Stormloop van Arabieren voor Israëlisch staatsburgerschap na Trump’s Jeruzalem erkenning

President Trump’s controversiële erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël heeft voor aardig wat commotie gezorgd in het Midden-Oosten, maar het heeft tegelijk duizenden Palestijnen die hier [in Jeruzalem] wonen niet afgeschrikt om Israëlische burgers te willen zijn.

Sinds de verklaring van Trump op 7 december, slingert een lange rij Palestijnen die op zoek zijn naar burgerschap dagelijks richting het kantoor van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken in de oostelijke wijken van Jeruzalem, die overwegend Arabisch zijn en woren opgeëist door Palestijnse leiders als de toekomstige hoofdstad van hun eigen onafhankelijke staat. Die rij spruit voort uit een practical joke die momenteel circuleert op de sociale media, waarin wordt beweerd dat Israël het burgerschap voortaan zal “opleggen” aan alle Arabische inwoners van de stad, die ongeveer 37% van de bevolking van Jeruzalem uitmaken.

Die grap draait om de echte aspiraties van veel Palestijnen, van wie de meesten nog steeds geen burgerschap hebben gekregen en verlangen naar een beter leven hier. Tien jaar geleden was het taboe voor Palestijnen in Jeruzalem om Israëlisch staatsburgerschap aan te vragen, maar nu is het de norm, met duizenden nieuwe verzoeken per jaar, volgens de cijfers van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken. De wachttijd is ongeveer drie jaar.

Steeds meer ‘Oost-Jeruzalem’ Palestijnen kiezen ervoor om in Joodse wijken te wonen. Los daarvan kiezen steeds meer lokale Palestijnen ervoor hun kinderen naar Arabisch-talige scholen te sturen met behulp van de Israëlische curricula. Tussen de schooljaren 2016 en 2017, was er een stijging van 14% van de Arabische studenten die studeren aan de Israëlische middelbare school en inschrijven voor examens, volgens gemeentelijke statistieken. Ouders willen dat hun kinderen toegang hebben tot Israëlische universiteiten.

“Het heeft niets te maken met liefde voor Israël of het Zionisme”, zei Khaled Abu Toameh, een analist van Palestijnse zaken en een inheemse burger uit Noord-Israël, over de haast om burgers te worden in reactie op het foutive bericht. “Palestijnen willen hun rechten en privileges behouden, dus wat is er gebeurd? Mensen waren enthousiast en maken haast om Israëlische paspoorten te verkrijgen.”

“Verdomd nepnieuws,” zei Bilal Quaisi, een in Jeruzalem geboren Palestijn die teleurgesteld was toen hij hoorde dat het gerucht onjuist was. “Geloof me, mijn hele familie heeft het erover”, voegde de oprichter en CEO van een technologiebedrijf in Amman, Jordanië, eraan toe. De vrouw en kinderen van Quaisi zijn Jordaans en kunnen niet naar Jeruzalem verhuizen.

De afgelopen 14 jaar heeft Toameh gewoond in de wijk Pisgat Zeev in het noorden van Jeruzalem, die de rest van de wereld een illegale nederzetting van 40.000 inwoners noemt. Slechts een paar honderd Palestijnen leven in Pisgat Zeev, maar in de aangrenzende Joodse buurt van French Hill wordt geschat dat tot 20% van de inwoners Palestijnen zijn.

“Ik wilde een behoorlijke kwaliteit van leven. Ik wilde mijn gemeentelijke belasting betalen en de diensten krijgen die ik verdien. Ik wilde dat mijn kinderen Domino’s Pizza konden bestellen en niet hoefden te horen dat de bezorgers te bang waren om het te leveren,” zei Toameh. “Ik wilde rust en stilte. Het is helemaal geen politiek statement.”

Palestijnse Ahmad Aljoni (22 jr.) bracht een recente vrijdag door tussen de hectische klanten van zijn familiebedrijf, Al-Amin, die als een instituut van Jeruzalem wordt beschouwd die 24 uur per dag geopend is. Moslims komen tevoorschijn na het vrijdaggebed en beconcurreren de Joden die zich klaar maken voor de sabbat om zakken volkoren of wit pitabrood te kopen, de beroemde langwerpige sesam bagels of kleine roggebroodjes van Jeruzalem.

Aljoni zei dat hij niet verbaasd was dat Jeruzalem een ​​oase van rust is gebleven te midden van de internationale storm die volgde op de aankondiging van Trump, die brak met tientallen jaren VS-beleid dat de toekomst van Jeruzalem wordt besloten in vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen. “Niemand hier wil problemen, alleen maar omdat leiders van Saoedi-Arabië of Turkije of Trump de hele tijd ‘Jeruzalem’ blijven zeggen. Het heeft niets met ons te maken,” zei hij. ‘Iedereen is boos op Trump, maar niemand wil een probleem hebben.”

“Er zijn veel redenen waarom de straten van Jeruzalem niet reageren op de oproepen van Palestijnse leiders voor massale protesten of burgerlijke ongehoorzaamheid”, zei Toameh. “Palestijnen die ik spreek, zeggen dat het niet de moeite waard is om onze levenskwaliteit op te offeren voor wat deze domkop heeft gezegd.” “Inwoners van oostelijk Jeruzalem vergelijken hun situatie met die van de Westelijke Jordaanoever of Gaza en denken dat onze situatie relatief goed is,” vertelde Toameh. “Mensen vragen zich af, ‘wat is er nieuw?’ Palestijnen zijn al 50 jaar boos op de Verenigde Staten vanwege de pro-Israëlische vooringenomenheid.”

door Noga Tarnopolsky


Bronnen:

♦ naar een artikel van Noga Tarnopolsky “Jerusalem Palestinians still seek Israeli citizenship despite Trump declaration” op de site van USA Today van 18 december 2017