Vooraleer de Gazastrook verandert in een nieuw Somalië…

Om de Gazastrook te behoeden voor een totale ineenstorting en verval, die van nature het probleem van Israël zal worden, is er nood aan een internationale humanitaire interventie die zich op de een of andere manier van het Hamas-regime zal ontdoen; terwijl Israël niet in staat is om zo’n interventie te leiden, kan het zijn urgentie aan de wereld verklaren.

Plaatje hierboven: een groot deel van de Gazaanse burgerbevolking zit letterlijk in zak en as. Geklemd tussen de islamistische disctatuur van Hamas & Co die, door voortdurend strijd en terreur te voeren tegen Israël en daardoor ook regelmatig tegenaanvallen uitlokt van het IDF, de gewone Palestijn op het eind van de dag andermaal de prijs voor betaalt [beeldbron]

De ‘motregen’ van raketten uit de Gazastrook in de zuidelijke gemeenschappen van Israël is al meer dan een week aan de gang. Voor de bewoners en hun kinderen, die gedwongen worden om te rennen voor hun leven naar de bomschuilplaatsen, voelt het niet aan als een motregen, maar als een voortdurende marteling.

Sinds de erkenning door de president van de VS door Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, zijn vier Palestijnen gedood door het IDF-vuur aan de grens met Gaza, waaronder een dubbel geamputeerde. Een nieuwe ronde van gevechten in het zuiden zal niemand verrassen, maar deze keer moeten we de situatie opnieuw bekijken.

Het internationale recht verbiedt het gebruik van geweld tussen twee staten. Het Handvest van de Verenigde Naties bevat twee fundamentele uitzonderingen op deze regel: zelfverdediging en militaire maatregelen goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad om “de internationale vrede en veiligheid te herstellen.” Er is een overeenkomst dat zelfverdediging ook preventieve maatregelen kan omvatten, zoals die Israël nam tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967.

De afgelopen decennia is de ontwikkeling van een praktijk van een andere uitzondering op het verbod op gebruik van gewelddadige humanitaire interventie tot stand gekomen. Het idee achter gewapende humanitaire interventie is dat het soms de plicht is van de internationale gemeenschap om burgers te beschermen tegen een ondraaglijke situatie van overheidsmisbruik en gruweldaden, en dat een dergelijke interventie legaal zou kunnen zijn, zelfs als het geen zelfverdediging is en zelfs als het niet zou zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad, zoals tijdens de NAVO-bombardementen op Kosovo in 1999.

De Gazastrook is geen staat, maar een semi-onafhankelijke politieke entiteit. Het wordt bestuurd door een gewelddadige fundamentalistische organisatie, die met geweld de macht greep van de (ongekozen) Palestijnse regering.

De situatie in Gaza is rampzalig: ongeveer 95 procent van het water in de Strook is ondrinkbaar; grote hoeveelheden afvalwater worden in de zee geloosd door de ineenstorting van het rioleringssysteem; het werkloosheidspercentage is ongeveer 40 procent; er is geen electriciteit op de meeste uren van de dag; er is een chronische ondervoedingscrisis, voornamelijk onder kinderen; en de zorgstelsels staan ​​op instorten.

Zowel de IDF als de secretaris-generaal van de VN zijn het erover eens dat Gaza op het punt staat, of aan de rand van een ernstige humanitaire crisis. Het verzoeningsproces tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas, die misschien de situatie in de Strip had moeten verbeteren, is feitelijk ingestort.

Dit is een vreselijke situatie, in de eerste plaats voor de burgers en kinderen in Gaza die enorm lijden. Maar als het om Israël gaat, heeft deze situatie strategische en praktische implicaties. Het was Israël die tweemaal de basisverandering in de situatie in Gaza initieerde: eerst in de Oslo-akkoorden en daarna in de terugtrekking. De Gazanen steunden Hamas en ze betaalden en betalen nog steeds er een hoge prijs voor – in het wrede beleid van de terreurorganisatie binnen de Strook en in het Israëlische belegeringsbeleid.

De geschiedenis en zijn lessen zullen de basissituatie echter niet veranderen: de ineenstorting van Gaza en een humanitaire crisis in de strook zal het probleem van Israël worden. Of het nu goed of fout is, dat is wat er zal gebeuren en daarom stuurde de Coördinator van Overheidsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) een brief naar de VN waarin hij waarschuwde voor een humanitaire crisis in de Strook. Verder is er een mogelijkheid dat Gaza Somalië zal worden, en als dat gebeurt, kan Hamas zelf zijn effectief vermogen verliezen om de verschillende organisaties in de Strook te controleren die nu raketten op Israël afvuren.

Er is behoefte aan een internationale humanitaire interventie in de Gazastrook, die zich op de een of andere manier van de Hamas regime zal ontdoen. Israël is geen goede kandidaat voor een dergelijke interventie; het zal ervan verdacht worden de Strip van Hamas, zijn bittere vijand, opnieuw te bezetten. Het is volkomen duidelijk dat noch de Egyptenaren noch de Arabische Liga of de PA-troepen geïnteresseerd zouden zijn in het lanceren van een militaire interventie, en het is ook duidelijk dat het Westen – dat in het afgelopen decennium zwakker is geworden – het ook moeilijk zal hebben.

Niettemin moet Israël deze aanpak zo snel mogelijk leiden en proberen om aanhangers te vinden. Het moet uitleggen dat een Israëlische humanitaire interventie niet mogelijk is vanwege de geschiedenis van het conflict in het land met de Strip, maar dat een dergelijke interventie noodzakelijk en dringend is. Het is noodzakelijk om de veiligheid in de regio te herstellen, het is noodzakelijk voor de inwoners van het zuiden, en het is zeker noodzakelijk voor miljoenen inwoners van Gaza die in de hel leven. De wereld, Israël en Egypte kunnen zich geen Somalië of Zuid-Soedan in Gaza veroorloven.

door Nadav Eyal


Bronnen:

♦ naar een artikel “Before Gaza turns into Somalia” door Nadav Eyal van 19 december 2017 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

Een gedachte over “Vooraleer de Gazastrook verandert in een nieuw Somalië…

  1. Zolang er in Gaza genoeg geld over is voor wapens, tunnels & raketten kan ons medelijden over hun “Humanitaire crisis zich beperken.

    DE UN prefereert vast te houden aan haar eigen bias en steunt de leugens & leugenaars en dit is het resultaat.

    Dus inwoners van Gaza, volhouden! Blijf vooral hongerig & arm want het is voor het goede doel……….de vernietiging van Israel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.