Hamas zegt dat Iran achter het Palestijnse volk staat in de strijd om Jeruzalem

Na een gesprek met Iran, zegt Hamas-leider in de Gazastrook Sinwar dat de Islamitische Republiek heeft beloofd de terreurgroep te helpen in hun strijd voor Jeruzalem met alle middelen die zij hebben na de verklaring van de Amerikaanse president Trump.

Hamas militair leider Yahya Sinwar (links) zei maandag dat de bevelhebber van het Iraanse elitekorps Quds Force, commandant Qassem Suleimani (rechts), hem in een telefoongesprek heeft beloofd dat de Revolutionaire Garde het Hamas-leiderschap zou steunen. Sinwar benadrukte dat Suleimani heeft beloofd het Palestijnse volk alle middelen ter beschikking te stellen van de IRGC in de strijd om Jeruzalem.

Suleimani had de afgelopen weken contact opgenomen met het militaire leiderschap van Hamas en de Palestijnse islamitische Jihad, na de vernietiging van de twee offensieve tunnels vanuit de Gazastrook naar Israël.

Sinwar zei in augustus dat zijn groep de betrekkingen met Iran had hersteld en zijn nieuwe financiële en militaire hulp vanuit Teheran gebruikt om zich voor tebereiden voor een nieuwe ronde van vijandelijkheden met Israël. “Vandaag de dag is de relatie met Iran uitstekend, of heel goed”, zei Sinwar. Hij voegde eraan toe dat de Islamitische Republiek “de grootste steun geeft, zowel financieel en militair, aan de militaire vleugel van Hamas.”

In de afgelopen weken, na de erkenning door de VS van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, riep Hamas politieke leider Ismail Haniyeh om een ​​intifada tegen Israël. Sindsdien zijn er veel botsingen geweest tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen, zowel op de Westelijke Jordaanoever als aan de grens met Gaza, waarbij raketten willekeurig naar Israël werden afgeschoten. Tot dusverre zijn de onlusten niet geëscaleerd tot een volwaardige intifada waarop de Hamas-leiders hadden gehoopt.

Suleimani had de afgelopen weken contact opgenomen met het militaire leiderschap van Hamas en de Islamitische Jihad, nadat Israël twee terreurtunnels had vernietigd, van waaruit Gaza Israël binnenkwam. De Quds Strijdmacht waarvan Suleimani hoofd is, voert buitenlandse operaties uit buiten de grenzen van Iran en leidt de terroristische activiteiten van de Islamitische Republiek over de hele wereld.

Suleimani is het voorwerp van een reisverbod van de VN, maar desalniettemin heeft hij naar verluidt de afgelopen jaren verschillende keren Russische ambtenaren ontmoet. Hij is ook gespot in Syrië, waar Iran actief president Bashar Al-Assad helpt bij het bestrijden van rebellen die proberen hem te verdrijven. In het verleden heeft hij de oproepen tot het uitschakelen van Hamas geridiculiseerd door te zeggen dat “ontwapening van verzet een dagdroom is die alleen op het kerkhof zal uitkomen” voor Israël.

Iran is een aanhanger van Hamas, ondanks het feit dat de relaties tussen de twee verschillende jaren geleden zijn verzuurd, toen Hamas Assad weigerde te steunen. Een boze Iran stopte vervolgens naar verluidt met het leveren van wapens aan de terreurgroep. In oktober bezocht een hooggeplaatste Hamas-delegatie onder leiding van de gesanctioneerde terrorist Salah al-Aruri Teheran. Tijdens dat bezoek verklaarde Aruri dat Hamas en Iran hadden ingestemd om hun vroegere verschillen opzij te zetten.


Bronnen:

♦ naar een bericht (en foto) van Elior Levy “Hamas: Iran will stand by Palestinian people in struggle for Jerusalem” van 25 december 2017 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

♦ naar een bericht van Elad Benari “Hamas leader: Revolutionary Guards will stand by us” van 25 december 2017 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Hamas zegt dat Iran achter het Palestijnse volk staat in de strijd om Jeruzalem

Reacties zijn gesloten.