Saoedische wetenschapper: ‘Arabieren moeten hun anti-Joodse mentaliteit herzien’

De Saudische onderzoeker Abdelhameed Hakeem, General Manager van het Midden-Oostencentrum voor Strategische en Juridische Studies in Jeddah, zei onlangs dat de Arabieren moeten erkennen dat Jeruzalem “net zo heilig is voor de Joden als Mekka en Medina voor de moslims.” Hakeem sprak op 15 december 2017 op de Saoedische Al-Hurra TV. Het interview werd vertaald door het MEMRI (Middle East Media Research Institute).

“We moeten ons realiseren en erkennen dat Jeruzalem een ​​religieus symbool is voor de Joden en dat het net zo heilig is voor hen als Mekka en Medina voor de moslims,” zei hij, eraan toevoegend dat’ de Arabische mentaliteit moet worden bevrijd van de erfenis van politieke Islam – zowel soennieten als sjiieten – die, om puur politieke redenen, het zaad hebben gezaaid van de cultuur van haat jegens de Joden en van het ontkennen van hun historische rechten in de regio.

“De Joden maken integraal deel uit van de geschiedenis van deze regio en Israël is het product van het historische recht van de Joden in de regio. Als we de Israëlische onderhandelaars ontmoeten en geloven dat zij partners zijn van de geschiedenis van deze regio – of het nu de leiders, de volkeren of de intellectuele elites betreft – zal dit de zaken vergemakkelijken en flexibiliteit bieden in het vredesproces,” vervolgde hij.

“We moeten leren van onze geschiedenis om de juiste beslissing te kunnen nemen. In de loop van het Arabisch-Israëlische conflict hebben de Arabieren veel kansen gemist,” zei Hakeem. Met betrekking tot de recente erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, meende Hakeem dat het een kans voor vrede zou kunnen verbergen, als Israël Jeruzalem als een hoofdstad heeft en de Palestijnen het beheer van de islamitische heilige plaatsen ontvangen.

“Mijn voorstel is dat Saoedi-Arabië, als een land met aanzienlijke economische middelen, en als een land met een historische en leidende ervaring in het beheer van heilige plaatsen, kan helpen bij het beheren van de heilige plaatsen [in Jeruzalem], als het ons lukt de islamitische heilige plaatsen te hebben onder Palestijns bestuur, terwijl Jeruzalem de hoofdstad van Israël zal zijn. Als het ons lukt dat punt te bereiken, geloof ik dat dit een politiek voordeel zal zijn voor de Palestijnse strijd, en in ruil daarvoor zal er een Palestijnse staat zijn, zal er een einde komen aan het lijden van de Palestijnen in Gaza, in Ramallah, en in de vluchtelingenkampen in het buitenland. Mijn mening is dat menselijke levens dierbaarder zijn in de ogen van Allah dan uitgestrekte gebieden,” zei hij.