Vier Arabieren gedood en velen gewond tijdens rellen over heel Jeruzalem

Gisteren, vrijdag, na het oplaadgebed in de moskeeën, ging het er iets pittiger aan toe in de straten van Jeruzalem, in vergelijking met de eerder magere opkomst van de vrijdag van een week eerder [zie hier, hier en hier]. Met alle gevolgen vandien.

Plaatje hierboven: Jonge Arabieren zetten de straten van Jeruzalem in rep en roer en staken autobanden in brand [beeldbron: Getty Images/Ynet News]

Drie Palestijnse relschoppers en één terrorist werden doodgeschoten terwijl ongeveer 160 meer gewonden vielen op vrijdag, zeiden medische functionarissen, terwijl de ‘Dag van Woede‘ protesteert tegen de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël hun tweede week binnengaat.  De IDF meldde dat ongeveer 3500 Palestijnen op negen verschillende locaties in de Gazastrook rel schopten en nog eens 2500 op verschillende locaties in Judea en Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever).

De relschoppers verbrandden autobanden en wierpen molotovcocktails en stenen naar de IDF- en grenspolitie-troepen. Het merendeel van de slachtoffers, waaronder de twee die werden gedood, bevonden zich aan de grens met de Gazastrook, waar duizenden Palestijnen samenkwamen om stenen voorbij het versterkte hek te gooien naar Israëlische soldaten. Ongeveer 150 relschoppers raakten gewond tijdens de schermutselingen aldaar.

Een van de demonstranten die in de strook werd gedood, is een paraplegische demonstrant die gewond raakte in Operation Protective Edge en onlangs deelnam aan demonstraties tegen Israël. Palestijnse bronnen zeggen dat hij in zijn hoofd was geschoten. Het tweede slachtoffer in de Gazastrook, 32 jaar oud, werd in dezelfde demonstratie neergeschoten. Op de Westelijke Jordaanoever werd een relschopper uit de stad Anata neergeschoten, die later aan zijn verwondingen stierf, terwijl nog tien anderen gewond raakten door het Israëlische geweervuur.

Een andere terrorist werd neergeschoten nadat hij een agent van de Israëlische politie met eens mes had neergestoken en matig verwondde. De man droeg tevens een bommengordel, maar die bleek achteraf nep te zijn. De aanslager overleed wat later aan zijn verwondingen. De dominante Hamas-islamisten in Gaza, die samenleven met Israël afwijzen, riepen vorige week om een ​​nieuwe Palestijnse opstand, maar een dergelijke massamobilisatie is tot op heden uitgebleven in Judea & Samaria en in de oostelijke wijken van Jeruzalem.


Bronnen:

♦ naar een bericht en beeldverslag van Yoav Zitun en Elior Levy in het artikel “4 dead, scores wounded in clashes over Jerusalem” van 15 december 2017 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

 

Een gedachte over “Vier Arabieren gedood en velen gewond tijdens rellen over heel Jeruzalem

  1. Die 4 hebben tenminste geen probleem meer met Jeruzalem als Israel’s hoofdstad.

    Het gezegde “Idiots never die, only multiply” komt dan waarschijnlijk ook uit “Palestina”

    Like

Reacties zijn gesloten.