Barack Obama nam Hezbollah in bescherming om Iran te sussen ivm nucleair akkoord

De regering-Obama beschermde een van ’s werelds meest beruchte islamitische terreurgroepen tegen vervolging en plaatste jarenlang onderzoek naar de groep op een zijspoor om aldus te trachten in de gunst te komen van Teheran in een poging om een ​​nucleaire deal met het schurkenregime te sluiten, concludeert een nieuw onderzoeksrapport.

Plaatje hierboven: De voormalige Amerikaanse president Barack Obama (R) en zijn protégé Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, en eronder het symbool van het beruchte Cassandra Project. Euh, ‘de vijanden van mijn vijanden zijn mijn vrienden’ of zoiets?  [beeldbron: AP/AFP/Ynet News]

Project Cassandra was een ambitieuze wetshandhavingscampagne die in 2008 werd gestart door de Drug Enforcement Administration (DEA), gericht op het aanpakken van de criminele activiteiten van de Libanese terreurorganisatie. Volgens Fox News, echter “door een reeks hindernissen op te werpen die het DEA-project tegenhielden, hielpen Obama-functionarissen de 35-jarige anti-Israëlische criminele onderneming om te evolueren naar een grote mondiale veiligheidsdreiging die terroristische en militaire operaties in de hand werkt.”

“Dit was een beleidsbeslissing, het was een systematische beslissing,” vertelde David Asher, die heeft bijgedragen aan de oprichting en het toezicht op Project Cassandra als een onwettige financieel analist van het ministerie van Defensie. “Ze hebben serieus deze hele inspanning aan flarden getrokken die nochtans zeer goed werd ondersteund en van middelen werd voorzien, en het werd van bovenaf gedaan.”

Volgens het rapport gebruikten agenten die werkten vanuit een uiterst geheime DEA-faciliteit in Chantilly, Virginia, afluisterapparatuur, undercover operaties en informanten om de illegale netwerken van Hezbollah in kaart te brengen, met de hulp van 30 Amerikaanse en buitenlandse veiligheidsagentschappen. Ze volgden cocaïneverzendingen, volgden een stroom van contant drugsgeld en volgden wat zij geloofden dat het de binnenste kring van Hezbollah en zijn staatssponsors in Iran waren.

Maar toen de leiders van Project Cassandra toestemming zochten voor een aantal belangrijke onderzoeken, vervolgingen, arrestaties en financiële sancties, vertraagden, belemmerden of verwierpen functionarissen van de afdelingen Justitie en Schatkist hun verzoeken. Ze mochten dus wel onderzoeken maar niet ingrijpen van hogerhand.

Projectleden van Cassandra vertelden Politico dat overheidsfunctionarissen ook hun pogingen blokkeerden of ondermijnden om andere top Hezbollah-medewerkers te volgen, waaronder iemand met de bijnaam ‘The Ghost’ – een van ’s werelds grootste cocaïne-handelaars, inclusief aan de Verenigde Staten, evenals een belangrijke leverancier van conventionele en chemische wapens voor gebruik door de Syrische president Bashar Assad tegen zijn eigen volk.

Voormalige Obama-regerings medewerkers ontkenden echter dat zij om politieke redenen acties tegen Hezbollah of zijn Iraanse bondgenoten hebben laten ontsporen. “Er is een consistent patroon van acties tegen Hezbollah genomen, zowel door zware sancties als door wetshandhavingsacties voor en na de overeenkomst met Iran,” vertelde Kevin Lewis, een woordvoerder van Obama die zowel in het Witte Huis als in het ministerie van Justitie heeft gewerkt, vertelde Politico.

Maar volgens Asher “Hoe dichter we bij de (Iran deal) kwamen, hoe meer deze activiteiten verdwenen. Zoveel van de mogelijkheden, of het nu gaat om speciale operaties, of het nu om wetshandhaving ging, of het nu om (Scahtkist) bestemmingen ging – zelfs de capaciteit, het personeel dat aan deze missie was toegewezen – het werd eindeloos gedraineerd, bijna tot de laatste druppel, tegen het einde van de regering-Obama.”

Yair Lapid, voorzitter van de Israëlische gematigde centrumpartij Yesh Atid en voormalig minister van Financiën, drong er bij voormalig president Barack Obama op aan om de Nobelprijs voor de Vrede die hij in 2009 kreeg, terug te geven, als een onderzoeksrapport omtrent het gedrag van zijn regering jegens de Hezbollah-terreurgroep klopt.

“Allereerst is alles wat we nu hebben een onderzoeksrapport over een gerespecteerde website, dus we weten niet of het waar is of niet. Maar als het rapport klopt, moet Barack Obama de Nobelprijs voor de Vrede die hij heeft ontvangen, teruggeven.” En Lapid voegde eraan toe “Israël waarschuwde keer op keer dat er geen verband kan bestaan ​​tussen de nucleaire deal en terrorismebestrijding, met name tegen Hezbollah. We hebben specifiek [over deze koppeling] gewaarschuwd vanwege de bekende link tussen Hezbollah en Iran.”


Bronnen:

♦ naar een artikel “Report: Obama administration derailed anti-Hezbollah project to secure Iran deal” van 18 december 2017 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

♦ naar een artikel “Obama said to have derailed campaign against” van 18 december op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel “Report: Obama protected Hezbollah to appease Iran” van 18 december  2017 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Barack Obama nam Hezbollah in bescherming om Iran te sussen ivm nucleair akkoord

Reacties zijn gesloten.