Israëlische archeologen ontdekken met drone 2.200 jaar oude tempel van Edomieten

Archeologen die drones gebruiken, hebben ontdekt wat een zeldzame Edomitische tempel lijkt te zijn die dateert van 2200 jaar geleden, midden in een zone die door het IDF werd gebruikt als oefen- en schietterreinmet. De structuur lijkt te zijn vernietigd door Joodse troepen, mogelijk onder Judas de Maccabeër zelf, die vervolgens de overgebleven lokale bevolking heeft bekeerd.

Plaatje hierboven: Twee cultische wierookaltaren van een 2.200 jaar oude Edomitische tempel gevonden in Israël [beeldbron: Michal Haber/Israel Antiquities Authority]

Edom was een koninkrijk gelegen ten zuiden van het koninkrijk van Judea (930-586 v.Chr.) met in de 8ste eeuw Petra als hoofdstad (van de stam van de Nabateeërs) die tegenwoordig in Jordanië ligt. Edom werd omstreeks de 13de eeuw v. Chr. gesticht en kende een grote bloei tot aan de 8ste eeuw v. Chr. In de 6de eeuw v.Chr. werd Edom (net zoals het koninkrijk Judea en omgeving) overwonnen en verwoest door de Babyloniërs.

Nadien leefde het koninkrijk weer op maar tijdens de Hasmoneese Dynastie (140-37 v.Chr.) in proto-Israël werd Edom in de 2de eeuw met de grond gelijk gemaakt tijdens de Hasmoneese verovering van het gebied omstreeks 112 v.Chr., waarna de bewoners gedwongen bekeerd werden tot het Judaïsme.

De met een drone ontdekte structuur kan een tempel of een paleis zijn en lijkt in elk geval vernietigd te zijn in een van de onophoudelijke omwentelingen van de regio. In dit geval is het gebouw, blijkbaar een groot gebouw, mogelijk verwoest tijdens de verovering door Hasmoneezen van de regio. De structuur werd gevonden op een heuvel bij Horvat Amuda in het gebied Lachis ten zuidwesten van Jeruzalem in de Sjefela, het overgangsgebied tussen de Filistijnse kustvlakte en het bergland Hebron.

Na tientallen jaren te zijn uitgesloten van de site vanwege het gebruik voor militaire training, begon de opgraving een paar maanden geleden en onthulde deze structuur die dateert uit de Hellenistische periode. Er zijn heel weinig structuren, tempels of anderszins gevonden die kunnen worden geassocieerd met de Edomieten (ook bekend als de Idumeeërs), aldus toelichting van de opgravingsleiders, Dr. Oren Gutfeld van de Hebreeuwse Universiteit en Pablo Betzer en Michal Haber van Israël’s Antiquiteiten Autoriteit.

Drones worden vaker gebruikt door militairen en als vrijetijdsbesteding door mensen. Van archeologen is bekend dat ze gebruik maken van satellietbeelden die monumentale structuren in het Midden-Oosten hebben onthuld van duizenden jaren geleden, zo groot dat ze niet duidelijk zijn op grondniveau, maar dit is het eerste bekende gebruik van drones om archeologische vindplaatsen te bestuderen.

Meestal worden onderzoeken uitgevoerd door archeologen die te voet rondlopen en hoopvol naar de grond turen. “Als je loopt, zie je hier en daar een steen, maar met een drone zie je plotseling een streep”, zegt Gutfeld. Hoe dan ook, de met de drone gefotografeerde archeologische overblijfselen ontdekt vanop enkele tientallen meters hoogte, onthulden delen van de structuur – die ze vervolgens ontdekten.

Lees hier verder op de site van Haaretz

Zie ook: De beste archeologische verhalen van 2017

Kaartje van koninkrijk Edom ca. 830 v.Chr. [bron]