Opsluiting verlengd van mediageile slaande en schoppende Ahed Tamimi

Een rechter van het IDF heeft op donderdag 28 december de voorlopige hechtenis met vijf dagen verlengd van Ahed Tamimi, het 16-jarige meisje van Nabi Salih dat vorige week werd gefilmd van het slaan en schoppen van soldaten en de beelden daarvan online bracht.

Plaatje hierboven: Ramallah, 28 december 2017. De Palestijnse tiener Ahed Tamimi wordt voorgeleid in de militaire rechtbank, door  Israëlisch bewakingspersoneel van de gevangenis van Ofer. [beeldbron: Reuters/Ammar Awad]

De rechter verlengde ook de arrestatie van de moeder van Ahed Tamimi, maar beval de vrijlating van haar nicht Nour. Ahed en haar twee familieleden zullen thans vervolgd worden voor slagen en verwondingen van ambtenaren tijdens het vervullen van hun dienst, alsmede het aanzetten tot haat en andere klachten.

Ahed had sinds haar kinderjaren een nare ‘hobby’ ontwikkeld waarbij ze telkens Israëlische soldaten, grenspolitie en politieagenten provoceerde en soms ook rake klappen en schoppen uitdeelde in de hoop een reactie uit te lokken waarna de beelden konden dienen als ultiem ‘bewijs’ om aan te tonen “hoe vreselijk boosaardig die Israëliërs wel zijn” als je ze maar lang genoeg slaat en schopt.

Ze werd daarbij geholpen door derden, meestal haar vader, die de videobeelden maakte, deze nadien bewerkte en online bracht en verspreidde via de sociale media. De videobeelden bereikten uiteindelijk ook de anti-Israëlische media in het Westen die haar prompt lanceerden als een “icoon van het Palestijnse verzet” tegen de Joodse staat.

Het leverde haar zelfs in België enige bekendheid op. In juli 2017 interviewde topreporter voor de VRT, Phara de Aguirre, Ahed Tamimi voor haar programma “Amazones, over vrouwen die kiezen voor het verzet”. Er zijn drie afleveringen voorzien: Colombia, Israël-Palestina en Iraaks Koerdistan. “Amazones” wordt eind februari uitgezonden op Canvas.

Aan het illustere sprookje van deze populaire ‘Palestijnse Amazone’ lijkt voorlopig een einde te komen. Ahed werd in de vroege ochtend van dinsdag 19 december 2017 van haar bed gelicht en voor onbepaalde tijd opgesloten in een Israëlische cel. Zij mag de feestdagen van Kerst en Nieuwjaar achter de tralies doorbrengen en hopelijk nog ietskes langer zodat die gemene pestkop wat gaat bedaren en we haar weer snel vergeten.

Het is bekend dat de Tamimi-familie in het verleden op soortgelijke wijze soldaten heeft lastiggevallen, maar er is nooit enige actie tegen hen ondernomen. Op de militaire rechtbank diste Ahed een broodje-aap verhaal op waarin ze beweerde dat ze een soldaat had aangevallen omdat die leek op een soldaat die haar neef had beschoten met een rubberen kogel. “Ik zag dezelfde soldaten die mijn neef raakten, deze keer voor mijn huis. Ik kon niet zwijgen en ik reageerde zoals ik deed,” vertelde Tamimi op de rechtbank. Belachelijke onzin natuurlijk.

Het is wel verbazend dat Ahed en haar familie zolang hun gangen konden gaan zonder dat hun gedrag werd gesanctioneerd. “We waarderen de terughoudendheid van de soldaten, maar alles heeft ook een limiet”, zei een gepensioneerde IDF-brigadegeneraal. “Het is goed om kalm, koel en eendrachtig te blijven – maar er is ook een behoefte om het punt te identificeren wanneer te ver wordt gegaan. Spuit pepperspray in het gezicht van de aanvaller, dwing hem op de grond, doe hem de boeien om en arresteer hem.”

De mediageile Tamimi heeft jarenlang de grenzen van haar brutaliteit gezocht en… gevonden.

Video: arrestatie van Ahed Tamimi
in de vroege ochtend van 19 december 2017

Een gedachte over “Opsluiting verlengd van mediageile slaande en schoppende Ahed Tamimi

Reacties zijn gesloten.