Paus moeit zich weer met Israël in kerstrede: ‘Vrede voor Jeruzalem en de hele Heilige Grond’

“Tijdens zijn kerstboodschap op het Sint-Pietersplein in Rome heeft paus Franciscus opgeroepen tot ‘vrede voor Jeruzalem en de hele Heilige Grond’. Voor het uitspreken van het ‘urbi et orbi’ brak de kerkvorst een lans voor een hervatting van de dialoog over een tweestatenoplossing voor het conflict in het Midden-Oosten,” aldus een bericht op VRT NWS.

Plaatje hierboven: Bethlehem in Judea, 25 mei 2014. Paus Franciscus, aka ‘al-Baba van Palestina’, hield even halt bij de Veiligheidsmuur waarop zonet anti-Israël graffiti werden geklad zoals “BDS”, “Free Palestine” enz. Een jongetje met een Palestijnse vlag maakte het in scene gezette toneel compleet. Daarna bezocht al-Baba I het Palestijns vluchtelingenkamp Kamp Dheisheh ten zuiden van Bethlehem. Een omstreden politiek statement dat hem in Israël niet in dank werd afgenomen.

Paus Franciscus I, voor de Palestijnen al-Baba, de nom de guerre van de 81-jarige Jorge Mario Bergoglio, die net zoals zijn voorganger Che Guevara van Argentijnse origine is, orakelde tijdens het ‘Urbi et Orbi’: “We bidden dat de partijen de wil zullen hebben om de dialoog weer op te nemen, en dat men eindelijk tot een onderhandelde oplossing komt die het mogelijk maakt dat twee staten vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan binnen met elkaar overeengekomen en internationaal erkende grenzen.”

Al-Baba I van Palestina had natuurlijk ook kunnen zeggen:

“We bidden dat de Palestijnen de wil zullen hebben om de dialoog met Israël te hervatten en zich werkelijk zullen inzetten voor de vrede. We bidden dat ze eindelijk hun wapens neerleggen, hun kinderen niet meer opvoeden tot haat en geweld jegens Joden van Israël en we bidden dat ze de terreur en het geweld jegens Joodse bejaarden, vrouwen en kinderen afzweren en dat ze het leven verkiezen boven de dood.

We bidden ook dat ze ophouden de Joodse burgerbevolking vanuit Gaza willekeurig te beschieten met raketten en mortiergranaten en dat ze eindelijk bereid zijn om een onderhandelde oplossing te bereiken waarbij de Palestijnen de noodzakelijke concessies doen die het mogelijk maken dat Joden en moslims vreedzaam en in een geest van wederzijds respect met elkaar kunnen samenleven binnen de staat Israël en in de rest van het Midden-Oosten. Amen.”

Helaas, het mocht ook nu niet zijn. Dit is alweer een paus die onder de schijn van empathie met de ‘verdrukte’ Palestijnen, zijn theologisch getinte politieke vuurpijlen om de haverklap afschiet naar de Joodse staat Israël. Sinds zijn aantreden op 13 maart 2013 als de 266ste paus van de Rooms-Katholieke Kerk, ijvert de Heilige Stoel om een grotere diplomatieke rol te kunnen spelen in het Midden-Oosten waar veel christenen op de vlucht zijn geslagen omwille van de burgeroorlog in Syrië, Irak en andere landen. Christenen in het Midden-Oosten hebben het zwaar te verduren sinds de Arabische Lente in  het begin van 2011 met veel geweld en bloedvergieten toesloeg.

Ondanks de burgeroorlog in Syrië, notabene een buurland van Israël, achtte de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de tijd rijp om de diplomatieke oorlog tegen Israël te intensiveren. Terwijl intussen zowat het hele Midden-Oosten in lichterlaaie stond, accepteerde de UNGA op 29 november 2012 een resolutie (Resolutie 67/19) waarbij ‘Palestina’ werd aanvaard als een waarnemende niet-lidstaat. Dit besluit werd in het Vaticaan goedkeurend verwelkomd dat overigens dezelfde status van waarnemend niet-lidstaat geniet in de Verenigde Naties.

Bijna exact een jaar na zijn 3-daags bezoek aan Israël en ‘Palestina’, erkende het Vaticaan op woensdag 13 mei 2015 officieel de staat Palestina in een nieuw Verdrag. “De overeenkomst … betreft essentiële aspecten van het leven en de activiteiten van de kerk in Palestina, en bevestigt tegelijkertijd de steun voor een onderhandelde en vreedzame oplossing voor het conflict in de regio”, aldus het Vaticaan. Dit verdrag was het eerste legale document dat werd onderhandeld tussen de Heilige Stoel en de staat ‘Palestina’ en bevestigt een officiële erkenning. “Ja, het is een erkenning dat de [Palestijnse] staat bestaat,” zei Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan.

