Naast VS en Guatemala verhuizen Honduras en Panama hun ambassade naar Jeruzalem

Na een aankondiging van zondag door de Guatemalteekse president Jimmy Morales dat zijn land is begonnen met de verhuizing van zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar de hoofdstad van Jeruzalem, staan ​​nog twee Latijns-Amerikaanse landen klaar om soortgelijke plannen aan te kondigen.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 29 oktober 2015. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (rechts), schudt de hand van de president van Honduras, Juan Orlando Hernández, in het kader van het bezoek van de Latijns-Amerikaanse president aan het land [beeldbron: La Prensa]

Sinds President Trump’s historische verklaring van 6 december die formeel Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël en plannen aankondigt om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, hebben verschillende andere landen belangstelling getoond om in zijn voetsporen te treden.

Een dag na de aankondiging van Trump stelde de Tsjechische president Milos Zeman voor dat zijn land mogelijk ook zijn ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen. “[President] Trump’s beslissing maakt me gelukkig, want toen ik vier jaar geleden Israël bezocht, zei ik dat ik de ambassade wilde overbrengen, en dat als dat gebeurt, wij de eersten zullen zijn om dat te doen,” zei de Tsjechische president in een televisie-interview.

Terwijl de Tsjechische premier Andrej Babis het voorstel nadien afbrak, maakte de Tsjechische Republiek samen met Hongarije bekend dat zij Jeruzalem zullen erkennen als de hoofdstad van Israël en blokkerden tegelijk pogingen van de Europese Unie om een ​​gezamenlijke verklaring van ministers van Buitenlandse Zaken te publiceren waarin de 6 december-verklaring van Trump werd gewraakt.

Panama en Honduras
Guatemala, een oude bondgenoot van de Joodse staat, heeft later aangegeven dat het Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël, en zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verplaatsen. Guatemala was een van de slechts negen landen – waaronder de VS en Israël – die  hebben gestemd tegen een recente resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die Israël veroordeelt en de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem afkeurden.

Dinsdag toonden twee andere Latijns-Amerikaanse landen hun plannen om hun ambassades te verhuizen. Volgens berichten in de media in de Palestijnse Autoriteit hebben de regeringen van Panama en Honduras beiden de leiding van de Palestijnse Autoriteit (PA) op de hoogte gebracht van hun intenties om hun ambassades naar de Israëlische hoofdstad te verplaatsen. Daarnaast zouden nog een tiental andere landen momenteel hetzelfde overwegen.

Net als Guatemala heeft Honduras afgelopen donderdag tegen de resolutie van de Algemene Vergadering gestemd. Panama was een van de 35 lidstaten die zich van stemming onthouden hebben. De maatregel werd aangenomen met 128 stemmen voor uit 193 totale lidstaten, met 9 tegenstemmers, 35 onthoudingen en 21 staten die weigerden om een ​​stem uit te brengen.

België
Net zoals Nederland heeft ook België voor de bewuste resolutie gestemd waarin Trumps Jeruzalem-verklaring werd veroordeeld. België speelt zoals bekend een voortrekkersrol binnen de Europese Unie inzake Israëlbashen. Overigens heeft ons land enkele diplomatieke missies in Israël.

Het Consulaat van België aan Israël, dat wordt beheerd door consul-generaal Danielle Haven, bevindt in de Baibarsstraat nr. 5 in de Sheikh Jarrahwijk van Oost-Jeruzalem. De Belgische ambassade in Israël daarentegen bevindt zich op de 15de verdieping in de Abba Hillel Silver Straat nr. 12, te Ramat-Gan, Tel Aviv.

De Belgische ambassadeur aan Israël Olivier Belle denkt er voorlopig niet over om zijn ambassade naar Jeruzalem te verhuizen omdat België uiteraard al vertegenwoordigd is in… Oost-Jeruzalem, dat voor wat België betreft de toekomstige hoofdstad van ‘Palestina’ moet worden.

Blijkbaar geloven ze in Brussel nog steeds dat de Klaagmuur (aka Kotel of Westelijke Muur), het Joodse Kwartier en de hele Oude Stad zelves alsmede de Joodse begraafplaats aan de Olijfberg overhandigd moet worden aan de moslimexecutieve aka de wakf van de Palestijnse Autoriteit, net zoals dat negentien jaar lang het geval was.

Nadat het Jordaanse leger Jeruzalem veroverde, werd Jeruzalem geïslamiseerd. Tussen 1948 en 1967 werden nagenoeg alle Joodse sites geplunderd, 58 synagoges gedynamiteerd waaronder de beroemde Hurva en de Tifferet synagoge en werd het Joodse Kwartier tot aan de grond afgebrand. Joden mochten 19 jaar lang hun heiligdommen niet meer bezoeken. Ik denk dat Israël daar vandaag niet meer toe bereid zal zijn.

Een gedachte over “Naast VS en Guatemala verhuizen Honduras en Panama hun ambassade naar Jeruzalem

Reacties zijn gesloten.