Egypte en Saudi Arabië steunen plan voor Palestina in Sinaï woestijn, zonder Jeruzalem

De Palestijnen waren woedend toen de Amerikaanse president Donald Trump besloot om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Daar kwam vrijdag nog eens de verklaring van Washington bij dat de Klaagmuur in iedere toekomstige situatie onderdeel van Israël zal blijven.

Ze zijn echter nog bozer op Saudi Arabië, dat –samen met Egypte – een nieuw vredesplan lijkt te steunen, waarin een toekomstige Palestijnse staat zal bestaan uit de Gazastrook, delen van de Sinaï woestijn en beperkte soevereiniteit op sommige stukken van de omstreden Westelijke Jordaanoever. Daar zullen alle Joodse plaatsen mogen blijven bestaan. Tevens krijgen de Palestijnen niet Oost Jeruzalem als hoofdstad.

De Palestijnen, en in hun kielzog Turkije en de meeste andere moslimstaten, verklaarden afgelopen week dat de VS wat hen betreft niet langer een partner in het –overigens al jaren door de Palestijnen gesaboteerde- vredesproces kan zijn. De Westerse media vermeldden er niet bij dat de twee belangrijkste Arabische landen, Saudi Arabië en Egypte, afwezig waren op de top in Turkije.

De reden daarvoor is vermoedelijk dat beide landen een alternatief vredesplan van de regering Trump zouden steunen. De New York Times berichtte op 11 november dat de Saudische kroonprins Muhammad bin Salman dit plan persoonlijk aan de inmiddels 82 jaar oude Palestijnse ‘president’ Mahmoud Abbas -die volgens 70% van de Palestijnen met pensioen moet gaan- heeft gepresenteerd. Dit plan zou grofweg uit de volgende punten bestaan:

  • Het oorspronkelijke Saudische vredesplan uit 2003 verdwijnt in de prullenbak;
  • Oost Jeruzalem wordt niet de hoofdstad van ‘Palestina’, maar Abu Dis, een dorpje op de uiterste rand van de stad;
  • De Palestijnse eis dat Israël terugkeert naar de ‘grenzen van 1967’ wordt geschrapt;
  • ‘Palestina’ wordt opgericht op de Gazastrook en delen van noordelijke Sinaï woestijn, die nu in bezit zijn van Egypte;
  • Op delen van de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) krijgen de Palestijnen beperkte soevereiniteit;
  • Alle Joodse plaatsen in dit gebied mogen blijven bestaan;
  • Palestijnse ‘vluchtelingen’ krijgen geen recht op ‘terugkeer’.

De Palestijnen ontkennen in alle toonaarden dat dit plan bestaat. Het is nog niet officieel bevestigd door Saudi Arabië en Egypte, maar wordt vooralsnog ook niet ontkend. Over bovenstaande punten zal naar verwachting nog onderhandeld gaan worden. Komen Palestijnen in anti-Westerse kamp Turkije-Iran-Hezbollah terecht?

Abbas (terroristennaam Abu Mazen) kan feitelijk weinig anders dan aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Zijn jarenlange weigering dit te doen, en zijn absurde eisen dat Israël eerst aan alle Palestijnse eisen moet voldoen voordat er een vredesverdrag kan komen, zijn als een boemerang tegen zijn hoofd teruggekeerd. Ook in Riyadh en Caïro is men zijn getraineer en gedram spuugzat geworden.

Mocht hij gesprekken toch blijven afwijzen, dan dreigen de Palestijnen in het extremistische, anti-Westerse kamp van Turkije, Iran en Hezbollah terecht te komen. Sommige Palestijnse demonstranten hebben al grote foto’s van generaal Qassem Soleimani, de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, met zich meegedragen. Mocht Teheran de gelegenheid aangrijpen om ook de Palestijnse gemeenschap in zijn greep te krijgen, dan krijgt het conflict met Israël een geheel nieuwe dimensie.

door Xander


Bronnen:

♦ naar een artikel op Debka Files van 16 december 2017 in een bewerking door Xander op de website Xandernieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.