Gaza Unplugged afl.147: Dalende Kerstverkoop in Gaza? ’t Is de schuld van Donald Trump

De ‘gebeurtenissen’ rond de verklaring van president Trump in Jeruzalem werpen een schaduw over de kerst- en nieuwjaarsvieringen in de Gazastrook, berichtte het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency vandaag, vrijdag 29 december 2017.

In deze alweer 147 ste aflevering [!] van mijn exclusieve reeks ‘Gaza Unplugged‘, die de verborgen welvaart in de Gazastrook onthult, vandaag over Kerstfeest en -verkoop in de Gazastrook en aansluitend een beeldverslag (zie verder onderaan).

“De vraag naar feestartikelen was zwak”, schrijft Ma’an News en heel weinig inwoners van Gaza “proberen nog steeds geluk te brengen in het hart van hun kinderen”, aldus het bericht. En dus, ondanks pogingen van lokale verkopers om hun uitstalramen te versieren om klanten aan te trekken, heeft de vakantieperiode dit jaar niet aan de verwachtingen voldaan.

Zain Abdo, wiens winkels rozen en toiletartikelen in de Gazastrook verkopen, zei dat bedrijven hun aankopen van nieuwe voorraad hadden verhoogd, als reactie op de recente verzoeningsovereenkomst tussen Hamas en Fatah. De kans op toenemend verkeer van de meer welvarende Arabieren van Judea en Samaria bood een sprankeltje hoop voor de vele winkeleigenaars, die het risico liepen om grote hoeveelheden versieringen en rozen te kopen voor de christelijke feestdagen en het nieuwe jaar.

Maar toen kwam Trump’s Jerusalem-verklaring en de daaropvolgende escalatie van geweld in de PA en de Gazastrook, wat leidde tot een daling van de koopkracht van mensen en de accumulatie van goederen in de opslagruimten van de winkels. Abdo wees erop dat de economie van de Gazastrook dit jaar in diepe problemen raakte, erger dan in voorgaande jaren toen hotels en restaurants werden versierd voor de viering van het nieuwe jaar. Dit jaar zei hij: “de meeste hotels hebben geen contact meer met ons opgenomen om te versieren en de genoemde omstandigheden laten het niet toe.”

Een andere zakenman, Khalil Ruqqa, bevestigde een daling in de verkoop dit jaar vergeleken met de afgelopen jaren, waarbij hij opmerkte dat de rellen over Jeruzalem “een schaduw werpen op de opkomst van burgers, vooral christenen, om vakantiebenodigdheden te kopen.” Hij zei: “De situatie in de Gazastrook in het algemeen is moeilijk en de ‘gebeurtenissen van Jeruzalem’ en de terugval van verzoening en de economische situatie van het land – al deze gebeurtenissen werpen een schaduw op onze zaken.”

Politiek analist Dr. Mahher Tabbaa bevestigde dat de christelijke feestdagen en nieuwjaarsdag dit jaar niet aan de verwachtingen voldeden vanwege het feit dat Qatar zijn donaties tegenhoudt, alsmede herhaalde stakingen en ‘boze marsen’. Hij legde de schuld ook bij de PA aan hun “voortzetting van de belegering [van Gaza] en het inperken van de salarissen voor werknemers van de Palestijnse Autoriteit, naast de voortzetting van de elektriciteitscrisis.” Tabaa wees op de preoccupatie van de Arabische straat met Jeruzalem, wat suggereert dat het heeft bijgedragen tot de achteruitgang van commerciële bewegingen in de Gazastrook.”


Bronnen:

♦ naar een artikel “Arabs Blame Gaza Strip Decline in Holiday Sales on Trump” van 29 december 2017 van JNi Media op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.