De VN stemming omtrent Jeruzalem: een verontrustend diplomatiek fiasco

Uittreksel uit Resolutie ES-10/L.22 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 21 december 2017, die werd ingediend door Jemen en Turkije, waarin wordt geëist dat de Verenigde Staten hun besluit intrekken om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël:

De Algemene Vergadering … bevestigt dat alle beslissingen en acties die het karakter, de status of de demografische samenstelling van de Heilige Stad van Jeruzalem hebben veranderd geen rechtsgevolg hebben, nietig zijn en moeten worden ingetrokken … en in dit opzicht, roept het alle staten op om af te zien van de vestiging van diplomatieke missies in de heilige stad Jeruzalem.

“De Algemene Vergadering van de Verenigde Staten nam donderdag op overweldigende wijze een maatregel aan die de erkenning door de regering Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël verwerpt, een verbijsterende bestraffing van een VS-besluit die zowel voorstanders als tegenstanders zou moeten verontrusten en die de vooruitzichten op vrede ondermijnt”, schreef The Washington Post op 21 december 2017.

“Een consensus betekent dat iedereen instemt om collectief te zeggen wat niemand individueel gelooft… Als Algerije een resolutie zou indienen waarin wordt verklaard dat de aarde plat was en dat Israël het had platgedrukt, zou het in een stemming met 164 tegen 13 en 26 onthoudingen worden goedgekeurd”, aldus Abba Eban, Israëlische minister van Buitenlandse Zaken (1966-74).

Op donderdag 21 december 2017 heeft de wereld – bijna unaniem – tegen de Joden en hun natiestaat, Israël gestemd.

Verwerpelijke resolutie
Op die dag stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties tijdens een spoedzitting met een overweldigende meerderheid voor een dusdanig absurde resolutie dat het ondenkbaar zou zijn in vrijwel elke andere context waarin Joden niet diegenen waren die er door hen apart werden uitgelicht om gekastijd te worden. Het was een verwerpelijke resolutie! Inderdaad, het vloog pal in het aangezicht van de historische waarheid, de huidige realiteit en elke ethische norm van algemeen fatsoen.

Onder alle andere omstandigheden zou het ondenkbaar zijn dat een soeverein land het recht zou worden ontzegd om te bepalen welke stad als hoofdstad zou moeten dienen – vooral wanneer die stad onlosmakelijk verbonden is met zijn geschiedenis, vóór het bestaan ​​van vrijwel al zijn VN-critici. Evenzo zou het onder alle andere omstandigheden ondenkbaar zijn dat een andere soevereine natie zou worden uitgekozen voor berisping voor het erkennen van dergelijke historische associatie en het erkennen van de stad als de aangewezen hoofdstad van dat land.

Om het fenomeen nog absurder te maken, was de vermeende reden voor de resolutie dat het bedoeld was om te voorkomen dat men vooruitloopt op de uitkomst van het decennia durende geschil tussen Arabier en Jood voor controle over het Heilige Land, in het algemeen en over Jeruzalem in het bijzonder – en de mogelijkheid te openen om op de een of andere manier het conflict op te lossen door de oprichting van een Judeofobische, homofobe, vrouwenhatende tirannie met meerderheid van de moslims in de gebieden (inclusief het oostelijke deel van Jeruzalem) die Jordanië in 1967 verloor in zijn mislukte poging om de Joodse staat te vernietigen.

Dubbele schande
Het besluit dat door 128 lidstaten werd bevestigd en dat werd tegengestemd door 9 lidstaten, waarbij 35 zich onthielden en 21 afwezig bleken tijdens de stemming – om de erkenning door de VS van Jeruzalem (zij het binnen ongedefinieerde grenzen) als ‘nul en ongeldig’ te beschouwen, was een dubbele schande.

Ten eerste was het een teken van schande voor alle landen die zich daar niet tegen verzetten – inclusief degenen die zich van stemming hebben onthouden en / of afwezig zijn geweest. Want er is nauwelijks meer eer om afstand te doen van zo’n vreselijke motie dan er is om ermee in te stemmen – vooral wanneer zo’n geveinsde neutraliteit haar overweldigende goedkeuring garandeert.

