een ander district te ontruimen van de rebellen. De evacuaties kwamen doordat door de regering gecontroleerde media zeiden dat twee massagraven werden ontdekt in de noordelijke provincie Raqqa, waar de Islamitische Staatsgroep meer dan drie jaar de scepter zwaaide.

De door de regering gecontroleerde Syrische Centrale Militaire Media zeiden dat 153 mensen, waaronder 106 strijders, het dorp Beit Jin op zaterdagachtend vertrokken richting de zuidelijke provincie Daraa (klik hier voor foto’s van de verhuis met bussen). Het Ibaa-persbureau van het Al-Qaida-gekoppelde Levant Liberation Committee zei dat zes bussen met strijders en hun gezinnen toegekomen zijn in delen van de Daraa-provincie die nog door de rebellen worden gecontroleerd.

Minder dan 1.000 jihadisten van Islamitische Staat (ISIS/Daesh) zouden er momenteel nog overblijven in Irak en Syrië, vertelde de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie die vecht tegen de hardline soennitische militante groep op woensdag, dat is zowat een derde van het geschatte aantal slechts drie weken geleden. Irak en Syrië hebben de afgelopen weken allebei overwinningen behaald over de Islamitische Staat, na een jaar waarin de legers van de twee landen, een reeks buitenlandse bondgenoten en verschillende lokale troepen de strijders uit alle steden en dorpen verdreven die ISIS ooit samengevoegde in hun zelf verzonnen kalifaat.

Vrijdag vertelde het Syrische persagentschap SANA dat ongeveer 300 met Al-Qaida gelinkte militanten en hun families naar Daraa en de noordwestelijke provincie Idlib zouden worden gestuurd. De evacuatie stelt de regering in staat om de controle over Beit Jin nabij de Golan-hoogte die door Israël uit Syrië tijdens de oorlog in het Midden-Oosten in 1967 werd veroverd opnieuw te bevestigen.

Israël heeft publiekelijk gewaarschuwd voor de accumulatie van Iraanse en door Iran gesteunde troepen aan de grens. Iran heeft duizenden militieleden uit de hele regio gearrangeerd om te vechten namens de regering van Syrische president Bashar Assad en heeft topcommandanten gestuurd om ook hun eigen Revolutionaire Gardes in het land te leiden.

In het noorden van Syrië meldde SANA dat ‘tientallen lichamen’ van door ISIS gedode burgers en troepen werden ontdekt in twee massagraven in het dorp Wawi nabij de noordelijke stad Raqqa, ooit de feitelijke hoofdstad van ISIS. ISIS executeerde mensen in het openbaar in haar eens zelfverklaarde kalifaat, onthoofdde, schoot en stenigde vermoorde overtreders ter dood, en verdrong hen in grote waterpoelen terwijl ze in metalen kooien opgesloten zaten.

SANA zei dat nadat de bewoners naar hun dorp terugkeerden, sommigen van hen informatie ontvingen over massagraven bij het dorp en eens een zoektocht begon, werden de twee graven ontdekt. Het bureau citeerde een lokale ambtenaar die zei dat er werken aan de gang zijn om meer lichamen te verwijderen, eraan toevoegend dat ze proberen de doden te identificeren om hun overblijfselen over te dragen aan hun families. SANA publiceerde verschillende foto’s van de overblijfselen die werden opgegraven en op vellen papier werden gezet.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Dozens of anti-Assad militants evacuated from southern Syria” van 30 december 2017 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.