Abbas: We accepteren geen Amerikaans vredesplan, de VS zijn niet langer bemiddelaar

Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, verwierp vrijdag elke Amerikaanse rol in het vredesproces met Israël. In een kerstboodschap zinspeelde Abbas op de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, beschuldigde de VS van vooroordelen en het negeren van het internationale recht. Hij verwierp ook het voorgestelde Amerikaanse kader voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen – hoewel de Trump-regering een dergelijk raamwerk nog niet openbaar heeft gemaakt of zelfs heeft voltooid.

“Het is vanwege dit Amerikaanse besluit om onwettigheid en de flagrante schendingen van onze rechten te ondersteunen, dat we de VS niet langer als bemiddelaar in het vredesproces zullen accepteren en we zullen ook geen plan van de kant van de VS accepteren”, schreef hij in het vakantiebericht. “De VS kozen ervoor bevooroordeeld te zijn. Hun toekomstig plan voor Palestina zal niet gebaseerd zijn op de tweestatenoplossing aan de grens van 1967, noch zal het gebaseerd zijn op internationaal recht of VN-resoluties.”

De regering-Trump bereidt een plan voor dat naar verwachting in 2018 aan de twee partijen zal worden gepresenteerd. In zijn toespraak eerder deze maand zei Trump: “We nemen geen standpunt in over definitieve statuskwesties, inclusief de specifieke grenzen van de Israëlische soevereiniteit in Jeruzalem.”

De Palestijnse leider beweerde echter dat Israël een alleen-Joods Jeruzalem zocht en dat de Amerikaanse president dit standpunt had ingenomen. “De VS hebben besloten om de beweringen en retoriek van Israël van een exclusieve ‘Joodse hoofdstad’ te steunen over de insluiting en het respect dat een stad van belang is voor de drie monotheïstische religie,” schreef hij. “De VS hebben ook genegeerd dat Oost-Jeruzalem een ​​integraal onderdeel is van de bezette staat van Palestina.”

Verwijzend naar het feit dat Trumps erkenning een vervulling was van een campagnebelofte die bijzonder belangrijk was voor zijn evangelische christelijke aanhangers, riep Abbas de “wereldchristenen op om naar de ware stemmen van de inheemse christenen uit het Heilige Land te luisteren”. Abbas sprak over het belang van de stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever voor het christendom: “Meer dan 2000 jaar geleden werd de boodschap van Jezus verkondigd uit een nederige kribbe in Bethlehem.” Uiteraard verwaarloosde hij het feit dat volgens de christelijke traditie Jezus predikte vanuit de Joodse Tempel in Jeruzalem en in het noorden van het land.

Onmiddellijk na de aankondiging van Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, verklaarde het Palestijnse leiderschap dat het niet langer zou deelnemen aan vredesonderhandelingen die door de Amerikanen worden georganiseerd. Op donderdag keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een niet- bindende resolutie motie goed waarbij het besluit van Trump op 6 december met 128 tegen 9 stemmen, met 35 onthoudingen en 21 no-shows werd verworpen.

De tekst die donderdag werd aangenomen, drukte “diepe spijt uit van recente beslissingen met betrekking tot de status van Jeruzalem” en bevestigde dat “alle besluiten en acties die van plan zijn te worden veranderd, het karakter, de status of de demografische samenstelling van de Heilige Stad van Jeruzalem geen rechtsgevolg hebben, bijgevolg ongeldig zijn en moeten worden ontbonden in overeenstemming met relevante resoluties van de Veiligheidsraad en roept in dit verband alle staten op zich te onthouden van de vestiging van diplomatieke missies in de heilige stad Jeruzalem.”

Terwijl de kerstboodschap werd uitgezonden, ontmoette Abbas de Franse president Emmanuel Macron in Parijs om de VN-resolutie van donderdag te bespreken. Tijdens een gezamenlijke persconferentie vertelde Macron aan verslaggevers dat: “De Amerikanen hebben zichzelf gemarginaliseerd en ik probeer om niet hetzelfde te doen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel “Abbas: We won’t accept any American peace plan, US no longer a mediator” van 22 december 2017 op de site van The Times of Israel.

Advertenties

2 gedachtes over “Abbas: We accepteren geen Amerikaans vredesplan, de VS zijn niet langer bemiddelaar

 1. Het is hem eindelijk gelukt.
  Hij hoeft niet meer aan tafel om over “het vredesproces” te praten.

  Wie zegt dat Abbas geen briljant politicus is?

  Wat deze man na jaren aan de macht bereikt heeft voor ‘de Palestijnen & Palestina’ is werkelijk indrukwekkend.

  Een totale loser, maar wordt als een keizer ontvangen aan de EU hoven………wat dan weer alles zegt over het niveau van deze hoven.

  Like

Reacties zijn gesloten.