UNESCO bevestigt de terugtrekking van Israël uit de culturele organisatie van de VN

UNESCO-topambtenaar bevestigt dat ze Israëls brief van terugtrekking uit de organisatie heeft ontvangen. Israël verlaat op 31 december 2018 de culturele organisatie van de VN. Audrey Azoulay, de directeur-generaal van de VN-organisatie voor cultuur en onderwijs, heeft vrijdag bevestigd dat Israël de organisatie formeel heeft meegedeeld dat het zich terugtrekt uit de organisatie.

Het besluit van Israël komt niet als een verrassing. Netanyahu kondigde die stap eerder aan in oktober jongsleden nadat de VS zei dat het de organisatie zou verlaten, omwille van de ‘anti-Israël bias’ naast financiële overwegingen. Voor Israël is de belangrijkste reden voor de uitstap omwille van de voortschrijdende islamisering van Joodse heiligdommen en plaatsen door de VN-organisatie .

In een verklaring geciteerd door het AFP, zei Azoulay, die zelf van Joods-Marokkaanse origine is, dat ze officieel op de hoogte was gesteld dat Israël per 31 december 2018 zou vertrekken. “Ik betreur dit ten zeerste, omdat het mijn overtuiging is dat staten zich het best binnen de UNESCO dan erbuiten kunnen proberen om verschillen in de competentiegebieden van de organisatie te overwinnen,” zei ze.

Premier Binyamin Netanyahu had afgelopen vrijdag aan Carmel Shama Hacohen, ambassadeur van Israël bij UNESCO, de opdracht gegeven om officieel een ontslagbrief van de organisatie in te dienen. Hoewel het er in eerste instantie uitzag alsof Israël de deadline om zich terug te trekken uit het lichaam in 2018 had gemist, kon Shama Hacohen de opzeggingsbrief donderdag indienen.

De aankondiging van de Verenigde Staten van 12 oktober dat ze zich terugtrokken uit de organisatie onderstreepte, volgde dit jaar twee door het Arabisch en Islamitisch Blok gesteunde resoluties die door UNESCO werden goedgekeurd en die kritiek leverden op Israël. Eén verwees naar de Joodse staat als ‘de bezettende macht’ in Jeruzalem.

Een andere resolutie verklaarde de oude stad Hebron als een ‘Palestijnse werelderfgoedlocatie’. Vorig jaar nam de UNESCO resoluties aan waarin werd verklaard dat Israël geen rechten op Jeruzalem heeft en beschreef de Tempelberg en de Oude Stad van Jeruzalem als islamitische heilige plaatsen.

In een interview van 15 oktober 2017 met Dan Gillerman op ILTV, sprak Israël’s voormalig ambassadeur aan de Verenigde Naties over het soort impact dat de uittrede van de Verenigde Staten uit de UNESCO eventueel kan hebben op Israël.

Een gedachte over “UNESCO bevestigt de terugtrekking van Israël uit de culturele organisatie van de VN

 1. De meest geliefde pispaal trekt zich terug uit de arena van de haat & leugens.

  “”Ik betreur dit daar het beter is voor staten om verschillen in de competentie gebieden te overwinnen binnen UNESCO, dan daarbuiten”.

  Dat begint goed. Mevr. Azoulay heeft er niets van begrepen.

  Israel wil niets liever dan ‘verschillen in de competentiegebieden overwinnen, maar als pispaal is dat vrij onmogelijk.

  Benieuwd hoe de nieuwe voorzitter van UNESCO deze verschillen in de competentie gebieden gaat oplossen, nu de twee lievelings pispalen, Amerika & Israel, zijn verdwenen……..met een groot gedeelte van de $$$$.

  Wanneer de verschillende leugen & haatcampagnes zijn rechtgetrokken en de boel inderdaad over wezelijke dingen gaat, dan ben ik zeker dat zowel Amerika als Israel terug zullen komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.