Franse president Macron tegen Abbas in Parijs: ‘Voorlopig geen erkenning van Palestina’

De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdag de unilaterale erkenning van de Palestijnse Autoriteit als nieuw Arabisch land uitgesloten. Macron richtte zich tot journalisten op een gezamenlijke persconferentie na een ontmoeting met de leider van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas in het Elysee-paleis in Parijs, aldus een bericht in The Jewish Press.

Plaatje hierboven: Parijs, 2 december 2014. In de Franse Assemblée werd door een meerderheid van parlementsleden een motie aangenomen waarin de Franse regering wordt gevraagd om Palestina als een soevereine staat te erkennen. Maar zover is het voorlopig nog niet gekomen [beeldbron: screenshot van video]

De Franse leider sprak zijn afkeuring uit over het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Frankrijk, net zoals overigens ook Nederland en België, stemde op donderdag 21 december ’17 ten gunste van de niet-bindende  Resolutie A/ES-10/L.22 , die Trump’s besluit verwierp om Jeruzalem te erkennen als zijnde de hoofdstad van Israël.

Macron benadrukte dat zijn land zich blijft inzetten voor een tweestatenoplossing voor vrede tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. “Er is geen andere oplossing dan de tweestatenoplossing en er is ook geen twee staten-oplossing zonder een overeenkomst tussen beide partijen over Jeruzalem,” zei hij.

Maar hij maakte ook duidelijk dat hij de Arabieren niet toestond om een ​​splitsing in de internationale gemeenschap te creëren, zoals in de afgelopen jaren onder de eerdere regeringen van Obama en Hollande is gebeurd. Er zullen geen ‘meervoudige initiatieven’ zijn, zei hij, en hij zei dat hij de VS zijn vredesinspanningen tot het einde toe zal laten uitvoeren voordat hij de start van een plan door Frankrijk of de Europese Unie zou steunen.

Parijs blijft zich betrokken partij voelen, zei hij, net zoals de EU, in een poging om “elk van de partijen bij de onderhandelingen te begeleiden.” Bovendien zei hij: “Ik zal zelf in 2018 Palestina en Israël bezoeken om onze gedachten uitwisselingen voort te zetten omtrent het vredesproces. De [Franse] premier komt ook naar de regio voor het tweede intergouvernementele seminar.”

Maar Parijs zal voorlopig niet over die grens stappen. “Is een eenzijdig besluit om Palestina te erkennen effectief? Ik geloof het niet, want het zou een reactie zijn op een eenzijdige beslissin … We zouden een ernstige vergissing begaan door een situatie te internationaliseren die we op het terrein niet konden oplossen. Ik zal dat op het gapaste ogenblik doen, als ik van oordeel ben dat het nuttig zal zijn om vrede aan de grond te bouwen. Ik zal niet zo’n beslissing nemen onder druk,” voegde hij eraan toe.