Onderscheiding voor soldaat die terrorist neutraliseerde met een enkel schot

Marcello Perez de Lira schakelde met een enkele kogel een terrorist uit die op hem toeliep aan de controlepost van de Kruispunt Gush Etzion, zelfs toen het gebied vol mensen was. IDF Southern Command organiseerde vandaag een ceremonie ter ere van soldaten die tijdens het afgelopen jaar uitzonderlijk voorbeeldig gedrag vertoonden tijdens operationele activiteiten.

Marcello Perez de Lira, een gevechtsoldaat van het 50ste bataljon van de Nahal Brigade, werd gekozen om een ​​certificaat van waardering te ontvangen van de commandant van het Zuidelijk Commando, majoor-generaal Eyal Zamir, voor zijn gedrag tijdens de operationele activiteit in oktober laatsleden. Terwijl hij de Gush Etzion Junction bewaakte onder de Regionale Brigade van Etzion, zag Marcelo een verdachte figuur die op hem toestapte. Hij rapporteerde onmiddellijk het incident en ging door met de legerprocedure van het vasthouden van een verdachte persoon.

Na de verdachte twee keer te hebben gewaarschuwd om te stoppen, laadde Marcello zijn geweer. De terrorist begon op hem af te rennen met een voorwerp in zijn hand, en Marcelo schoot hem vakkundig neer met slechts één kogel die de terrorist neutraliseerde zonder andere mensen te verwonden. De Gush Etzion Junction is een druk kruispunt op alle uren van de dag en Marcelo’s nauwkeurigheid in het neutraliseren van de terrorist vermeed schade aan de passanten die omtrent deze tijd voorbij komen.

Marcelo’s verhaal begint in Brazilië, waar hij werd geboren. Als kind groeide hij op met de verhalen van zijn moeder waarin ze het land van Israël beschreef. Als jonge man droomde hij ervan naar Israël te emigreren, soldaat te worden en zijn bijdrage te leveren aan de Joodse staat. Toen zijn moeder stierf, besloot hij zijn droom te vervullen en te dienen als gevechtsoldaat in de Nahal Brigade.

Marcelo vertelde Arutz Sheva: “Ik heb mijn plicht gedaan, ik ben er zeker van dat elke andere soldaat in de Nahal Brigade en de IDF in het algemeen hetzelfde zou hebben gedaan. Het beschermen van burgers is de taak van ons leger en daarom ben ik in dienst getreden.”

Controlepost van Gush Etzion, Judea

door Ido ben Porat


Bronnen:

♦ naar een artikel “Certificate for soldier who neutralized terrorist with one shot” van 13 december 2017 op de site van Arutz Sheva