Hamasleider roept vandaag vrijdag uit tot een ‘dag van bloedvergieten’

Hamas-leider Yahya Sinwar heeft er op donderdag bij de Palestijnse Arabieren aangedrongen om vandaag vrijdag een ‘dag vol bloedvergieten’ te maken en slag te leveren met de Israëlische veiligheidstroepen uit protest tegen de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat Jeruzalem de Israëlische hoofdstad is, bericht Arutz Sheva gisteravond.

De oproep tot terreur en geweld van Yahya Sinwar kwam tijdens een televisietoespraak op Al-Aqsa-tv, de openbare omroep van Hamas in de Gazastrook, volgens het bericht. In zijn toespraak was te horen hoe hij de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria oproept om vrijdag op krtieke punten de confrontatie aan te gaan met IDF-soldaten in een poging om het gebied in vuur en vlam te zetten, zeggende dat zijn organisatie van mening is dat de ‘Palestijnse opstand’ aan het vervagen is:

“Ik roep jullie op om morgen vrijdag te veranderen in een dag van woede en te trekken naar de wrijvingspunten met de bezettingstroepen en de kolonisten. Je moet eisen van je broeders die wonen op de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en Gaza – overal waar er Palestijnen, Arabieren in de vrije wereld zijn, om op te staan ​​en morgen te veranderen in een bloedige dag van woede, zodat we Trumps domme beslissing zullen ongedaan maken.”

Voormalig Hamascommmandant van de Al-Qassam Brigades, de thans 55-jarige Yahiya Sinwar, is geen onbekende in Israël, integendeel. In 1989 werd hij veroordeeld tot vier maal levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid in de moord op tientallen Palestijnen die verdacht werd van te collaboreren met Israël.

Na amper 22 jaar opsluiting in een Israëlische cel, kwam hij in oktober 2011 vervroegd vrij (plaatje bovenaan) als deel van de gevangenenruil waarbij 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars, die collectief 569 Israëliërs hebben vermoord, vervroegd werden vrijgelaten in ruil voor één enkele Israëlische soldaat, met name korporaal Gilad Shalit die in 2006 werd ontvoerd en ruim 5 ¼ jaar gegijzeld werd door Hamas.

Sinds de aankondiging van Trump over Jeruzalem hebben Arabieren verschillende ‘dagen van woede‘ gehouden in protest. Eerder deze week kwamen honderden Palestijnse Arabieren samen bij het controlepunt van Qalandia, ten noorden van Jeruzalem, waar ze stenen, halve rotsblokken en molotovcocktails gooiden naar de veiligheidstroepen en autobanden verbrandden. Als reactie hierop maakten veiligheidstroepen gebruik van hulpmiddelen voor verspreiding van mensenmassa’s zoals bv. traangas e.a..

Conflicten tussen relschoppers en veiligheidstroepen vonden ook plaats in Bethlehem, Hebron en Tulkarem. De rellen waren bedoeld om samen te vallen met het bezoek van de Amerikaanse vice-president Mike Pence aan de regio, maar gingen door, zelfs nadat Pence zijn bezoek uitstelde tot half januari volgend jaar.

Overigens schoppen Palestijnen elke week en het hele jaar door boel, kommer en kwel. Daarvoor hoeft er zelfs geen speciale aanleiding te bestaan.  Gewoon simplistische Jodenhaat wat aanporren, is meestal voldoende om de stoppen bij de Palestijnen te laten doorslaan en ze weer met bloeddoorlopen ogen de straat optrekken op Jodenjacht… 😦