VS ambassadeur in Israël Friedman: Stop met Judea en Samaria ‘bezet gebied’ te noemen

Zal het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de manier veranderen waarop het over Judea en Samaria spreekt?

Plaatje hierboven: Amsterdam, 11 juni 2016. Pro-Israëlmanifestatie op het Damplein. “Judea + Samaria = Israel, period!” [beeldbron: Facebook]

VS-ambassadeur in Israël David M. Friedman heeft verzocht het ministerie van Buitenlandse Zaken te stoppen met het gebruik van de term ‘bezet’ wanneer het gaat om Israelische controle over Judea en Samaria.

Volgens een rapport van Israël Radio op dinsdag, stelde Friedman voor dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zich in neutrale termen verhoudt tot Judea en Samaria door het de “Westelijke Jordaanoever” te noemen in plaats van “de bezette gebieden”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar verluidt het verzoek van Friedman geweigerd, zeggende dat hun terminologie het resultaat was van een decennia oud beleid, maar als gevolg van “druk van bovenaf” waren de twee partijen het erover eens dat de kwestie opnieuw zal worden besproken en dat president Donald Trump de finale beslissing zal nemen omtrent de kwestie.

Friedman is een bekend voorstander van de gemeenschappen in Judea en Samaria. In een interview met de Jerusalem Post in september zei hij dat de regio onder een “vermeende bezetting” lag.

In een uitgebreid interview met de Israëlische media-afdeling Walla! diezelfde maand heeft Friedman inzicht gegeven in de richting die de VS naar Israël uitwil, terwijl de Joodse staat de verschuivende allianties in de regio en zijn aanpak van het oplossen van het Palestijnse conflict bestuurt. Onder de onderwerpen die de gezant behandelde waren Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria en de toekomst van de tweestatenoplossing.

Met betrekking tot het eerste punt legde Friedman uit: “Ik denk dat de nederzettingen deel uitmaken van Israël”, wat “altijd de verwachting was toen [VN] resolutie 242 werd aangenomen.” Hij voegde eraan toe: “De grenzen van 1967 werden door iedereen als niet veilig bekeken. Er werd altijd verondersteld dat er enige [Israëlische] uitbreiding te verwachten was” in Judea en Samaria.

Friedman verwees naar de “belangrijke nationalistische, historische en religieuze betekenis” van deze gemeenschappen, en zei: “Ik denk dat de kolonisten zichzelf zien als Israëliërs, en Israël beschouwt de kolonisten als Israëliërs.” Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei later dat de opmerkingen van Friedman “niet moeten begrepen worden als een wijziging in het Amerikaanse beleid.”

De eerste test voor deze mogelijke verschuiving in het beleid zal zijn wanneer het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn rapport publiceert over de toestand van de mensenrechten overal ter wereld, waarin eerder naar Judea en Samaria werd verwezen als “bezet”. De Amerikaanse ambassade in Israël heeft verklaard dat het radio rapport misleidend en vervormd was en dat Trump op zoek is naar een diplomatieke oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is.


Bronnen:

♦ naar een artikel “US envoy: Stop calling Judea and Samaria ‘occupied’” van 27 december 2017 op de site van World Israel News (WIN)