Israël’s president Rivlin: ‘Tokyo is Japan’s hoofdstad, Jeruzalem is Israël’s hoofdstad’

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft maandag een werkvergadering gehouden in zijn woning in Jeruzalem met de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Tarō Kōno die momenteel een bezoek brengt aan Israël. Rivlin verwelkomde Kōno bij het eerste officiële bezoek in zijn huidige functie, en prees het belang van de sterke relatie tussen de twee landen en sprak over het belang van het opbouwen van vertrouwen als de enige manier om een ​​oplossing te vinden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit.

“Ik ken de goede relatie tussen uw volk en de invloed die u hebt bij de Palestijnen,” zei Rivlin. ‘Ze moeten begrijpen dat we hier zijn, dat het Joodse volk is teruggekeerd naar ons vaderland en dat er geen ander thuisland is voor het Joodse volk dan de staat Israël en het land Israël.”

Hij drong er bij Kōno op aan om bij de Palestijnse Autoriteit het belang van directe onderhandelingen met Israël duidelijk te maken. Rivlin vroeg ook aan Kōno om zijn beste wensen aan de keizer van Japan over te maken en sprak de hoop uit dat keizer Akihito in staat zou zijn om Israël te bezoeken in de korte tijd voordat hij zijn functie in 2019 zou moeten opgeven. “Voor ons is Tokyo absoluut de enige hoofdstad van Japan, en Jeruzalem is de hoofdstad van de staat Israël,” concludeerde Rivlin.

Kōno bedankte Rivlin en sprak over de toename van handel en investeringen tussen de twee landen in de afgelopen jaren. “De laatste drie jaar is de investering waarschijnlijk ver-twintigvoudigd, aldus breidt de bilaterale relatie zich snel uit,” merkte Kōno op en voegde er zijn hoop aan toe dat een lid van het keizerlijke huis de regio binnenkort zou kunnen bezoeken en dat Rivlin zou zijn in staat om Tokyo te bezoeken.

Gezien de aanzienlijke toename van de samenwerking en de delegaties tussen de twee landen, zei Kōno: “We hopen binnenkort een directe vluchtverbinding te hebben. Het juridische kader is er en we hopen dat de luchtvaartmaatschappijen de voordelen zullen zien van een directe verbinding. Japan beschouwt Israël als een land vol talent, niet enkel een staat over technologie, maar de mensheid, kunst en wetenschap, en ik hoop de uitwisseling van mensen tussen onze twee landen te vergroten.”

Kōno besloot met het spreken over de bereidheid van Japan om een ​​rol te spelen in de ontwikkeling van de landbouw- en milieusamenwerking tussen de verschillende volkeren van de regio, en bedankte Rivlin voor zijn steun in deze kwestie.


Bronnen:

♦ naar een bericht “‘Tokyo is Japan’s capital, Jerusalem is Israel’s capital'” van 25 december 2017 op de site van Arutz Sheva