Gebruikt Abbas de Jeruzalem-verklaring als excuus om deelname aan vredesproces te ontwijken?

De Palestijnse Autoriteit bereidt een radicaal actieplan voor om te profiteren van wat lijkt op een hernieuwing van wereldwijde sympathie voor de Palestijnse Arabieren als antwoord op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, volgens Pinhas Inbari, een onderzoeker bij JCPA (Jerusalem Center for Public Affairs), bericht Arutz Sheva.

Inbari schetste het PA-plan voor Arutz Sheva: “De modus operandi van dit programma is om via het netwerk van niet-gouvernementele organisaties in Ramallah de volgende zaken voor te leggen: de eliminatie van erkenning van Israël, de escalatie van de ‘geweldloze’ Intifada en het overtuigen van Europese landen om hun erkenning van Israël in te trekken onder het voorwendsel dat ‘Israël geen grenzen heeft’ en dat het ‘internationale autoriteit verwerpt’ omdat het weigert om VN-resoluties te volgen.”

Volgens Inbari: ‘Tegelijkertijd zullen de Palestijnen het proces van toetreden tot de VN-agentschappen versnellen, alsook internationale tribunalen aanmoedigen [om tegen Israël op te treden] en de [boycot-Irael beweging] BDS. De houding ten opzichte van de Verenigde Staten zal voortaan zijn om de VS als een vijandige staat te behandelen.” Het plan is gebaseerd op een zogenaamde ‘niet-gewelddadige Intifada’, om de IDF te verleiden tot het schieten op ongewapende demonstranten. Met stenen gooien en het uitschakelen van Israëlische soldaten worden als ‘niet-gewelddadig’ beschouwd.

Belangrijke Fatah-bronnen in Ramallah berichtten dat de verklaring van Trump dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël was, op het perfecte moment kwam voor de PA aangezien deze verklaring de PA een excuus gaf om het aanstaande vredesvoorstel van de Trump-regering bij voorbaat te verwerpen, voorstel dat PA-voorzitter Mahmoud Abbas onder druk van de Saoedi-Arabieren zou moeten accepteren .

Het voorstel omvatte naar verluidt de samenvoeging van de gebieden A en B in Judea en Samaria, massale economische bijstand aan de PA, en de transformatie van gebied C in een economische zone voor de PA, terwijl economische en werkgelegenheidszones voor de Palestijnse Arabieren onder Israëlisch bestuur zouden worden opgericht, vergelijkbaar met bestaande industriële gebieden zoals Mishor Adumim en Barkan. Aan de andere kant zullen de discussies over de kwestie van de grenzen, Jeruzalem en de vluchtelingen worden uitgesteld.

Abbas wilde die deal uitstellen – en volgens de Fatah-functionarissen werd hem door Trump’s Jeruzalem-verklaring een reddingslijn toegeworpen. De PA ontmoet tevens tegenstand omtrent een unilaterale erkenning van een Palestijnse staat van de meeste landen die hij daartoe heeft opgeroepen. Bovendien wordt in het voorliggende plan Abbas geconfronteerd met tegenstand van de terroristische organisatie Hamas, die beweert dat oproep tot een ‘geweldloze intifada’ die geen geweld omvat, compleet zinloos is.

Abbas verklaarde na de aankondiging van Trump dat hij “geen vredesplan meer zou accepteren” zoals wordt voorgesteld door de Verenigde Staten. “De Verenigde Staten hebben bewezen een oneerlijke bemiddelaar te zijn in het vredesproces en we zullen er niet langer enig plan van accepteren”, zei Abbas tijdens een persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron.

Een gedachte over “Gebruikt Abbas de Jeruzalem-verklaring als excuus om deelname aan vredesproces te ontwijken?

 1. Abbas heeft geen excuus nodig daar hij zelf het hele proces de nek heeft omgedraait vanaf de éérste dag.

  Het is het Westen dat zich bezighoud met het “vredesproces en de 2-staten oplossing”, daar zij weten dat die “oplossing” het einde van Israel betekent.

  Abbas zelf kan, nadat hij zijn hele bevolking vergiftigd heeft met dagelijkse porties Israel/Jodenhaat, met goed fatsoen niet gezien worden als de persoon die met “de vijand” aan tafel gaat zitten en ook maar één consessie maakt.

  Dus, ploetert hij voort van land na land én weer terug…… met een koffer vol Armani pakken en EU/VS geld op de bank en wordt als de Palestijnse President met alle eer ontvangen.

  Het zal mijn tijd wel duren, alles gaat prima volgens plan.

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.