Uiteraard werd dit akkoord onmiddellijk op de nodige kritiek onthaald in Jeruzalem. Het feit dat die ‘staat Palestina’ zich virtueel op Israëlische bodem bevindt en, althans volgens de meerderheid onder Palestijnen in het bijzonder in Gaza, héél Israël Palestijnse grond is, dàt kan het Vaticaan allemaal geen gram schelen.

Het Amerikaanse Joods Comité (AJC) uitte haar ongenoegen en zei dat dit “contra-productief is voor al diegenen die zoeken naar echte vrede tussen Israël en de Palestijnen”. Uitvoerende Directeur van het AJC David Harris zei erover: “Formele erkenning door het Vaticaan van Palestina, een staat die in realiteit niet bestaat is, is een betreurenswaardig daad die niets bijdraagt aan vrede tussen Israël en Palestijnen.”

De Anti-Defamation League (ADL) noemde het vooral ‘prematuur’. ”Wij waarderen dat de basisgedachte van het Vaticaan is om Israëlisch-Palestijnse verzoening te promoten, maar geloven dat deze diplomatieke erkenning daar uiteindelijk erg weinig aan zal bijdragen, en integendeel de Palestijnse strategie nog zal versterken in het zoeken naar soevereiniteit via de internationale fora en niét via erkenning, verzoening en onderhandeling met Israël,” zei ADL’s president Abraham Foxman.

Meer recent, na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israël’s hoofdstad die op veel ongenoegen werd onthaald in het Vaticaan, zei paus Franciscus op 6 december 2017 dat “hij zijn diepe bezorgdheid moest uitspreken omtrent Jeruzalem” en Al-Baba I maande Israël aan “om het status quo in de stad te handhaven in overeenstemming met de relevante resoluties van de Verenigde Naties.”

2 gedachtes over “Paus moeit zich weer met Israël in kerstrede: ‘Vrede voor Jeruzalem en de hele Heilige Grond’

 1. Dit is op Mother of the Mount Carmel herblogden reageerde:
  Als RK organisatie zijn we hier treurig en woedend op. Wij herkennen onze visies over het conflict totaal niet in die van het Vaticaan. Het is alom bekend dat onze RK Kerk in het verleden een vreselijke rol van terreur op haar naam heeft staan ten aanzien van het Joodse Volk, en later ook ten aanzien van de Joodse Staat Israel. Contacten van Rabbijnen en Vaticaan zitten wel in de lift, en recent zijn 2 Rabbijnen op ongekend hoge posten binnen het Vaticaan geplaatst. In het bijzonder eren wij het geduld en de coulance van de Joodse Gemeenschap tov de RK Kerk, en zo ook ten opzichte van ons. Duidelijk meld ik, dat we makkelijk ingang krijgen bij de Joodse Gemeenschap en hun supporters. Ze zijn duidelijk zeer open voor contact, en gaan een kritische discussie niet uit de weg, die ze op een beleefde en onderbouwende manier voeren. Als supporters, chaverim, zijn voelen we ons welkom en geaccepteerd, en krijgen we alle medewerking die we vragen. Dit kan ik helaas niet melden vanuit de RK Kerk. Het was zelfs zoeken voor een Nederlandse bisschop om een bisschoppelijke zegening en erkenning te krijgen. Vanuit veiligheid, houden we de namen van de bisschop, en de kloosters, parochies waar we mee verbonden zijn.

  We blijven ons inzetten voor goed contact tussen RK Kerk en Joden/Israel. We melden duidelijk dat deze paus ons woedend maakt, en 1 van onze doelstellingen, goede contacten tussen Joden en RK Christenen op basis van vriendschap, vreselijk ondermijnt.

  Rest mij een woord van dank te richten tot Chaverim Hugo van Vlaamse Vrienden van Israel. Met een enorme werklust stort hij zich in de strijd voor Joden en Israel. We zullen ze blijven steunen door hun publicaties op Twitter, Facebook en WordPress te blijven verspreiden.

  Moge de G-d van Israel ons zegenen, bewapenen met moed, hart en rede. Onze strijd richten, ons troosten, en leiden naar de overwinning.
  Amein.

  Ludo Tausch
  director

  Like

 2. Alle koningen en ook de paus die ons ieder jaar weer als houten poppen komen ‘inspireren met hun bekende & nietszeggende speeches, zouden gerust eens een paar jaar mogen overslaan…..tot ze inderdaad iets wezenlijks hebben toe te voegen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.