Anti-Jeruzalemresolutie van Arabisch- en Moslim Blok in de VN door de VS weggestemd

Een zoveelste episode van het diplomatiek offensief tegen Israël van de Arabische en Moslimwereld via de Verenigde Naties, werd met een eenvoudig hand opsteken door de Verenigde Staten van tafel geveegd. Op verzoek van de Arabische Liga en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) geleid door Mahmoud Abbas, had Amr Abdellatif Aboulatta voor Egypte een resolutie ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (UNSC) om het besluit van Trump om Jeruzalem te erkennen als Israël’s hoofdstad, te neutraliseren.

Veertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad steunden Resolutie SC/13125, maar botsten uiteindelijk op een kordaat veto van de Verenigde Staten. Europese landen zoals Zweden, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië steunden voluit de anti-Jeruzalem resolutie zonder ook maar even te verpinken. In Europa hoeft Israël niet meer te rekenen op enige sympathie of solidariteit. Dat is voorbij, over and out.

Nikki Haley, de Amerikaanse afgevaardigde in de VN bekritiseerde de regering van Barack Obama die de laatste week van zijn ambtstermijn Israël een dolk in de rug stak door bij wijze van afscheidsgeschenk op 23 december 2016 Resolutie 2334 te laten goedkeuren en weigerde zijn veto in te zetten waardoor de resolutie werd aangenomen.

Die Resolutie 2334 vertelde ongeveer hetzelfde als de huidige SC/13125, en hield onder meer in dat Israël geen enkele aanspraken mag laten gelden op de Oude Stad Jeruzalem, met inbegrip van de Kotel (Klaagmuur), de drieduizend jaar oude Joodse begraafplaats en het Joodse Kwartier, kortom het hart en de ziel van het Joodse volk. Volgens de VN en Europa behoort ook dat miniscule deeltje van de wereld sinds 1947 allemaal islam en de arabieren toe.

“Wij zullen dezelfde fout [van Obama] niet opnieuw maken,” verklaarde Nikki Haley kort voor de stemming en ze hield woord. Ze vertelde de Veiligheidsraad na de stemming dat “de Verenigde Staten zich niet laten vertellen door om het even welk land ook waar we onze ambassade kunnen plaatsen. Wat we hier vandaag in de Veiligheidsraad hebben gezien, is een belediging [voor het gezond verstand] en zal niet licht vergeten worden”, zei ze eraan toevoegend dat de maatregel “nog een voorbeeld is hoe de Verenigde Naties meer kwaad dan goed doet in het aanpakken van het Israëlisch-Palestijnse conflict”:

Finally, I will not let this moment pass without a comment about the United Nations itself. Over many years, the United Nations has outrageously been of the world’s foremost centers of hostility towards Israel. The UN has done much more to damage the prospects for Middle East peace than to advance them. We will not be a party to that. The United States no longer stands by when Israel is unfairly attacked in the United Nations. And the United States will not be lectured to by countries that lack any credibility when it comes to treating both Israelis and Palestinians fairly.”

Zowel in Israël als in de VS werd na de stemming opgelucht gereageerd met bv Joodse organisaties zoals de pro-Israëlische lobby AIPAC in de VS die verklaarde: “In plaats van te kijken naar contraproductieve en vooringenomen resoluties die proberen Amerika te veroordelen voor het accepteren van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, moeten de Verenigde Naties er bij de Palestijnen op aandringen terug te keren naar de onderhandelingstafel met Israël. Dàt is het pad naar vrede.”

Ook premier Netanyahu klonk erg opgetogen en schreef op zijn twitter account: “Dank u afgevaarde Haley. Op Chanoeka heeft u gesproken zoals een Maccabeër. U heeft de kandelaar van de waarheid ontstoken.  U verdrijft de duisternis [die zij brachten]. Eén versloeg de velen. Waarheid versloeg leugens. Bedankt, president Trump. Bedankt, Nikki Haley.”

Video: Stemming in de VN-Veiligheidsraad van 18 december 2017
Eén NEEN tegen veertien JA

2 gedachtes over “Anti-Jeruzalemresolutie van Arabisch- en Moslim Blok in de VN door de VS weggestemd

Reacties zijn gesloten.