Meer dan 2000 jaar oude Joodse stad ontdekt uit het Hasmone tijdperk

Munten, gebakken potten en rituele baden (mikwe) onthulden onlangs een Joodse stad uit het Hasmone-tijdperk in Susya, dat gelegen is op de Hebronberg in het zuiden van de heuvels van Judea. De bevindingen zijn verrassend in het licht gezien van historische rapporten over Hasmonean-activiteit om de Edomieten te bekeren die in de regio leefden in het jaar 112 v. Chr., ruim 700 jaren vooraleer islam zal ontstaan.

De ontdekking van een nederzetting die dateert uit de periode van het Koninkrijk van Hasmone (140 tot 37 v.Chr.) kan een licht werpen omtrent deze kwestie. Tot op heden staat de erfgoedsite in Susya bekend bij de bezoekers als een 1.500 jaar oude Joodse Talmoedische stad die bewoond werd van de Romeinse tot de islamitische periode. De nieuwe bevindingen dateren van vóór 600 jaar van de gekende stichting van de stad.

De bevindingen werden ontdekt tijdens een opgraving die werd uitgevoerd door de Archeologische Stafofficier (Emek Shaveh) van het Burgerlijk Bestuur in Judea en Samaria, onder toezicht van archeoloog Achia Cohen Tavor en met de hulp van het management van de Susiya-site en de Hevron Hills Development Company.

De opgravers van de site, studenten van het Departement Land of Israel Studies aan het Herzog College, werden geleid door Dr. Itzhak Meitlis, een archeoloog en docent aan het college. De nieuwe bevindingen zullen voor het eerst worden gepresenteerd door universitair docenten op de professionele conferentie The Book and the Desert, die donderdag zal plaatsvinden in de Susya Tour and Study Centre.

De archeologische site van Susya, Judea
[beeldbron: Katie Beiter/The Media Line/Ynet News]