Door Iran gesteunde Syrische milities rukken op naar de noordelijke grens van Israël

De Syrische strijdkrachten, gesteund door door Iran gesteunde milities, drongen zondagmorgen dieper in bij de laatste door rebellen ingesloten enclave nabij een strategisch grensgebied met Israël en Libanon, meldde Reuters, daarbij verwijzend naar rebellen, aldus een bericht van 25 december 2017 op de site van Arutz Sheva.

Plaatje hierboven: Sidon, 19 januari 2016. Gekende zwarte vlag van ISIS (Islamitische Staat aka Daesh) opgehangen in de straten van het Palestijnse vluchtelingenkamp van Ain al-Hilweh, Libanon. ISIS tracht hier al vele jaren Palestijnse jongeren als ‘kanonnenvlees’ te recruteren voor haar genocidale strijd in Syrië/Irak [beeldbron: Al Arabya/Reuters]

Het leger en de sjiieten trokken naar het oosten en zuiden van de door de soennieten rebellen bewapende bastion van Beit Jin, gesteund door enkele van de zwaarste bombardementen en zware artilleriebeschietingen sinds een grote aanval twee maanden geleden begon om het gebied te veroveren, aldus de rebellen.

Het Syrische leger zei dat het het dorp Mughr al Meer had omsingeld aan de voet van de berg Hermon toen troepen naar Beit Jin verhuisden onder felle gevechten. De enclave is het laatste rebellenbolwerk in het zuidwesten van Damascus, bekend als de West-Ghouta, die sinds vorig jaar onder overheidscontrole was gevallen na maanden van zware bombardementen op civiele gebieden en jaren van belegeringstactieken die rebellen dwongen zich over te geven.

Kaartje van de noordelijke grens van Israël 
[beeldbron: Isis Livemap]

Een westerse inlichtingenbron bevestigde rebellenrapporten dat door Iran gesteunde milities, waaronder de terroristische groep Hezbollah, een belangrijke rol speelden in de aanhoudende veldslagen. “De Iraanse gesteunde milities proberen hun invloedssfeer te consolideren helemaal vanuit het zuidwesten van Damascus naar de Israëlische grens,” zei Suhaib al Ruhail, een functionaris van de Liwa al Furqan rebellengroep die in het gebied opereert, volgens Reuters.

Een recente staakt-het-vuren-overeenkomst tussen de VS, Rusland en Jordanië liet toe dat de door de Iran gestuende milities zich mochtenpositioneren op slechts drie mijl afstand van de Israëlische grens. Bezorgd door de groeiende invloed van Iran in Syrië na de nederlaag van de Islamitische Staat, heeft Israël naar verluidt de afgelopen weken aanvallen uitgevoerd tegen vermoedelijke Iraanse doelwitten in Syrië.

Iran heeft nooit het feit verborgen dat het een sterke voorstander is van de Syrische president Bashar Al-Assad en hem zowel financiële steun als militaire adviseurs heeft geboden tegen een reeks strijdkrachten van de oppositie. Bij het begin van de Syrische burgeroorlog werd gemeld dat de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad persoonlijk het uitzenden officieren van de Iraanse Revolutionaire Garde naar Syrië had gesommeerd om samen met de troepen van Assad te vechten.

Een hoge Iraanse commandant zei enkele maanden geleden dat Iran zo lang als nodig militaire adviseurs aan Syrië zal leveren en benadrukte dat “de adviserende hulp niet alleen op het gebied van planning is, maar ook op technieken en tactieken.” Een rapport van vorige maand vertelde dat Iran een permanente militaire basis vestigt buiten El-Kiswah, gelegen op 14 kilometer (8 mijl) ten zuiden van Damascus. Een luchtaanval eerder deze maand toegeschreven aan Israël zou naar verluidt een Iraans kamp in dat gebied hebben getroffen.