PA handhaaft boycot van Gaza; EU zwijgt; humanitaire ngo’s haken af: ‘No Jews No News’!

We zijn nu meer dan twee maanden verder sinds de ‘verzoening’ tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas, waarvan er veel enkel gebeurde omdat de PA een krakkemikkig beleg oplegde aan Gaza door o.a. het beknotten van levering van elektriciteit, brandstof en medicijnen, een beleg dat grotendeels door de wereld wordt genegeerd. En toch gaat het beleg onverminderd door.

Plaatje hierboven: Een Palestijn in Gaza verlicht zijn huis met een gaslamp omwille van het energietekort dat veroorzaakt wordt door de boycot van de Palestijnse Autoriteit[beeldbron: Wissam Nassar/Flash90]

Gisteren publiceerde Hamas een persbericht waarin het Abbas en zijn eenheidskabinet verantwoordelijk stelt de rampzalige situatie waarin Gaza al zeven maanden verkeert. Om de Gazastrook te behoeden voor een totale ineenstorting en verval, is er nood aan een internationale humanitaire interventie die zich op de een of andere manier van het Hamas-regime zal ontdoen. Maar dan moet het Westen zich wel eerst beginnen interesseren voor wat er met de Palestijnen gebeurt.

Medicijnen tekort
Israël beperkt geen medicijnen of medische apparatuur aan Gaza (met uitzondering van een klein aantal apparaten die afzonderlijk moeten worden goedgekeurd omdat ze radioactief materiaal of iets dergelijks bevatten.) Maar de Palestijnse Autoriteit beperkt ze wel. En de wereld, geobsedeerd door de blokkade van Israël, negeert de dingen die Mahmoud Abbas met zijn eigen volk doet, niet in tegenstelling tot Syrië’s Assad.

Gezondheidsambtenaren in Gaza zijn gealarmeerd omdat het tekort aan medicijnen en andere medische behoeften een kritiek punt hebben bereikt. Er is nu een tekort aan materialen nodig voor bloedonderzoek, zoals tests voor hepatitis C- en B-tests en HIV-tests. Er is ook een tekort aan PKU-tests voor pasgeborenen en voor ziekten van de schildklier.

Ook anti-afstotingsmedicijnen voor mensen die orgaantransplantaties hebben ontvangen. Van de 657 benodigde laboratorium items zijn er 383 uitgeput en 274 zijn dat binnen drie maanden. Israëls beperking van materialen aan Gaza heeft niemand gedood (in de Arabische media heb ik dergelijke beweringen niet gezien) maar deze tekorten, die Mahmoud Abbas al ongeveer zeven maanden aan zijn eigen volk heeft opgelegd, leiden wel tot doden.

No Jews, No News!
Waar zijn de NGO’s gebleven omtrent deze nijpende humanitaire crisis? Ze klagen voortdurend over schendingen van de Palestijnse mensenrechten door Israël maar kijken weg wanneer Palestijnen andere Palestijnen elkaar het leven zuur maken. Waar zijn de media? Die hebben het enkel over hoe een 17-jarig ‘kind’ (Ahed Tamimi)  werd gearresteerd voor het aanvallen van een soldaat op video.

Gaza? Wie kan het wat schelen? Zeker niet de media en al helemaal de NGO’s niet als zij Israël niet de schuld kunnen geven van wat er fout loopt. Ook in Gaza zijn de bedrijven die ziekenhuizen schoonmaken in staking vanwege het niet worden betaald. Operaties worden geannuleerd. Ik weet niet wie verantwoordelijk is voor hun salarissen, maar nogmaals, Gaza haalt enkel het nieuws als ze denken dat ze de schuld op de Joden kunnen afschuiven.

Wat zeker is: de ‘pro-Palestijnse’ meute geeft geen gram om hun verwende troeteldiertjes, aka de ‘Palestijnen’.


Bronnen:

♦ met dank aan Tiki S. voor de hint: “NO JEWS, NO NEWS!“”

♦ naar een artikel van EoZ “PA continues its siege of Gaza – more crucial medicines are running out. But human rights NGOs don’t care.” van 26 december 2017