Hamasleider Haniyeh: Israël bestaat niet en Jeruzalem is Al Quds zonder Joden erin

Hamasleider Ismail Haniyeh (links), de chef van West-Palestina (Gaza) en Fatahleider Mahmoud Abbas (rechts), de chef van Oost-Palestina (Judea & Samaria) mogen dan al wel ruim tien jaar met elkaar in de clinch liggen, maar Al Quds (aka Jeruzalem) is wat hen bindt: “Al Quds is de religieuze en politieke hoofdstad van Palestina” en “Joden hebben daar niks te zoeken”.

En ook: “Israël is het historische thuisland van de Palestijnen dat moet heroverd worden op de Joden.” Drie leugens op een rij die samen het grootste obstakel vormen voor de vrede. Daar is in de voorbije zeventig jaar niks aan veranderd en niets dat er op wijst dat aan die onverzettelijke houding van beide Palestijnse leiders ooit wat zal veranderen.

De Amerikaanse erkenning op 6 december 2017 van “hun Al Quds” (aka Jeruzalem) als de hoofdstad van Israël is dan ook onverteerbaar voor beide Palestijnse rivalen. Vandaar dat Ismail Haniyeh op vrijdag 22 januari 2017 de Arabische wereld heeft opgeroepen om een gemeenschappelijke strategie te ontwikkelen om Trump’s beslissing omtrent Jeruzalem ongedaan te maken en tevens de Amerikaanse erkening van een soeverein Israël, die overigens al dateert van 14 mei 1948, te delegitimiseren.

Tevens heeft Ismail Haniyeh het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit (PA) opgeroepen om de beperkingen op te heffen op de activiteiten van de strijd en intifada in Judea en Samaria, om een ​​algemene “confrontatie” met de “bezetting” tot stand te brengen. Sprekend in Gaza op een conferentie die de Internationale Dag voor Jeruzalem markeert, zei Haniyeh dat de PA “duidelijke beslissingen moet nemen en een einde moet maken aan de Oslo-akkoorden. Het moet niet proberen een nieuwe sponsor voor vrede te vinden.”

Volgens de Hamas-site Al-Risala benadrukte Haniyeh dat “niemand de autoriteit heeft om Al-Quds op te geven” en “het is ondenkbaar dat we Al-Quds in de steek laten of het zoals wij Al-Andalus en andere plaatsen hebben verlaten. Al-Quds is de religieuze en politieke hoofdstad van Palestina en het is het morele (kapitaal) van alle vrije mensen in de wereld.”

Zoals Al-Quds de Arabische naam is voor Jeruzalem, is Al-Andalus de naam van Moslim Spanje of Islamitisch Iberia, toen Arabische moslims (met name de Omajjaden) tussen 711 en 732 een groot deel veroverden van het schiereiland Hispania, wat tegenwoordig Spanje en Portugal heet. Aan het islamitische Kalifaat van Cordoba in Al Andalus zal pas in 1492 een einde komen, hetzelfde jaar dat de Italiaan Christoffel Columbus in opdracht van de Spaanse kroon de Amerika’s ‘ontdekte’.

Haniyeh riep tevens de islamitische natie op om een ​​strategie te ontwikkelen ter bestrijding van de “samenzwering die in de VS is verzonnen, inclusief de acceptatie van nieuwe beslissingen met betrekking tot het Palestijnse probleem. Dit omvat bijvoorbeeld het annuleren van het recht op terugkeer van [PA Arabieren] en het erkennen van het Joodse karakter van Israël.”

”We zullen de beslissing van Trump vernietigen. Geen supermacht kan Jeruzalem aan Israël aanbieden, er is geen Israël dat een hoofdstad genaamd Jeruzalem zou moeten hebben. Onze zielen, ons bloed, onze zonen en onze huizen zijn een offer voor Jeruzalem,” vertelde Ismail Haniyeh een week eerder op een manifestatie in Gaza Stad.

Volgens Haniyeh heeft de Amerikaanse president Donald Trump niet het gezag om Jeruzalem aan Israël te geven. Niet alleen dat, er is geen land genaamd ‘Israël’ waaraan Trump een hoofdstad kan geven. “De Palestijnse natie is vastbesloten om zijn strijd voor Al-Quds tot het einde voort te zetten, zelfs als dit een hoge prijs aan mensenlevens kost, zolang het er maar slaagt in het besluit om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, terug om te keren,” zei hij.

Ismail Haniyeh, die op 6 mei 2017 Khaled Meshaal opvolgde en de leiding van hem over het politburo van Hamas overnam, was van 29 maart 2006 tot 14 juni 2007 de officiële premier van de Palestijnse Autoriteit, nadat Hamas op 25 januari 2006 de voorlopig laatste Palestijnse parlementsverkiezingen had gewonnen, en dat zowel in Oost- als in West-Palestina.

Desalniettemin zal Haniyeh zich nog tot 2 juni 2014 premier van heel ‘Palestina’ blijven noemen, ook al had zijn president Mahmoud Abbas hem zeven jaar eerder uit al zijn functies ontslagen. De vete tussen Hamas en Fatah is dus in weze een pure machtsstrijd tussen personen, maar de krijtlijnen van de strijd tegen Israël zijn, mits wat kleine minder belangrijke nuances, nagenoeg dezelfde.

Hamas zegt hardop en duidelijk wat Al Fatah denkt, of datzelfde hooguit – en dan nog enkel in het Arabisch (want de Westerse geldschieters luisteren mee) – tegen zijn achterban zegt.