Meerderheid Israëliërs willen coëxistentie, slechts een handvol wil naast Arabieren leven

“Onderzoek toont aan dat er nog steeds niet genoeg volwassenheid en begrip is onder het Joodse publiek voor praktische stappen om samen te leven,” zegt Givat Haviva. Terwijl de overgrote meerderheid van de Israëlische Joden en Arabieren coëxistentie ondersteunen, is slechts een fractie van de Joden bereid om Arabieren als buren te hebben en schilderen een somber portret voor praktische stappen voorwaarts, volgens een recente studie van Het Centrum voor een Gedeelde Samenleving van Givat Haviva.

Plaatje hierboven: Joden en moslims in Israël: koorddansen op een slappe koord [beeldbron: Rina Castelnuovo/The New York Times]

Volgens de studie ondersteunen 84,3% van de Arabieren en 63,7% van de Joden het idee van coëxistentie. Slechts 13% van de Joodse Israëli’s zei echter dat ze graag naast Arabische buren wilden wonen. Op basis van de bevindingen concludeerde Yaniv Sagee, directeur van Givat Haviva, dat:

“er nog steeds onvoldoende rijpheid en begrip is onder het Joodse publiek voor praktische stappen om samen te leven. De meerderheid van het Joodse publiek is niet bereid om middelen en machtsposities af te staan ​​om gelijkheid voor de Arabische burgers van Israël te bevorderen, en om diepere partnerschappen op te bouwen om gelijkheid voor de Arabische samenleving te bevorderen. Aan de andere kant streeft de overweldigende meerderheid van het Arabische publiek naar een grotere integratie in overheidsstelsels.”

Onder de andere bevindingen: meer dan de helft van de Joodse respondenten bezocht het afgelopen jaar een Arabische wijk, terwijl 56,4% van hen wilde dat hun kinderen al op jonge leeftijd Arabisch leerden. De cijfers voor Arabieren zijn veel groter: meer dan 90% zei dat ze het afgelopen jaar Joodse gemeenschappen bezochten, terwijl 84,2% geïnteresseerd was om hun kinderen al op jonge leeftijd Hebreeuws te leren.

Uit het onderzoek bleek ook dat de meerderheid van beide sectoren het erover eens is dat de sleutel tot het bevorderen van coëxistentie onderwijs is, met 71,1% van de respondenten die verklaren dat het belangrijk voor hen is dat educatieve training wordt gegeven aan leraren over het onderwerp gedeeld leven. Ongeveer de helft (51,1%) zei te geloven dat de oprichting van een intellectueel en academisch forum tussen de groepen een constructieve dialoog en groei zal bevorderen.

Er waren significante verschillen in antwoorden van respondenten op de vraag hoe belangrijk het voor hen is om het aandeel Arabieren in overheids- en publieke systemen in Israël te vergroten, 63% van de Arabieren is het eens in vergelijking met slechts 10% van de Joden. Evenzo zei slechts 34,9% van de Joden, maar 72,4% van de Arabieren dat ze een Joods-Arabische politieke partij zouden steunen die het concept van gedeeld leven zou bevorderen, waarbij 55% van de Arabieren beweerde dat een dergelijke partij hun stembereidheid bij verkiezingen zou verbeteren.

Beide maatschappijen waren het echter eens over de negatieve bijdrage van politici aan het bevorderen van het idee van coëxistentie, waarbij 83,8% van de totale respondenten beweerde dat politieke partijen het idee “in beperkte mate, of helemaal niet” bevorderden. “Deze cijfers laten een duidelijk beeld zien dat er een grote openheid – en zelfs verwachting – is tussen de Arabische en Joodse samenleving voor de oprichting van een gezamenlijke partij die zal werken om de coëxistentie in Israël te consolideren,” zei Sagi.

Toch bleek uit de studie dat 70% van de Joden de toewijzing van staatsgrond niet ondersteunt met het oog op het vergroten van de Arabische gemeenschap. Mohammed Darawshe, directeur van planning, gelijkheid en co-existentie bij Givat Haviva, zei dat de resultaten “verwarring bij het publiek tonen over de sociale integratie van Arabische burgers.” “Aan de ene kant,” merkt Darawshe op, “is er bereidheid om samen te werken … aan de andere kant zijn er veel bedenkingen over land en sociale integratie.”

Hij vervolgt: “De studie toont aan dat de noodzaak van verandering gebaseerd moet zijn op het versterken van succesvolle modellen van een gemeenschappelijke samenleving, ze bloot te stellen aan het publiek, en op de behoefte aan leiderschap die het publiek zal leiden – die in de loop van de jaren is gestopt met dromen en geloven in een gemeenschappelijke samenleving, voornamelijk als gevolg van de voortzetting van het Israëlisch-Palestijnse conflict.”

De volledige bevindingen en aanbevelingen van de studie zullen dinsdag worden gepresenteerd op de Knesset Advocacy Group voor de promotie van gedeeld leven tussen Joden en Arabieren. Opgericht in 1949 door de Kibbutz Federatie, werd het Center for a Shared Society in Givat Haviva opgericht “om een ​​inclusieve, sociaal samenhangende samenleving in Israël te bouwen door gedeelde gemeenschappen in dienst te nemen”, aldus de website. Vorige week interviewden de onderzoekers 505 Israëli’s – 429 (79%) die Joods zijn, en 76 (21%) die Arabisch zijn – die de demografische samenstelling per hoofd van elke groep in het land vertegenwoordigen.

door Daniel K. Eisenbud


Bronnen:

♦ naar een artikel “Majority of Israelis want coexistence, few willing to live next to Arabs” door Daniel K. Eisenbud van 18 december 2017 in The Jerusalem Post