Arabieren gooien brandbommen naar Joden die bidden aan Graf van Joshua

De veiligheidsdiensten van IDF hebben woensdagnacht de toegang tot het Graf van Joshua (Jozua voor de christenen in het O.T.) verzekerd, waardoor 1.000 Joden konden bidden op de locatie. Het graf bevindt zich in Kafr Kifl Haris, een Arabisch stadje met ca. 3.300 inwoners, allemaal moslims, in de Regio Efraim in Area B [*] van Samaria voorbij de Groene Lijn.

Plaatje hierboven: Het Graf van Joshua in Samaria wordt het best herkend vanwege de Arabische graffiti die gewoonlijk overal op de buitenmuren wordt gekrabbeld [beeldbron: Complete Pilgrim]

Terwijl de Joden baden tijdens de nacht van woensdag op donderdag, schreeuwden buiten de Arabieren en gooiden brandbommen naar de veiligheidstroepen. Na de aanval ging het kalm verder. Onafhankelijk van de rellen, terwijl IDF-troepen het Arabische dorp Kafr Jalamah in de regio Menasheh doorzochten, namen ze een voertuig en terreurfinanciering ter waarde van duizenden sjekels in beslag.

IDF, Shabak (Israëlische Veiligheidsdienst), Grenspolitie en Israëlische politie arresteerden 14 gezochte verdachten in Judea en Samaria. Alle gearresteerden worden verdacht van betrokkenheid bij terreuractiviteiten, ‘lone wolf’ terreuraanslagen, rellen en gewelddadige activiteiten gericht tegen Israëlische burgers en veiligheidstroepen.

Hoewel het Graf van Joshua, net zoals het Graf van Jozef in Shechem, ook in islam een zekere religieuze faam en respect geniet en meermaals wordt genoemd in de Koran, worden beide graven om de haverklap door Arabische moslims geschandaliseerd, belaagd en onteerd, [zie hier, hier en hier]. En dat enkel en alleen omdat deze ook voor het Judaïsme van groot religieus belang en het voorwerp van aanbidding zijn. In 2006/2007 wapperde zelfs lange tijd de gekende groene vlag van Hamas bovenop het Graf van Joshua

[*] Area B staat sinds de Oslo Akkoorden van 1993-194 onder Palestijns burgerlijk bestuur en onder gezamelijke Israëlisch-Palestijnse veiligheidscontrole. Area B beslaat zowat 22% van de Westelijke Jordaanoever. Het gebied omvat zo’n 440 Palestijnse dorpen en hun omliggende gebieden en geen Israëlische nederzettingen.


Duizenden ultraorthodoxe Joodse mannen trokken het Palestijnse dorp Kif al Harat, op de Westelijke Jordaanoever, vergezeld door Israëlische soldaten, in om te bidden bij de graven van Yehoshua Ben Nun en Kaleb Ben Yepune, op 3 mei 2016[beeldbron: Yaakov Naumi/Flash90]

Graf van Joshua
Van alle belangrijke figuren uit de Bijbelse Exodus-periode was Joshua de laatste overlevende. Zijn leven en dood markeerden in de 14de eeuw voor Christus het einde van de Joodse prehistorie en het begin van de Israëlitische natie. Zijn tombe was het laatste belangrijke heiligdom dat werd geassocieerd met de Exodus die moest worden gebouwd.

Het heeft het onderscheid een van de meest betrouwbaar bekende graven uit het pre-koninkrijk tijdperk te zijn, en is daarmee een van de oudste bedevaartsoorden in Israël. Aangezien de laatste rustplaats van Mozes niet met zekerheid werd gekend en de graven van Aaron en Miriam ver weg lagen, was het en is het nog steeds een van de meest populaire heilige plaatsen die verband houden met de uittocht.

Het graf van Joshua staat in een verrassend bescheiden plaats. Het bevindt zich op een kleine hoek in het centrum van Kifl Haris en kan gemakkelijk worden aanzien worden als een ommuurde compound van een typische woning in de buurt, zoals misschien een inwoner van de lokale burgerij.

Helaas wordt deze heilige Joodse site meestal het best herkend door de Arabische graffiti die gewoonlijk overal op de buitenmuren wordt gekrabbeld. Het hoofdgebouw is een heel eenvoudige aangelegenheid: een witte structuur met een kleine koepel, die doet denken aan het graf van Rachel in Bethlehem. Het graf van Joshua, en mogelijk een aantal andere prominente leiders van de Exodus, ligt onder de koepel.

De stad Kafr Kifl Haris ligt in Palestijns gebied, niet ver van Tel Shiloh, ongeveer twintig mijl ten noorden van Jeruzalem en even ten noordwesten van Ariel, een grote Israëlische gemeente in Samaria voorbij de Groene Lijn.

Vanwege de locatie heeft het graf van Joshua de laatste decennia problemen gehad. De site is een aantal keren vernield en de weinige Joodse pelgrims die er nog steeds komen binnendruppelen komen vaak in het gezelschap van Israëlische soldaten.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Firebombs on Joshua’s Tomb” van Orly Hariri van 28 december 2017 op de site van Arutz Sheva.

♦ naar een artikel “Palestinians Hurl Firebombs on Jewish Worshippers at Joshua’s Tomb” van 28 december 2017 op de site van Israel Today

♦ naar een artikel van Howard Kramer “Tomb of Joshua at Kifl Hares, Palestine” van 8 augustus 2014 op de site van Complete Pilgrim

Een gedachte over “Arabieren gooien brandbommen naar Joden die bidden aan Graf van Joshua

Reacties zijn gesloten.