Verzoeningsakkoord: Hamas weigert wapens in te leveren aan de Palestijnse Autoriteit

Sinds het begin van dit verzoeningsproces tussen de rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Al Fatah – verscheidene anderen hebben in het verleden gefaald – is de kwestie omtrent het lot van de 25.000 man sterke militaire vleugel van Hamas (aka de Al Qassam Brigades) een heikel punt tussen de partijen. Abbas wil dat de PA de volledige controle krijgt over alle wapens en veiligheid in de Gazastrook maar Hamas weigert tot op heden zijn wapenarsenaal op te geven.

Plaatje hierboven: In de Egyptische hoofdstad Cairo op 12 oktober 2017 ondertekenden Hamasleider Salah al-Arouri (links aan tafel) en Fatah’s afgevaardigde Azzam al-Ahmad (rechts aan tafel) een verzoeningsakkoord dat door Egypte werd bemiddeld en dat een einde moet maken aan de tien jaar durende vete tussen de rivaliserende Palestijnse facties [beeldbron: AFP/Khaled Desouki]

Hamas, dat de vernietiging van Israël nastreeft, heeft drie oorlogen met Israël gevoerd sinds het in 2007 de macht greep over Al Fatah in de Gazastrook. Abbas heeft ook nog altijd niet de sancties tegen Hamas opgeheven, waaronder het verminderen van betalingen voor elektriciteit, waardoor het al ernstige stroomtekort nog verder verslechterde Gaza. Een week geleden riep Hamas-leider Ismail Haniyeh op om elke vrijdag een ‘Dag van Woede’ te organiseren in de Palestijnse gebieden en in de Arabische en islamitische landen, totdat Trump zijn erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël terugtrekt.

Hamasleider Yahya Sinwar, een voormalige commandant van de Qassam Brigades en sinds februari 2017 de tweede machtigste man binnen Hamas, verwierp net zoals Mahmoud Abbas dat al eerder deed, om het even welk voorstel voor een Amerikaans raamwerk voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen – hoewel de regering-Trump dit raamwerk nog niet openbaar heeft gemaakt. Hij zei dat een Amerikaanse vredesakkoord een einde zou maken aan de Palestijnse strijd tegen Israël en de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël was daar reeds het eerste resultaat van.

In zijn toespraak tot Gaza’s jonge mannen gaf Sinwar ook toe dat het Palestijnse verzoeningsproces wankelt als gevolg van een geschil over de toekomst van de wapens van de terreurgroep. “Wie niet ziet dat die verzoening in elkaar stort, is blind,” zei Sinwar. “Sommige mensen willen verzoening gebaseerd op Israëlische en Amerikaanse voorwaarden, wat betekent dat we onze wapens moeten inleveren alsook de tunnels, onze raketten en mortier lanceerinstallaties opgeven,” voegde hij eraan toe.

Een overeenkomst die via een Egyptische bemiddelaar begin oktober werd opgemaakt, stelde oorspronkelijk een uiterste datum voor van 1 december voor de terreurgroep om de macht in de Gazastrook volledig over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit, die wordt gedomineerd door de Fatah-partij van PA-president Mahmoud Abbas, hoewel die later werd opgeschoven naar 10 december.

In Gaza is de situatie ondanks de deadline in wezen onveranderd gebleven, met de politie van Hamas nog steeds patrouillerend door de straten, terwijl het verlammende tekort aan elektriciteit voortduurt. Hamas beweerde eerder in december dat het de controle over alle overheidsministeries had overgedragen, maar de toponderhandelaar van Fatah zei later dat er nog steeds ‘obstakels’ waren.

De 55-jarige Yahiya Sinwar is geen onbekende in Israël, integendeel. In 1989 werd hij veroordeeld tot vier maal levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid in de moord op tientallen Palestijnse collaborateurs met Israël. Na slechts 22 jaar opsluiting in een Israëlische cel, kwam hij in oktober 2011 vervroegd vrij als deel van de gevangenenruil waarbij 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars, die collectief 569 Israëliërs hebben vermoord, vervroegd werden vrijgelaten in ruil voor één enkele Israëlische soldaat, met name korporaal Gilad Shalit die in 2006 werd ontvoerd en ruim 5 ¼ jaar gegijzeld werd door Hamas.

Na zijn vrijlating nam Sinwar al zijn vroegere functies weer op waarbij hij meteen zijn vrijlatingsvoorwaarden schond en de facto actief opgespoord wordt door de Israëlische veiligheidsdiensten en aldus riskeert om alsnog zijn levenslange gevangenisstraf uit te zitten in een Israëlische cel.

Sinwar speelde een belangrijke rol tijdens Operation Pillar of Defense in november 2012, maar vooral tijdens Operation Protective Edge in 2014 toen hij een van de belangrijkste militaire leiders was die de operaties leidde en tijdens de indirecte onderhandelingen met Israël bij het Hamas leiderschap aandrong op hogere eisen voor een permanent staakt-het-vuren. Met deze nieuwe Palestijnse hardliner aan de top van Hamas in de Gazastrook wordt in Israël gevreesd op een nieuwe gewapende confrontatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.