Hamas: Wij zullen ‘bezet Tel Aviv’ bevrijden en ‘heel Jeruzalem is van ons’

De terroristische organisatie Hamas verklaarde op woensdag dat “Al-Quds [in zijn geheel] de eeuwige hoofdstad van Palestina is en niet enkel het oostelijke of westelijke deel ervan, en een Arabisch-islamitische stad is.” Al Quds is de Arbische naam van Jeruzalem. De verklaring die werd uitgegeven ter ere van de 30ste verjaardag van de oprichting van Hamas, is een reactie op de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

“Erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van de staat Israël zal het recht van de Palestijnse nationale en religieuze bevolking op de stad niet schrappen en Al-Quds zal een Arabische islamitische stad blijven,” benadrukt Hamas. De terroristische groep benadrukte verder dat het het pad van bevrijding en het verzet in al zijn aspecten wordt voortgezet totdat de laatste laag van het historische Palestijnse land is bevrijd, en merkte tevens op dat het “bezet Tel Aviv heeft gebombardeerd dat gevestigd is op ons bezette land in Jaffa.” De verklaring pleitte ook voor een einde aan de veiligheidscoördinatie van de Palestijnse Autoriteit met Israël en benadrukte dat het “recht op terugkeer” een privaat en collectief recht is dat door geen enkele partij kan worden herroepen.

Eerder deze week zwoer Mahmoud al-Zahar, een lid van het politieke bureau van Hamas en een van de leiders van de terroristische organisatie, dat de groep door zou gaan op het pad van verzet “om elke centimeter van Palestina te bevrijden van de vuiligheid van de bezetting.” “De belofte van Allah zal uitkomen in het veiligheidssysteem van de komende wereld, waarin Al-Quds verbonden is met de Al-Aqsa moskee,” zei hij. In een boodschap aan Israël voegde Zahar eraan toe: “Pas op voor de macht van Hamas en de kracht van de [Al-Qassam] Brigades.”