Erdogan citeert op partijconferentie islamitische tekst om moord op Joden te rechtvaardigen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beriep zich op een islamitische hadith die gewoonlijk door Hamas en andere aanhangers van terreur wordt gebruikt om de moord op Joden goed te keuren, tijdens een partij conferentie afgelopen zondag.

“’Diegenen die denken dat ze Jeruzalem bezitten, zouden beter weten dat ze zich morgen niet achter bomen kunnen verstoppen”, zei Erdogan, volgens een vertaling van de dissidente Turkse journalist Abdullah Bozkurt. Vorig jaar sloot Erdogan de voormalige krant ‘Today’s Zaman’ die de grootste oplage van Turkije kende. “'[Dit is] een versluierde dreiging van het doden van elke Jood met een schokkende verwijzing naar de apocalyptische profetie van het bomenverhaal,’ schreef Bozkurt.

De volledige hadith zegt: “Het laatste uur zal nietaanbreken tenzij de moslims tegen de Joden zouden vechten, en de moslims hen zouden doden totdat de Joden zich achter een steen of een boom zouden verstoppen en een steen of boom zou zeggen: ‘Moslim of de dienaar van Allah, er zit een Jood achter mij; kom en dood hem;  ‘maar de boom Gharqad zal dat niet zeggen, want het is de boom van de Joden.”

Erdogan beriep zich op die beruchte passage tijdens een bijeenkomst van de Partij voor Rechtvaardigeid en Ontwikkeling (AKP) op zondag, dagen nadat president Trump Jeruzalem had uitgeroepen tot hoofdstad van Israël en beloofde om de Amerikaanse ambassade daar te verplaatsen. Erdogan beschuldigde Israël er ook van een terroristische staat te zijn.

Onder Erdogan heeft Turkije Hamas-terroristen onderdak gegeven en gefinancierd, heeft het geheime steun geboden aan ISIS en andere jihadisten in Syrië en burgers van zijn eigen Koerdische minderheid gebombardeerd. Maar Erdogan is meer geïnteresseerd om beroep te doen op de antisemitische sentimenten van zijn basis dan buitenlandse jihadisten tr inspireren om Israël te bevechten, vertelde Bozkurt via Twitter aan het Investigative Project on Terrorism (IPT).

De opmerkingen van de dictator leiden ook het Turkse publiek af van de New Yorkse rechtszaak tegen een Iraanse goudhandelaar genaamd Reza Zarrab en de Turkse bankier Mehmet Hakan Atilla, die – zoals enkele getuigden – samenwerkten met Erdogan om de oliesancties tegen Iran te omzeilen, aldus Bozkurt.

“Het is een geluid dat [het] publiek zal afleiden van schadelijke openbaringen in het Amerikaanse federale hof waar [Erdogan] werd blootgesteld voor wat hij is: corrupt, een sanction buster (opzettelijk negeren van sancties tegen een staat, organisatie enz.) en een hebzuchtige politicus,” zei Bozkurt. Antisemitisme is altijd al op de achtergrond geweest in de Turkse samenleving, maar Bozkurt zei dat dit een van de eerste keren is dat het Turkse staatshoofd publiekelijk betrokken is bij het voeden ervan.

De Turkse Jeugdstichting (TUGVA), geleid door de zoon van Erdogan, Bilal, nam deel aan anti-Israel en anti-VS manifestaties die moslims oproepen om zich te verenigen tegen de aankondiging van Trump omtrent Jeruzalem. Vrijdag zongen protestanten in Istanbul leuzen, waaronder: “Jeruzalem is van ons en zal dat ook blijven”, “Weg met Amerika” en “Weg met Israël”.

door John Rossomando


Bronnen:

♦ naar een artikel “Erdogan Invokes Islamic Text Sanctioning Killing Jews at Party Convention” in The Algemeiner van 13 december 2017.