Israël wil de doodstraf weer invoeren: ‘De wet zou zeer eenvoudig en helder moeten zijn’

De “enige democratie” in het Midden-Oosten zet accenten: Israël wil de doodstraf weer invoeren. Over een desbetreffend wetsvoorstel zouden de leiders van de zes regeringspartijen het eens zijn geworden, stond er in een verklaring van de coalitiepartij Yisrael Beitenu van minister van Defensie Avigdor Lieberman. Letterlijk wordt daarin gezegd: “De wet zou zeer eenvoudig en en heel helder moeten zijn: een terrorist, die onschuldige burgers vermoordt, moet ter dood veroordeeld worden.”

De doodstraf zou een afschrikkende werking op Palestijnse daders hebben, argumenteerde de minister. Deze zouden er dan niet meer op kunnen hopen na enige tijd in Israëlische gevangenschap vrijgelaten te worden of door een ruil van gevangenen vrij te komen. “We mogen het niet toestaan dat ze na hun moorden in de gevangenis zitten, genieten van de aangename omstandigheden daar en wellicht in de toekomst worden vrijgelaten”, zei Lieberman.

Om in werking te treden, zou een desbetreffend ontwerp vier zittingen in het parlement moeten doorstaan. Wanneer het parlement over het voorstel zal stemmen, werd niet meegedeeld. De doodstraf in Israël werd voor het laatst voltrokken in het jaar 1962, toen op 1 juni 1962 Obersturmführer (luitenant-kolonel) Adolf Eichmann van de SS werd opgehangen in de gevangenis van Ramla, Israël.

Adolf Eichmann.  was de man die de treintransporten organiseerde, treinwagons volstouwde met Joden en naar de vernietigingskampen in het Oosten liet bollen tot de laatste trein in maart 1945, kort voor het einde van de Tweede Oorlog. “Om eerlijk te zijn, heb ik nergens spijt van,” biechtte Eichmann op in de Argentijnse audio-opnames die gemaakt werden voor zijn gevangenneming. “Ik zal lachend in mijn graf springen omdat het gevoel dat ik vijf miljoen mensen op mijn geweten heb, voor mij een bron is van buitengewone tevredenheid”.

Giulio Motti zei dit erover: “Eichmann ’s verhaal laat zien dat [islamistisch] antisemitisme charmeert en verleidt; dat het een vorm van ‘idealisme’ kan zijn; dat het goede banaal kan worden, maar het kwade nooit; dat er mannen zijn die genieten van het doden van Joden. Dat ze nog steeds onder ons zijn. Ze dragen geen bril, ze lezen Goethe niet, ze hebben een duistere complexiteit. Maar ze zijn net zoals Adolf Eichmann.”


Bronnen:

een artikel van Giulio Meotti “Adolf Eichmann, de man die ervan genoot om Joden te vermoorden” op deze blog

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Israel will Todesstrafe wieder einführen: „Das Gesetz sollte sehr einfach und klar sein“ op de site van Zuerst! van 20 december 2017

 

bron-logo