Guatemala plant verhuis van zijn ambassade naar Israël’s hoofdstad Jeruzalem

De Guatemalteekse president Jimmy Morales heeft zondagavond aangekondigd dat hij instructies heeft gegeven om de ambassade van het land in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen, meldde Reuters. In een korte bericht op zijn officiële Facebook-account, zei Morales dat hij besloot om de ambassade van Tel Aviv te verplaatsen na een gesprek met premier Binyamin Netanyahu over de kwestie.

Plaatje hierboven: De rijke Maya culuur in Guatemala, die overigens 1500 jaar ouder is dan islam, floreerde tussen 700 v. Chr. en 900 na Chr. De meest prominente Maya-ruïnes zijn te vinden in het Tikal-gebied en over de grens met Honduras in Copan. Kleinere overblijfselen van Maya-gebouwen zijn overal in Guatemala te zien. [beeldbron: Enjoy Guatemala]

De aankondiging van Morales volgt op de recente erkenning van Jeruzalem door de president van Donald Trump als de hoofdstad van Israël. Trump kondigde destijds ook aan dat hij het ministerie van Buitenlandse Zaken had opgedragen om te beginnen met het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, een proces dat naar verwachting nog enkele jaren in beslag zal nemen.

Trump’s gebaar werd in de wereld onthaald op woede en frustratie, vooral onder Arabische staten. Afgelopen donderdag steunden 128 landen een niet-bindende resolutie van de Algemene Vergadering van de VN waarin de Verenigde Staten werden opgeroepen de erkenning van Jeruzalem te laten varen. Guatemala was een van slechts een handjevol landen om zich bij de Verenigde Staten en Israël aan te sluiten door tegen de resolutie te stemmen, merkte Reuters op.

Roemenië
Tijdens het weekend zei de leider van de regerende sociaaldemocratische partij van Roemenië, Liviu Dragnea, dat het land “serieus moet overwegen” om de Roemeense ambassade in Israël om praktische redenen naar Jeruzalem te verplaatsen. “Alle centrale instellingen van Israël zijn in Jeruzalem, en ambassadeurs en ambassadepersoneel pendelen van Tel Aviv naar Jeruzalem,” zei Dragnea.

Roemenië was een van de 35 landen die zich op donderdag onthielden van stemming over de VN-resolutie. Ondanks de opmerkingen van Dragnea zijn er op dit punt geen aanwijzingen dat Roemenië een dergelijke stap probeerde te verwezenlijken.

Maleisië
Maleisië is van plan in de voetsporen van Turkije te treden en een ambassade in Oost-Jeruzalem te openen om de stad te erkennen als de hoofdstad van ‘Palestina’, zei de vicepremier, aldus het Iraanse persbureau Mehr.

Namens de lokale media zei de plaatsvervangend Maleisische premier Ahmad Zahid Hamidi dat het kabinet volgende maand een voorstel van de Maleisische premier Najib Razak voor Maleisië zal bespreken om een ​​ambassade in oostelijk Jeruzalem te openen. In Malesië belijdt 61,3 procent van de bevolking de soennistische islam (cijfers 2013).

Maleisië en Israël onderhouden geen formele diplomatieke betrekkingen en in het verleden heeft Maleisië getracht te voorkomen dat Israëlische atleten het land binnenkomen. Vorig jaar trok de Israel Sailing Association atleten terug van een wedstrijd in Maleisië nadat ze de toegang tot het land werden geweigerd. Later haalde Israël zijn team van de World Team Table Tennis Championships in Kuala Lumpur, na een ruzie met de Maleisische regering over inreisvisa.

Turkije
Een week geleden opperde de islamistische dictator en president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, dat zijn land een ambassade opent in het oude stadsdeel van Jeruzalem, door Israëlhaters en -bashers traditioneel ‘Oost-Jeruzalem’ genoemd. Wat Erdogan betreft is de Oude Stad de hoofdstad van het toekomstige Kalifaat Palestina.

Erdogan wil stunten bij wijze van protest tegen het feit dat Trump onlangs Jeruzalem (met inbegrip van de Oude Stad) erkende als Israël’s hoofdstad. Erdogan geeft weliswaar toe dat een en ander niet zo eenvoudig zal zijn. “Aangezien Oost-Jeruzalem bezet wordt, kunnen we er niet zomaar onze ambassade openen. Maar de dag nadert dat wij, als God het wil [Alahu Akhbar], officieel er onze ambassade openen,” orakelde de Turkse president.

2 gedachtes over “Guatemala plant verhuis van zijn ambassade naar Israël’s hoofdstad Jeruzalem

  1. Kennelijk heeft ook Guatemala Jeruzalem erkend als de hoofdstad van Israël, al heb ik een bericht daarover nooit gelezen. Langzaam, maar zeker gaat het tij keren en steeds meer mensen en landen zullen erkennen: Jeruzalem en Israël, dat is het Joodse volk, horen bij elkaar, zo lang er mensen zijn op aarde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.