Twee Belgen trachtten voorwerpen te stelen uit nazi-vernietigingskamp KZ Auschwitz

Een Poolse rechtbank heeft vrijdag twee Belgische burgers vrijgesproken die ervan werden beschuldigd delen van een elektrisch hek te hebben gestolen uit het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, berichtte het AFP. Alle objecten in het voormalige nazi-vernietigingskamp, ​​inclusief de elektrische afrastering, zijn eigendom van het staatsmuseum op de site in Oswiecim, Zuid-Polen, dat op de door UNESCO beschermde werelderfgoedlijst staat, aldus een bericht van Arutz Sheva van gisteren.

Twee Belgische filmregisseurs, de 51-jarige Yann B. en de 48-jarige William H.,  “… werden vorig jaar op 26 juli 2016 tegengehouden door een boswachter net buiten het deel van Auschwitz-Birkenau waar de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog Joodse vrouwen gevangen hield. Ze droegen drie porseleinen isolatoren met prikkeldraad, die deel uitmaakten van de omheining,” berichtte het Nieuwsblad een paar weken geleden. Volgens hun advocaat waren de filmmakers bezig met opnames net buiten het domein en vonden ze daar de onder­delen.

De rechtbank van Krakau zei dat er geen bewijs was dat de mannen van plan waren illegaal te handelen. Het zei verder dat, hoewel de elektrische isolatoren ‘een significante historische waarde’ hadden, dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze juridische bescherming genieten als objecten die ‘speciaal belang hebben voor cultuur’, aldus het Poolse persagentschap PAP. Voorafgaand aan het proces hadden de Poolse openbare aanklagers gezegd dat de mannen tot tien jaar achter de tralies hadden geriskeerd als ze schuldig bevonden werden aan het stelen van de delen uit het voormalige vernietigingskamp.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende gevallen van vandalisme en zelfs ontheiliging geweest in Auschwitz. Vorig jaar werden twee Britse tieners opgepakt tijdens een schoolreisje toen ze in Auschwitz voorwerpen wilden stelen.

In de meest dramatische diefstal werd het onheilspellende ‘Arbeit Macht Frei‘ -teken in de historische poort van het vroegere vernietigingskamp op vrijdagochtend 18 december 2009 gestolen. Het werd dagen later in stukken gesneden teruggevonden. De Polen die het stalen en de Zweedse man die hen instigeerde, werden tot de gevangenis veroordeeld en het teken werd later hersteld.

Eerder deze maand legde een Poolse rechtbank een gevangenisstraf van één jaar met uitstel op aan een 17-jarige Amerikaan die betrapt werd op het krassen van zijn naam in de kazerne in Auschwitz. De tiener, alleen geïdentificeerd als Raphael A., kreeg ook de opdracht om op maandag 1000 zloty (ca. 240 euro) te betalen aan het staatsmuseum Auschwitz-Birkenau.

KZ Auschwitz-Birkenau is een symbool geworden van de genocide op de Europese Joden door nazi-Duitsland, waarvan er een miljoen werd gedood in het kamp van 1940 tot 1945. Meer dan 100.000 anderen, waaronder niet-Joodse Polen, Roma, Sovjet-krijgsgevangenen en anti-nazi-verzetsleden stierven daar eveneens, volgens het museum. Naar schatting 232.000 van de slachtoffers van Auschwitz waren kinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.