Over openlijk schreeuwerig antisemitisme in Oostenrijk en de ‘vrijheid om te haten’

Het open, flagrante antisemitisme in Oostenrijk is mogelijk ondergronds gegaan, maar veel Oostenrijkers voelen zich tegenwoordig niet  (meer) gedwongen om te doen alsof ze de Joden niet haten; het is geen wonder dat een partij met nazi-wortels de regering is binnengekomen. Een radicaal rechtse partij, met nazi-wortels, in de Oostenrijkse regering? Wat is er nog meer nieuw?

Dit is niet de eerste keer dat de nationalistische Vrijheidspartij (FPÖ), die in 1956 werd opgericht en die werd geleid van 1986 tot aan zijn dood eind 1999 door Jörg Haider, de zoon van een fanatieke nazi die een van Adolf Hitler supporters en vrienden was en zelf een nazi, maakt deel uit van de regering in Oostenrijk. De eerste keer was in 1999, toen de partij een grote prestatie behaalde bij de verkiezingen, en toen moest bondskanselier Wolfgang Schüssel hem in zijn regering uitnodigen om een ​​coalitie te vormen.

Die dagen woonde ik een ceremonie bij voor nieuwe rekruten voor het Oostenrijkse leger op de locatie van het concentratie- en vernietigingskamp Mauthausen, dat in de jaren dertig door de Duitsers en Oostenrijkers was aangelegd. De nieuwe minister van Defensie, een van de vertegenwoordigers van de partij van Haider in de regering, probeerde tijdens die ceremonie te benadrukken dat noch zijn partij, noch Oostenrijk zelf antisemitisch is gebleven. Ik was de enige Israëliër die was uitgenodigd voor de ceremonie en ik kende de reden natuurlijk.

Het is waar dat Heinz-Christian Strache, die sinds 2004 de leiding heeft over de partij (Haider vertrok om een ​​andere, radicalere partij te beginnen, die niet erg succesvol was, en werd kort daarna gedood bij een verkeersongeval, waarvan velen in Oostenrijk geloven dat het geen toeval was maar eerder een moord), heeft geprobeerd de wereld ervan te overtuigen dat het niet langer een fanatieke of antisemitische partij is, en heeft zelfs Yad Vashem in Israël bezocht. Maar alle pogingen van Strache, evenals zijn pro-Israëlische uitspraken, kunnen niet verbergen dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken namens zijn partij, Karin Kneissl, het Zionisme in het verleden met het nazisme heeft vergeleken.

In Oostenrijk lijkt dit geen reden te zijn om Kneissl niet een van de meest vooraanstaande posities in de nieuwe regering te geven. Dit prachtige land in het hart van Europa heeft immers een duidelijke geschiedenis van het haten van Joden. Ondanks de enorme bijdrage van de Joden aan de Oostenrijkse kunst, cultuur en economie in het begin van de 20ste eeuw, stemde het Duitse Führers volk (Hitler werd geboren en getogen in de Oostenrijkse stad Braunau) bijna unaniem in een referendum uit 1938 in het voordeel van de annexatie (Anschluss) van Oostenrijk naar Duitsland. We weten allemaal wat er vervolgens gebeurde.

Na de oorlog slaagden de Oostenrijkers erin de geallieerden ervan te overtuigen dat ze het slachtoffer waren geworden van de Duitsers en vergoedingen aan diens ‘slachtoffers’ hadden uitgekeerd (de Oostenrijks-Amerikaanse Joodse filmmaker Billy Wilder schreef overigens in zijn autobiografie dat de grootste prestatie van de Oostenrijkers was “de wereld te laten geloven dat Hitler een Duitser was en Beethoven een Oostenrijker”). In 1970, mogelijk als onderdeel van hun rehabilitatiepoging, verkozen de Oostenrijkers een Jood – Bruno Kreisky – als kanselier.

Dat alles pleit hen echter niet vrij van antisemitisme en vreemdelingenhaat. Tot op de dag van vandaag zijn de meeste Oostenrijkers bijvoorbeeld tegen het opnemen van buitenlanders of vluchtelingen. Xenofobie is de belangrijkste factor waarmee de nationalistische Vrijheidspartij 26 procent van de stemmen bij de recente verkiezingen won. Het open, flagrante antisemitisme is misschien ondergronds gegaan, maar veel Oostenrijkers voelen zich vandaag niet gedwongen om te doen alsof ze geen Joden haten.

Joden in Oostenrijk
Joden wonen al sinds de 3de eeuw na Chr. in Oostenrijk. Aan de vooravond van de Holocaust, woonden er (afhankelijk van de bronnen) tussen 201.000 en 214.000 Joden in het land. Tijdens de Holocaust werden zij (behalve enkele tienduizenden die konden vluchten) bijna allen uitgeroeid. In de jaren vijftig immigreerden Joden vanuit de Sovjet-Unie naar Oostenrijk. Na de val van het IJzeren Gordijn is er een hernieuwde instroom van Joodse mensen uit de voormalige Sovjet-Unie geweest.

De huidige Oostenrijkse Joodse bevolking omvat tegenwoordig ongeveer 12.000-15.000 mensen waarvan de meesten in Wenen, Graz en Salzburg wonen. Ongeveer 800 van hen zijn overlevenden van de Holocaust die vóór 1938 in Oostenrijk woonden en ongeveer 1500 van hen zijn immigranten uit landen uit de voormalige Sovjet-Unie.

door Noah Klieger


Bronnen:

♦ naar een artikel van Noah Klieger “The freedom to hate” van 20 december 2017 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.