Opmerkelijk: Antieke menorah in steen gebeiteld ontdekt in moskee in Tiberias

Een oude zevenarmige menorah (plaatje hierboven) gegraveerd op een groot blok basalt, oorspronkelijk gebruikt als een deur op een Joodse begraafplaats tussen de 2de en 4de eeuw. na Chr., is opgegraven in een moskee op een archeologische vindplaats in Tiberias, die dateert uit de moslimperiode  van de stad.

De opgravingen, die begonnen in 2009, werd gecontroleerd door Dr. Katia Cytryn-Silverman van het Instituut voor Archeologie en het Department voor Islamitische en Midden-Oosten Studies van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Volgens Cytryn-Silverman is de sierlijke deuropening van de nabijgelegen begraafplaats gehaald en gebruikt als onderdeel van de fundamenten van de moskee. Later diende deze als een trapsteen in een suikermagazijn gebouwd tijdens de kruisvaardersperiode.

“De steen werd in pracht en praal gegraveerd met een zevenarmige menora,” zei ze maandag. “De incarnaties van de steen versierd met de menora weerspiegelen 1.000 jaar van de oude geschiedenis van Tiberias tussen de 2de en 12de eeuw na Chr. en omvat Joodse, islamitische en christelijke periodes. De Joden van de stad hadden tijdens de Mishna- en Talmoed-periode ook een prachtige begraafplaats en de deuren van de begraafsystemen waren gemaakt van dikke basaltplaten, versierd met verschillende symbolen,” legde ze uit.

Tiberias was een centrale stad in Galilea en diende als zetel voor de Sanhedrin.In 634 werd Tiberias veroverd door de moslim commandant  Shurahbil, wat later volgde het Beleg van Jeruzalem (nov. 636 tot april 637) die het einde inluidde van de (christen) Byzantijnse Periode in het Heilig Land. In 636 werd Tiberias een districtshoofdstad en werd er aansluitend een moskee gebouwd.

“De bouwers van de moskee maakten gebruik van toegankelijke bouwmaterialen die in de buurt waren, en ook gerecycleerde stenen die symbolische betekenis hadden – een boodschap van de overwinning van de islam over de culturen en religies die eraan voorafgingen”, zei Cytryn-Silverman. “Zo werden Joodse grafdeuren blootgelegd tijdens de opgravingen, die dienden als basis voor de kolommen van het gebouw.” De moskee werd verwoest tijdens een aardbeving in 1068 na Chr., merkte ze op. De menorah-versierde deur werd echter opnieuw gebruikt als deurdorpel in een suikerpakhuis gebouwd tijdens de Kruisvaarders-periode.

“Een van de deurdorpels in dit gebouw was gemaakt van de basaltdeur, die werd gemodelleerd en aangepast voor zover nodig,” zei Cytryn-Silverman. “Dit geeft aan dat de kruisvaarders stenen reconstrueerden die waren gerecupereerd uit de ruïnes van de moskee. De suikerindustrie, zei ze, was wijdverspreid in de Jordaanvallei en Tiberias tijdens en na de kruisvaarderperiode.

“Zo bijvoorbeeld, een brief uit 1182 CE verzonden door de Hospitaal Kruisvaarders Orde van Jeruzalem, met het verzoek om de verzending van suiker uit Tiberias voor de productie van medicijnen en siroop voor patiënten in het ziekenhuis van de Orde werd gevonden in het gebied,” zei de onderzoekster. “Aldus, had de menora een zoet einde.”

Bovendien merkte Cytryn-Silverman op dat de drie incarnaties van de menora passen in drie stadia in de geschiedenis van Tiberias. “In de eerste fase weerspiegelt het een belangrijke Joodse stad en de zetel van het Sanhedrin,” zei ze. “In de tweede fase weerspiegelt het de hoofdstad van een belangrijk district en moskee in de vroege dagen van de islam, die werd verwoest door een aardbeving die af en toe de Jordaanvallei trof.” “In de derde fase,” vervolgde ze, “weerspiegelt het de christelijke periode van de kruisvaarder en de ontwikkeling van de suikerproductie-industrie in de regio.”

En hoewel Cytryn-Silverman opmerkte dat de menorah geen Chanoeka (kandelaar) was, zei ze toch dat het een symbolische waarde geeft aan de vooravond van Chanoeka. “Wat hier interessant is, is dat we naar het vakantieseizoen komen en dat we hier iets hebben met de joodse, islamitische en christelijke geschiedenis”, zei ze. “En ik denk dat het iets heel interessant is voor het einde van het jaar.”

door Daniel K. Eisenbud


Bronnen:

♦ naar een artikel “Ancient Menorah inscribed on stone slab discovered in Tiberias mosque” van Daniel K. Eisenbud in The Jerusalem Post van 12 december 2017

bekijk hier op de site van Haaretz de voorlopig “The Best Archaeological Finds in Israel of 2017

bekijk hier op de site van Haaretz “The Best Archaeological Finds in Israel of 2016

Een gedachte over “Opmerkelijk: Antieke menorah in steen gebeiteld ontdekt in moskee in Tiberias

Reacties zijn gesloten.