Israël kondigt andermaal formeel aan dat het uit de UNESCO stapt

Premier Benjamin Netanyahu heeft de afgezant van Israël aan de UNESCO opgedragen een formele brief in te dienen waarin door Israël wordt aangekondigd dat het de culturele organisatie te willen verlaten. Carmel Shama-Hacohen zal de brief aan UNESCO’s nieuwe leider Audrey Azoulay presenteren na de kerstvakantie. Israël zal officieel de VN-culturele organisatie eind 2018 verlaten, in overeenstemming met zijn regels.

Woordvoerder Emmanuel Nahshon van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het besluit was gebaseerd op de “pogingen van de organisatie om de Joodse geschiedenis los te koppelen van het land van Israël.” Echter, de terugtrekking zal een bepaling bevatten waarin staat dat Israël het besluit zal herroepen indien UNESCO alsnog hervormingen doorvoert en haar houding verandert in de richting van Israël voor het einde van volgend jaar, vertelde een hoge Israëlische functionaris vrijdag aan Channel 10.

Het besluit zou genomen zijn na maanden van interne beraadslagingen in de Israëlische regering omtrent de aankondiging van Netanyahu dat Israël nu al dan niet zou beginnen met de voorbereidingen om zich terug te trekken uit de UNESCO. Netanyahu kondigde de stap aan in oktober nadat de VS zei dat het de organisatie zou verlaten, omwille van de ‘anti-Israël bias’ naast financiële overwegingen.

Desondanks meldde Channel 10 dat het besluit pas in de afgelopen dagen werd genomen en dat Israëlische functionarissen bijeenkomsten hielden met zowel Azoulay als functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toen ze de opties overwogen. Shama-Hacohen zei vrijdag dat UNESCO “alle records van hypocrisie, opruiing en leugens tegen Israël en het Joodse volk heeft gebroken, terwijl het zijn nobele kernprincipes vervuilt met politisering en diplomatiek terrorisme dat soms grenst aan antisemitisme.”

De afgezant zei dat Israël en het Joodse volk “de eerste hadden moeten zijn die hebben bijgedragen aan de organisatie en de laatsten moesten zijn om ze te verlaten, maar in het theater van het absurde van UNESCO hebben naties die niets met wetenschap, onderwijs en cultuur te maken hebben, deze belangrijke organisatie bankroet gemaakt.” Azoulay heeft de problemen erkend in de in Parijs gevestigde organisatie die sinds 2011 op zijn kop is gezet door Amerikaanse bezuinigingen na de toelating van Palestina als lid en een reeks anti-Israëlische resoluties.

Maar de 45-jarige voormalige minister van de Franse cultuur, die de VS en Israël heeft opgeroepen zich niet terug te trekken uit de UNESCO, vertelde The Associated Press in oktober dat het aangekondigde plan van de regering van Trump om zich terug te trekken uit het agentschap op lange termijn niet houdbaar was. “Ik betreur uiteraard hun vertrek … maar deze ‘lege stoelpolitiek’ is niet duurzaam omdat de Verenigde Staten ook worden beïnvloed door alles wat de UNESCO doet,” zei ze, sprekend op het hoofdkantoor van het bureau in Parijs.

Het educatieve, wetenschappelijke en culturele agentschap van de VN is het best bekend om zijn Werelderfgoedprogramma om culturele locaties en tradities te beschermen, maar het werkt ook om gewelddadig extremisme te bestrijden, het onderwijs voor meisjes te verbeteren, Holocaust-begrip te bevorderen, mediavrijheid te verdedigen en wetenschap over klimaatverandering aan te moedigen .

Israël is woedend gemaakt door resoluties die de historische band met het Heilige Land negeren en verminderen en oude Joodse sites werden omgeturnd naar Palestijnse erfgoedsites. Er is bestaat hoop dat Azoulay, de eerste Joodse chef van de organisatie die ook van Marokkaanse afkomst is, dat de politieke storm die binnen de organisatie woedt en die na de Tweede Wereldoorlog werd gecreëerd om de vrede te bevorderen, zou kunnen gaan liggen.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Israel to formally announce intent to leave UNESCO” van 22 december 2017 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël kondigt andermaal formeel aan dat het uit de UNESCO stapt

 1. Hoog tijd.
  Er zijn bepaalde clubs waar je geen lid van wilt zijn.

  Nu de UNO nog.
  Geef deze Antisemitische organisaties terug aan de ‘relevante intelligentia uit de Arabische/Moslim & Afrikaanse wereld.

  Oeps…..dat hebben ze al.

  Het Judophobische Europa dat met hen meeheult heeft niet beter verdient en is net zo ‘relevant geworden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.