Israëlische overeenkomst met de EU verleent stilzwijgend erkenning van ‘Palestina’

Een aantal ministers van de regering waren verbaasd om deze week te ontdekken dat er zonder kennisgeving onder hun neuzen een overeenkomst werd ondertekend met de Europese Unie die zeer verstrekkende en belangrijke gevolgen kan hebben voor de staat Israël ten opzichte van de PA, onthulde B’Sheva op donderdagochtend.

Dit is een overeenkomst die het “Grensoverschrijdende Samenwerkingsprogramma in het Middellandse-Zeegebied” (Transboundary Cooperation Program in the Mediterranean Basin) wordt genoemd en is gericht op de financiering van projecten die tientallen miljoenen euro’s kosten voor 14 niet-EU-landen in het Midden-Oosten, waaronder Israël en de Palestijnse Autoriteit, die ook als een politieke entiteit wordt gedefinieerd.

De overeenkomst bevat onder meer een clausule die bepaalt dat voor Israël de overeenkomst niet van toepassing is buiten de Groene Lijn, in Oost-Jeruzalem en op de Golanhoogte. In de gebieden onder de Palestijnse Autoriteit is het daarentegen van toepassing zonder enige kwalificaties. Met andere woorden, Israëlische entiteiten in Judea en Samaria, Oost-Jeruzalem en de Golan Hoogtes zullen niet in staat zijn om aan de projecten deel te nemen en financiering te ontvangen.

De PA geniet hier een voorrecht dat geen eerdere overeenkomst hen heeft gegeven: het zal niet alleen verantwoordelijk zijn voor projecten in de Palestijnse Autoriteit, maar zal ook ondersteuning kunnen zoeken voor projecten op de gebieden die, volgens de Oslo-akkoorden en andere overeenkomsten, onder Israëlische soevereiniteit vallen. Deze omvatten gebied C, dat zeker onder Israëlische controle staat en Oost-Jeruzalem – waar de Palestijnse Autoriteit geen wettelijke status heeft en daarom geen vaste voet als besluitvormer zou mogen hebben.

Wat voor soort projecten wil de PA uitvoeren in het kader van deze overeenkomst met de EU? De PA wil bijvoorbeeld dat de EU investeert in een project dat het ‘Palestijnse erfgoed’ van Sebastia bevordert, een van de plaatsen waar Israël de controle in de afgelopen jaren feitelijk heeft geconsolideerd. Een ander project op de agenda van de Palestijnse Autoriteit is activiteit aan een van de poorten van de Oude Stad van Jeruzalem, een plaats die compleet onder Israëlische soevereiniteit staat. Een lange lijst van projecten gericht op het ondermijnen van het Joodse erfgoed en de staat Israël staat op de agenda van de PA.

Deze week reageerde Hananel Dorani, voorzitter van de Yesha Raad in de Knesset, in een brief aan premier Netanyahu:

“Deze handtekening drukt een akkoord uit met een boycot van veel gebieden in de staat Israël en ernstige discriminatie van Jeruzalem, Judea, Samaria en de Jordaanvallei. Wat nog ernstiger is in deze overeenkomst is dat ‘Palestina’ in deze gebieden projecten zal uitvoeren, wat een  erkenning inhoud van een buitenlandse entiteit in het thuisland van het Joodse volk.”

door Nitsan Keidar en Mordechai Sones


bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel “Israeli agreement grants tacit recognition to ‘Palestine'” van Nitsan Keidar en Mordechai Sones van 28 december 2017 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Israëlische overeenkomst met de EU verleent stilzwijgend erkenning van ‘Palestina’

  1. EU betaalt en Israel besluit.

    Een project waar Israel geen belang bij heeft of dat haar schaad wordt geblokt.

    Regering heeft er geen probleem mee, dus waarom zouden wij?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.