Maar er was nog een ander element van schande verbonden aan de resultaten van de VN-stemming over Jeruzalem, en het is er een die Israël zelf moet dragen – of op zijn minst een die degenen die belast zijn met het formuleren en uitvoeren van de strategische diplomatie van Israël (ervan uitgaande dat er zo een ​​bestaat). De uitslag van de stemming weerspiegelt een verwoestende mislukking van de Israëlische diplomatie, ondanks de niet-aflatende steun van de machtigste VN-lidstaat, de VS.

Inderdaad, als Israël in de afgelopen decennia, sinds het zogenaamde Israëlische ‘Recht’ de teugels van de macht herwon, een effectief en adequaat gefinancierd strategisch diplomatiek offensief uitvoerde, zou dit soort internationale afwijzing van elementaire Joodse rechten ondenkbaar zijn geweest. Ik besef dat velen dit een zeer controversiële stelling zullen vinden – maar ik ben overtuigd van de geldigheid ervan en de dringende noodzaak om het gevaar dat het met zich meebrengt aan te pakken.

Lees hier verder het artikel van Dr. Martin Sherman
op de site van The Jewish Press


Bronnen:

♦ naar een artikel “INTO THE FRAY: The UN vote on Jerusalem: A disturbing diplomatic debacle” van Dr. Martin Sherman van 31 december 2017 op de site van The Jewish Press

4 gedachtes over “De VN stemming omtrent Jeruzalem: een verontrustend diplomatiek fiasco

 1. Al zal 99,999 procent van alle volkeren (VN=United Nonsens)tegen Israël zijn ,nochtans zal De GOD van Israël zijn plan met Jeruzalem ,Israël en de volkeren ten uitvoer brengen, net zoals de tempel in het jaar 70 verwoest werd ,zal GOD Zijn plan ook nu weer uitvoeren met het maken van Jeruzalem als een zware steen die alle volkeren inclusief Juda moeten tillen( als het ware ),en de meeste volkeren zullen er rugklachten aan overhouden ,ofwel zich vertillen aan deze steen ,genaamd Jeruzalem,gelukkig voor Trump en het Amerikaanse volk heeft hij voor Amerika een stap gezet naar Gods wil!!!Hiermede wens ik u allen in de machtige Naam van JESHUA HAMASIACH (JEZUS =redder ,hulp,heil) een gezegend 2018 toe, Shalom van Léon van Duren.

  Like

 2. Iedereen heeft recht op zijn mening, zo ook de schrijver.

  Er is niets wat Israel, de Jood onder de Verenigde Naties rechtmatig kan/kon doen om de stemming in de VN te veranderen.

  Een corrupte organizatie die in de voetsporen van mislukte staten stapt, wordt vanzelf een mislukte organisatie.

  Jodenhaat zit tussen de oren en in de DNA van mensen en daar kan geen normale discussie tegen gevoerd worden.

  De anti Israel resoluties in de VN zeggen daarom niets over Israel maar alles over de VN zelf.

  Het is niet de mislukking van Israel’s diplomatie maar de mislukking van de VN waarden, waarheid & waardigheid.

  Er is niets wat Israel hieraan kan veranderen totdat de VN besluit zichzelf te veranderen.

  Tot die dag blijft Israel de Jood onder de Verenigde Naties.

  Like

 3. Dat is wat Dr. Martin Sherman, de auteur van dit artikel schrijft. Maar ik ben het helemaal met je eens dat, zonder het afschrikkingseffect van het IDF (het Israëlische Leger) de Joodse staat al lang geleden van de kaart was geveegd. Militaire macht is het enige wat de Arabieren begrijpen, vrezen en accepteren.

  Like

 4. een verwoestende mislukking van de Israëlische diplomatie?

  U schijnt nog steeds niet te begrijpen dat er GEEN diplomatie mogelijk is met arabieren die alleen maar tevreden zijn als Israel niet meer bestaat en alle Joden weg zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.