China stelt eigen vredesplan voor en omarmt de tweestatenoplossing

China heeft zijn inspanningen nieuw leven ingeblazen om een ​​initiatief te bevorderen dat bedoeld is om een ​​hernieuwd klimaat voor vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen te bevorderen nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkende, een besluit dat voor heel wat commotie zorgde in de Arabische wereld.

Plaatje hierboven: Bejing, vrijdag 22 december 2017. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi in gesprek met het Israëlische parlementslid (Zionistische Uniepartij) ‘Hilik’ Yehiel Bar, die tevens vice-voorzitter is van het Israëlische parlement (Knesset) [beeldbron: Ynet News]

Niet-bindend ‘Beijing-initiatief’ brengt de Palestijnse en Israëlische delegatie samen om een ​​standpunt te bepalen over het oplossen van hardnekkig conflict, waarin wordt opgeroepen tot een tweestatenoplossing en delen van het vredesinitiatief van de Arabische Liga worden aangenomen; “De tweestatenoplossing is de enige oplossing voor het conflict”, zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken; De Israëlische delegatie benadrukte “dit is geen alternatief voor de Amerikaanse betrokkenheid”.

Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi herhaalde de houding van China op vrijdag 22 december om de inspanningen van het Palestijnse volk om hun wettige rechten te herstellen krachtig te ondersteunen. “Het standpunt van China is duidelijk en we hebben onze claim altijd bevestigd – dat wil zeggen, we steunen de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat die volledige soevereiniteit geniet, met Oost-Jeruzalem als haar hoofdstad en gebaseerd op de grens van 1967,” zei Wang tijdens een ontmoeting met Palestijnse vertegenwoordigers van een tweedaags symposium over vrede tussen Palestina en Israël in Beijing.

Ahmed Majdalani, lid van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, en Nabil Shaath, adviseur van de internationale betrekkingen voor de president van Palestina, woonden de ontmoeting met Wang bij. De opmerkingen van de minister van Buitenlandse Zaken kwamen nadat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een niet bindende resolutie had aangenomen door een stemming van 128 tot 9, met 35 onthoudingen, waarbij de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël werd verworpen. De tekst zegt dat alle beslissingen met betrekking tot de status van de stad “waardeloos en nietig’ zijn en moeten worden geannuleerd.

Op 6 december verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump dat de Verenigde Staten Jeruzalem als de hoofdstad van Israël hebben erkend en de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem zullen verplaatsen. Gong Xiaosheng, de speciale gezant van China over de kwestie in het Midden-Oosten, vertelde vrijdagavond dat de vertegenwoordigers op het symposium van Palestina en Israël een document van consensus hebben bereikt omtrent een oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict op basis van een tweestatenoplossing.

Tijdens het symposium waren beide partijen het erover eens dat de tweestatenoplossing de enige haalbare aanpak is, zei hij. Beide partijen moeten eenzijdige handelingen vermijden die de tweestatenoplossing kunnen ondermijnen en bijdragen kunnen leveren om het doel te bereiken door middel van inspanningen zoals het behouden van de huidige situatie in Jeruzalem, voegde Gong eraan toe.

Aan het einde van de vergadering zei Yehiel Bar dat hij “de Chinese betrokkenheid verwelkomt”, maar benadrukte dat het geen “alternatief voor de Amerikaanse betrokkenheid betekende, maar eerder een initiatief dat aan zijn zijde zou staan”. “We verwelkomen elk land dat wil bijdragen aan de oplossing van het conflict en natuurlijk een belangrijke macht zoals China.”


Bronnen:

♦ naar een artikel “Chinese-backed peace push embraces two-state solution” van Itamar Eichner van 24 december 2017 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

♦ naar een artikel “‘Clear’ Palestinian stance reiterated” van An Baijie en Wang Qingyun van 23 december 2017 op de site van China Daily

Een gedachte over “China stelt eigen vredesplan voor en omarmt de tweestatenoplossing

  1. Nóg een kok in de keuken.

    Nu is het de Chinees die de 2- staten oplossing als énige oplossing gaat oplossen..

    Chinesen blijven beter bij hun noodlesoep, daar zijn ze goed in.

    Like

Reacties zijn gesloten.