Doodstraf voor Iraanse prof als ‘Mossad agent’ zorgt ook in België voor commotie

De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft donderdag unaniem een resolutie goedgekeurd waarin Iran wordt gevraagd gratie te verlenen aan professor Ahmadreza Djalali. Eerder keurden het Vlaams, Brussels en Waals parlement al een gelijkaardige resolutie goed. Deze 45-jarige professor werd in oktober jongsleden ter dood veroordeeld na 19 maanden cel in Iran. Hij werd verdacht van “samenwerking met vijandelijke staten [aka Israël] en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid.”

Plaatje hierboven: Brussel, 14 december 2017. Leden van Amnesty International en studenten van de VUB betoogden voor de Iraanse ambassade om de vrijlating te bekomen van professor Ahmadreza Djalali [beeldbron: Kevin Van den Panhuizen/VUB Today]

Djalali  doctoreerde in het Zweedse Stockholm als rampenarts aan het befaamde Karolinska Instituut, doceerde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), gaf les aan de European Master in Disaster Medicine (EMDM) in Italië, een gezamenlijke master van Università degli Studi del Piemonte Orientale.

Bij de laatste veroordeling zei de aanklager in Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi, aan het persagentschap Reuters: “De persoon had verschillende ontmoetingen met de (Israëlische inlichtingendienst) Mossad en verstrekte gevoelige informatie over het Iraanse leger en nucleaire sites in ruil voor geld en verblijf in Zweden.” In de kop van het rapport werd de veroordeelde omschreven als een ‘Mossad-agent’.

Volgens de vrouw van Djalali, Vida Mehrannia, is haar man beschuldigd van samenwerking met Israël, waarvoor hij talloze miljoenen euro’s zou hebben opgestreken. Zijn aanstellingen aan universiteiten en zijn projecten zouden enkel en alleen te danken zijn aan deze samenwerking, zo zou de rechter volgens Vida Mehrannia hebben verklaard.

In een opname van zijn stem die op YouTube werd gepubliceerd op 22 oktober, zegt Ahmadreza Djalali dat, toen hij in isolement werd gehouden, hij werd gedwongen om “bekentenissen” af te leggen voor een videocamera door verklaringen voor te lezen die zijn ondervragers hadden opgesteld. Dr. Djalali zegt verder dat hij onder intense druk werd gezet door psychologische foltering en bedreigingen, onder meer over zijn kinderen, en dat hij moest bekennen een “spion” te zijn voor een “vijandige overheid”. In de opname beweert hij ook dat hij vervolgd wordt voor zijn wetenschappelijke overtuigingen. Hij ontkent alle aantijgingen.

De Iraans-Zweedse wetenschapper Prof. Ahmadreza Djalali, een dokter en docent aan de medische universiteit in Stockholm, het befaamde Karolinska Instituut, maar die ook in België doceerde, werd in april 2016 gearresteerd en belandde in de cel van de  Evin-gevangenis in Teheran. Pas na zeven maanden cel, waarvan drie in eenzame opsluiting, mocht hij zich laten bijstaan door een advocaat.

Volgens Philip Luther van Amnesty International werd “Djalali ter dood veroordeeld na een zeer oneerlijk proces dat andermaal niet enkel getuigde van de verbetenheid van de Iraanse autoriteiten om de doodstraf toe te passen, maar tevens hun totale minachting voor de rechtsstaat onthulde”. Dit weekend raakte bekend dat het hoger beroep nooit werd ingediend door zijn advocaat, wat laat vermoeden dat de advocaat onder een hoedje speelde met de Iraanse regering.

Publieke uitvoering van dood door ophanging in Teheran

Een gedachte over “Doodstraf voor Iraanse prof als ‘Mossad agent’ zorgt ook in België voor commotie

Reacties zijn gesloten.