Denemarken herziet zijn jarenlange financiering van Palestijnse anti-Israël NGO’s

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Denemarken heeft op vrijdag 22 december 2017 aangekondigd dat het de financiering van een aantal Palestijnse NGO’s zou verminderen en strengere voorwaarden zou invoeren om Deense hulp te ontvangen. Hiermee zou voorlopig een einde moeten komen (of toch flink beknot worden) aan het jarenlange Deense beleid van het financieel bedruipen met overheidsgelden van NGO’s die zich enkel toespitsen op het verspreiden van anti-Israël bias.

Plaatje hierboven: Januari 2016. Nitsana Darshan-Leitner, oprichter van de Israëlische NGO Shurat HaDin, spande een rechtzaak in tegen Facebook omwille van zijn selectief censureerbeleid. Pro-Israëlische NGO’s op Facebook worden systematisch gedwarsboomd terwijl pro-Palestijnse NGO’s vrijwel carte blanche krijgen om hun Israëlhaat te verspreiden [beeldbron: United with Israel]

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen zou een extra $ 8,3 miljoen aan overheidsfinanciering aankondigen voor het Secretariaat voor Mensenrechten en Internationaal Humanitair Recht, een organisatie die wordt gesponsord door Denemarken, Nederland, Zweden en Zwitserland, die een hele rist anti-Israëlische groepen en NGO’s (niet-gouvermentele organisaties) financiert.

Maar het land lanceerde in mei een evaluatie van de financieringscriteria, nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Samuelsen had opgeroepen de financiering van radicale Palestijnse organisaties door zijn land te stoppen. Na een uitgebreid onderzoek van de kwestie in de afgelopen maanden, heeft het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd dat het de voorwaarden zou verstrengen voor Palestijnse NGO’s om nog langer hulp te ontvangen.

In een brief aan het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken, had de Israëlische minister van Strategische Zaken Gilad Erdan gewaarschuwd dat volgens de informatie waarover zijn ministerie beschikte, een aanzienlijk deel van de middelen die aan het in Ramallah gevestigde secretariaat waren toegewezen, werd toegewezen aan organisaties die banden onderhouden met terroristische organisaties en groepen die de boycots van Israël promoten.

In een verklaring waaruit blijkt dat een meerderheid van de Deense hulp werd voorbehouden voor de anti-Israël-groepen, zei Samuelsen dat hij veel belang hecht dat de buitenlandse financiering door Denemarken terdege de beoogde bestemming bereikt.

De afgelopen jaren heeft het secretariaat geld gedoneerd aan organisaties zoals Al-Haq en Addameer, die beiden nauwe banden hebben met de terreurorganisatie het Volksfront voor de Bevrijding van de Palestina (PFLP), niettegenstaande de PFLP al decennialang op de Europese lijst van verboden terreurgroepen staat en het de facto bij wet verboden is om er banden mee te onderhouden.

Minister Gilad Erdan noemde de maatregel van Denemarken “een significante realisatie” voor Israël.

Laat ons hopen dat Nederland wat zal opsteken van het Deense voorbeeld en in de toekomst wat kritischer zal omspringen met de financiering van Palestijnse NGO’s die met overheidsgelden de belangen van de Joodse Staat systematisch schade toebrengen.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Denmark announces funding cut to anti-Israel Palestinian NGOs” van 24 december 2017 op de site van Jewish News Service (JNS)

♦ naar een rapport (PDF-file) van NGO-Monitor “The European-Funded NGO PFLP Network” van 15 november 2016

♦ naar een rapport van NGO-Monitor “Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat: Denmark, Sweden, Switzerland, and the Netherlands”, laatst bijgewerkt op 24 december 2017.

2 gedachtes over “Denemarken herziet zijn jarenlange financiering van Palestijnse anti-Israël NGO’s

  1. Een Danske bank wordt intussen door Amerika (Chris Christy/New Jersey) geviseerd voor haar BDS beleid.

    De UN wordt met $285 miljoen gekort.

    Er waait inderdaad een andere wind vanuit de overkant v.d. Oceaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.