Moslim burgemeester van Nazareth annuleert vieringen voor Kerstmis

Stadsfunctionarissen van Nazareth verklaarden op donderdag 14 december dat er geen kerstvieringen zouden worden gehouden in de Israëlisch-Arabische stad, die van oudsher door christenen wordt beschouwd als de woonplaats van Jezus en Maria met Bethlehem in Judea als de geboorteplaats van Jezus Christus in het jaar nul.

Plaatje hierboven: Kerstmarkt in Nazareth, 9 december 2017. Christen Arabieren verkopen hoeden en poppen van het kerstmannetje naar aanleiding van het christenfeest van Kerstmis in de noordelijk gelegen Arabisch-Israëlische stad Nazareth [beeldbron: The Jewish Press]

De reden voor de annulering van de kerstvieringen gebeurt uit protest tegen de aankondiging van vorige week van de Amerikaanse president Donald Trump dat de Verenigde Staten Jeruzalem zouden erkennen als de hoofdstad van Israël. De burgemeester van Nazareth, Ali Salam, die een moslim is, zei in een verklaring dat de verklaring van Trump hem ertoe aanzette de vieringen te annuleren in solidariteit met de Palestijnse Autoriteit.

“Dit is de natuurlijke reactie op een beslissing die onze natie en Jeruzalem beïnvloedt”, vertelde Salim op een ​​conferentie in de stad. “Wij maken deel uit van één enkel volk…” en de opmerkingen van Trump verwijderden “al het plezier” uit de vakantieperiode. Christenen zijn eigenlijk een minderheid in Nazareth, waar 69% van de inwoners moslim is en slechts 30,9% christen is.

Het Broederlijk Covenant, een lokale organisatie die de Arabisch-Israëlische identiteit promoot en Arabische burgers aanmoedigt om in de IDF te dienen, noemt de beslissing een “cynische zet om christelijke inwoners uit te buiten” die zowel Israël als de rest van de wereld schade toebrengt aan christenen. De groep verklaarde:

“(Het annuleren van de vieringen) zal de economie van de stad beschadigen evenals de interreligieuze relaties. We zijn van plan de minister van Financiën te vragen naar manieren te zoeken om de overheidsfinanciering van de stad Nazareth terug te schroeven in het voordeel van groepen die samenwerken om de feestdagen te markeren en om vreedzaam naast elkaar te bestaan.”

De gewelddadige heropleving van de radicale Islam en de regionale vervolging van christenen overal in de Arabische wereld, staat in schril contrast met de rechten en vrijheden die christenen genieten in Israël, de enige democratische staat in het Midden-Oosten. Naar aanleiding van het Kerstfeest in december 2015 herhaalde premier Netanyahu in Jeruzalem in zijn boodschap aan de christenen van Israël:

“Ik ben trots om te zeggen dat Israël een van die weinige landen is in het Midden-Oosten, misschien wel het enige land in het Midden-Oosten, waar christenen werkelijk vrij zijn om hun geloof openlijk te belijden, in alle vrijheid, om Kerstmis en andere christen hoogdagen te vieren. De staat Israël is een lichtbaken voor de vrijheid in een Midden-Oosten dat geplaagd wordt door onderdrukking en extremisme. Hier kan iedereen zijn geloof belijden, omdat in Israël religieuze vrijheid een heilig goed is.”

Video: Christenen in Nazareth kiezen voor militaire dienst in het IDF

Een gedachte over “Moslim burgemeester van Nazareth annuleert vieringen voor Kerstmis

Reacties zijn gesloten.