Turkije wil ambassade naar Oud-Jeruzalem verplaatsen, de ‘hoofdstad van islam’

Het lijkt wat op een vervroegde aprilgrap met een idiote plot maar in het Midden-Oosten kan je de meest doldwaze fratsen verwachten. De islamistische dictator en president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, wil dat zijn land een ambassade opent in het oude stadsdeel van Jeruzalem, door Israëlhaters en -bashers traditioneel ‘Oost-Jeruzalem’ genoemd. Wat Erdogan betreft is de Oude Stad de hoofdstad van het toekomstige Kalifaat Palestina.

Plaatje hierboven: Erdogan in Istanboel op zondag 17 december 2017: “Israël heeft het recht niet om Jeruzalem op te eisen want dat is de hoofdstad van de moslims” [beeldbron: screenshot VRT NWS]

Erdogan wil stunten bij wijze van protest tegen het feit dat Trump onlangs Jeruzalem (met inbegrip van de Oude Stad) erkende als Israël’s hoofdstad. Erdogan geeft weliswaar toe dat een en ander niet zo eenvoudig zal zijn. “Aangezien Oost-Jeruzalem bezet wordt, kunnen we er niet zomaar onze ambassade openen. Maar de dag nadert dat wij, als God het wil [Alahu Akhbar], officieel er onze ambassade openen,” orakelde de Turkse president.

In zijn toespraak op zondag hekelde Erdogan opnieuw de beslissing van zijn Amerikaanse opponent om Jeruzalem de hoofdstad van Israël te verklaren en de Amerikaanse ambassade in Israël naar de stad te verplaatsen, waarin hij zei dat het sloeg op een “Zionistische en evangelistische logica en begrip”. Hij zei dat Joden het recht niet hebben om Jeruzalem op te eisen want dat is “de hoofdstad van de moslims”. “Stop asjeblieft waar je bent en probeer geen Zionistische operatie uit te voeren,” zei hij. “Want als je dat probeert, zal de prijs hoog zijn.”

Eerder waarschuwde Erdogan de moslims voor wat hij noemde “interne oorlogsvoering” en “aanvallen om moslims van binnenuit neer te halen,” zeggende dat door elkaar te bevechten “dit enkel terreurstaten zoals Israël vooruithelpt.” Israël antwoordde op het gebazel van Erdogan dat ze “niet onder de indruk zijn van Erdogan’s uitspraken”.

Turkije heeft momenteel een Generaal Consulaat in Jeruzalem. Ankara onderhoudt volledige diplomatieke relaties met Israël en net als de meeste andere landen staat haar ambassade in Tel Aviv. Die relaties werden wel even sterk verstoord door het incident met de Mavi Marmara op 31 mei 2010 voor de kust van Israël waarbij negen Turkse activisten werden gedood. In december 2015 begonnen Turkije en Israël hun diplomatieke banden te herstellen maar de meningsverschillen lopen soms hoog op.

3 gedachtes over “Turkije wil ambassade naar Oud-Jeruzalem verplaatsen, de ‘hoofdstad van islam’

  1. Blijkt dus dat Erdogan de éérste leider is die zijn Ambassade naar Jeruzalem verhuist, nog voor de Amerikanen.

    Hij is vast een Israelische (s)pion!

    Liked by 2 people

Reacties zijn gesloten.